Francouzi jsou na svou historii pyšní. Nyní bojují i proti prosazování...

Francouzi jsou na svou historii pyšní. Nyní bojují i proti prosazování angličtiny. Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Náš jazyk nám nezkazíte, brojí Francouzi proti invazi angličtiny

  • 180
Francouzi jsou pyšní na své jídlo, víno, ženy a dopustit nedají ani na svůj jazyk. Francouzština měla dosud výsadní postavení i na univerzitách, tlaky ze strany vládnoucích socialistů se to však snaží změnit. Některým Francouzům se však lingvistická invaze "les rosbifs" vůbec nelíbí.

Snahy levicové politické a intelektuální obce vyvrcholily před pár dny, když levicový deník Libération otiskl titulní stranu kompletně v angličtině. Vévodil jí velký titulek "Teaching in English, let’s do it (Výuka v angličtině, pojďme do toho, pozn. red.)".

Vlastenecká organizace Couriell deník okamžitě nařkla z "atlanticismu". Fabrice Rousselot a Alexandra Schwartzbrodová, kteří patří k novinářským špičkám deníků, se však proti ostré kritice ohradili. Kritici podle nich reagují jako "Asterix čelící invazi Římanů". "Skutečným skandálem není vnášení angličtiny do Francie, ale netolerance místních k jazyku Shakespeara," cituje deník server thetimes.co.uk.

Angličtina by podle vlády Francoise Hollanda měla dostat mnohem větší prostor i na univerzitách. Hlavní stoupenkyní angličtiny na školách je ministryně pro vyšší vzdělání Geneviève Fiorasová. "Musíme vyslat signál studentům z rozvojových zemí, kteří u nás nemohou studovat kvůli tomu, že nemáme skoro žádné kurzy v angličtině. Za uplynulých deset let jsme propadli ze druhé na pátou pozici v žebříčku zemí podle počtu zahraničních studentů," uvedla Fiorasová.

Návrh na úpravu legislativy sabotují i někteří socialisté

Doufá, že do roku 2017 by ve Francii mohlo studovat minimálně 15 procent studentů ze zahraničí. Dosud jich v zemi působí asi 12 procent z celkového počtu 2 382 000 studentů. Fiorasová po vládě požaduje, aby legalizovala výuku v angličtině ve všech studijních programech zahraničních univerzit. Tyto změny se však vůbec nelíbí Académie française, instituci, která dohlíží na spisovnou francouzštinu.

Proti návrhu se mimo jiné staví i někteří "rebelové" z řad socialistů. Ty vede Pouria Amirshahi, který už nyní potvrdil, že nepodpoří ani upravený návrh Fiorasové. Ta v něm ustoupila ze svých původních nároků a uvedla, že zahraniční studenti budou muset absolvovat alespoň část výuky ve francouzštině.

Amirshahi tvrdí, že návrhy Fiorasové mohou způsobit "děsivou světovou uniformitu" a varoval před "anglosaskou neoliberální hegemonií". Rebelové z řad socialistů se tak při hlasování o podpoře návrhu s největší pravděpodobností přidají ke středopravicovým poslancům. Jeden z jejich členů Jack Myard prohlásil, že "prosazování angličtiny tímto způsobem je stupidní a imbecilní".


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video