(Ilustrační foto)

(Ilustrační foto) | foto: Profimedia.cz

V Číně upravují krávy, aby dávaly mateřské mléko

  • 4
Vědci v Číně geneticky modifikovali krávy, aby jejich mléko bylo podobné lidskému. Toto mléko je prý výživnější a má výraznější chuť. Do dvou let by se mohlo prodávat v obchodech.

"Povedlo se nám upravit už víc než 300 krav, které jsou schopné produkovat mléko se složkami podobnými mateřskému mléku," řekl pro Times of India Li Ning z čínské Zemědělské univerzity.

Mateřské mléko obsahuje výživové látky, které pomáhají hlavně imunitě novorozenců. Mléko krav a koz jich má méně, ale po úpravě se to změní.

"Mateřské mléko obsahuje tu správnou dávku bílkovin, uