Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hladovějící Afghánci kromě dcer prodávají i ledviny, na obživu přesto nemají

  10:27
Prodat vlastní dceru už nestačí. Mnozí Afghánci na pokraji hladomoru nakonec prodají i vlastní ledvinu. Nelegální praxe, jež v zemi existovala i před nástupem Tálibánu, v posledních měsících zesílila. Lidé už totiž nemají jak jinak uživit rodinu. Jestli se něco nezlepší, víc a víc lidí bude muset prodávat kusy svého těla, varuje jeden z Afghánců. Kromě ledvin vynáší i darování krve.
Afghánští uprchlíci, kteří utekli do Herátu poté, co se Tálibán znovu chopil...

Afghánští uprchlíci, kteří utekli do Herátu poté, co se Tálibán znovu chopil moci, přežívají zimu v hliněných chýších. (18. ledna 2022) | foto: Profimedia.cz

Afghánka Delaram Rahmatíová žije se svými osmi dětmi ve slumu nedaleko Herátu. Před čtyřmi lety kvůli suchu odešla z rodné provincie Bádghís. Od té doby stejně jako dalších 3,5 milionu lidí přebývá v jednom z táborů pro vnitřně vysídlené uprchlíky. 

Práce tam není. Střecha přidělené hliněné chýše je z plastu. Elektřinu, vodu ani topení lidé nemají. Zatopit v kamnech si mohou jen někteří. Ti pak pálí plasty a dusí sebe i blízké okolí. Teploty klesají pod bod mrazu. A děti mají hlad. Delaram však nemá peníze na to, aby je zaopatřila. 

Jeden ze synů je ochrnutý, druhý zase psychicky nemocný, peníze jsou navíc potřeba i na léky pro manžela. Žena tak přikročila k řešení, ke kterému životní podmínky v chudém Afghánistánu donutily už řadu rodin.

„Musela jsem prodat dvě ze svých dcer, osmiletou a šestiletou,“ vypráví. Obě dívky zatím bydlí s ní, ale až dorostou, odvedou si je jejich kupci. Delaram za ně dostala dohromady 200 tisíc afghání, tedy asi 42 tisíc korun. 

Ani to však nestačilo. „Kvůli dluhům a hladu jsem prodala ledvinu,“ říká padesátiletá Afghánka. K nelegálnímu prodeji orgánů dochází v zemi už léta, od nástupu Tálibánu k moci však sílí. Země je odříznutá od mezinárodních peněz, klimatické podmínky, covid i terorismus mnohé vyhnaly z jejich domovů a nyní v bezvýchodných podmínkách čelí tuhé zimě.

Prodat vlastní ledvinu tak bývá častým krokem, jak se z nouze alespoň na chvíli vyhrabat. A právě Herát je jedním z center obchodu s orgány, uvádí turecká agentura Anadolu. „Dvě nemocnice v Herátu nabízejí transplantace za účasti íránských lékařů,“ tvrdí portál, který Afghánce nazývá „národem jedné ledviny“.

Třicetiletá Afghánka Bibizana prodala vlastní ledvinu i jednu ze svých dcer, aby uživila rodinu. (24. ledna 2022)

Oficiálně bylo dárcovství ledviny v zemi za minulé vlády legální pouze v případě, že byl donor příbuzným příjemce. Prodej orgánů cizím lidem je zakázaný i nyní pod Tálibánem a v Herátu už úřady v minulosti spustily vyšetřování. Ničeho se však nedobraly a praxe běží dál.

Přesné počty transplantací ledvin provedených v tomto městě a celé stejnojmenné provincii nejsou jasné. Zřejmě však budou mnohem vyšší než oficiálně udávaných 250 ročně. Jak pod podmínkou anonymity říká lékař z jedné tamní nemocnice, počty dobrovolných dárců rostou.

„Většina z nich žije v herátských slumech. I zákazníci tam chodí, když hledají levnou ledvinu,“ poznamenal. Zájemci o nový orgán nepocházejí jen z Afghánistánu, ale i ze sousedního Íránu a dalších zemí, kde se ledviny prodávají výrazně dráž oproti ceně, již za ně dostali jejich původní majitelé.

Od léta, kdy se radikální islamisté dostali znovu k moci, se však obchod s orgány proměnil. Zatímco dřív stála jedna ledvina v přepočtu kolem 76 až 86 tisíc korun, nyní její hodnota spadla na méně než 32,5 tisíce, píše list The Guardian. Zájemců, kteří jsou ochotní vzdát se vlastního orgánu, je totiž víc. Na rozdíl od dřívějška se orgánů výrazně častěji vzdávají i ženy. 

Třicetiletá Bibizana se se čtyřmi dětmi musela nastěhovat ke svému otci. „Prodala jsem ledvinu. Pak jsem musela prodat jednu ze svých dcer. Koupila jsem za to nezbytnosti do domu. Kéž bych se do tohoto světa nenarodila. Přála bych si, abych tohleto nezažívala. Mám se jako v pekle. Musím to vydržet,“ říká žena se slzami v očích.

Tálibán se vrátil do Evropy, usiluje o rozmrazení deseti miliard dolarů

Za kolik se její ledvina prodala, netuší. Sama dostala 50 tisíc afghání (10,5 tisíce korun). Sama Delaram z herátského slumu ledvinu prodala za 31,5 tisíce korun. Z operace se však dodnes nezotavila a stejně jako její muž je teď nemocná. Peníze na doktory ale nemá. 

Všechno se snaží utratit za jídlo pro děti. „Nemám problém s tím, jestli sama zemřu, ale nesnesu, že jsou mé děti hladové a nemocné,“ opakuje větu, kterou prý říkala lékařům před operací. „Extrémní hlad“ nyní podle OSN hrozí více než polovině afghánské populace a zhruba devíti milionům lidí přímo hladomor. 

Podle odhadů by hladem a zimou mohl zemřít až milion dětí. „Už to jsou měsíce, co jsme naposledy měli rýži. Sotva se dostaneme k chlebu a čaji. Tři dny v týdnu si nemůžeme dovolit večeři,“ potvrzuje sedmadvacetiletý Salahuddin Taheri, který žije ve stejném slumu jako rodina Rahmatíových.

I on hledá někoho, komu by svou ledvinu prodal. Potřebuje uživit čtyři děti. „Celé dny se vyptávám v herátských soukromých nemocnicích, jestli nepotřebují ledvinu. Dokonce jsem jim řekl, že jestli ji potřebují urgentně, můžu jim ji prodat pod cenou. Ale už se neozvali,“ popisuje.

Kromě ledvin vynáší i krev

Afghánci prodávají všechno. Kromě ledvin – mimo čehokoliv jiného, co se dá prodat na trhu, třeba televizí, ledniček či autorské tvorby – je oblíbenou komoditou i krev. Před transfuzními stanicemi se tvoří dlouhé fronty. 

Za jeden odběr totiž lidé mohou dostat kolem tisícikoruny a na pár týdnů mají díky tomu čím nakrmit rodinu. V některých případech však podle portálu Business Insider darují najednou mnohem víc krve, než se doporučuje. A znovu tak riskují vlastní zdraví. 

Třeba Ali Reza ze severu země, který už kvůli výdělku vystřídal několik prací, je díky krevní skupině nula univerzálním dárcem. Od října už proto daroval třikrát, přestože by měl mezi každým odběrem osm týdnů počkat a za rok darovat maximálně šestkrát. „Situace se musí zlepšit, jinak bude muset víc a víc Afghánců prodávat části svého těla,“ upozorňuje.

„Pokud někdo přijde a bude chtít mé oko, prodám mu ho. Jen aby má žena mohla žít,“ vypráví také osmatřicetiletý Gulbuddin, který už prodal ledvinu a kvůli svému zdravotnímu stavu teď nemůže pracovat. Dosud za peníze provdal dvanáctiletou dceru Ruziyi a nedávno i pětiletou Raciyi.

Zoufalá situace se navíc netýká jen chudých a nevzdělaných obyvatel země. Do bídy spadli i lidé, kteří se dosud měli relativně dobře. Spisovatel Džahíš Sahar Samir před příchodem Tálibánu učil literaturu v Kábulu a byl členem tamního Pen klubu. Teď nabízí ledvinu, aby s rodinou měli co jíst. 

„Ze života se stala každodenní výzva. Náklady se hromadí. Jídlo, nájem a hledání způsobů, jak se v zimě zahřát. Je toho na mě moc,“ líčí. Taxikáři, prodavači, směnárníci, ti všichni přes noc přišli o práci. A teď říkají totéž: „Bojíme se, že umřeme hlady.“

9. října 2021

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...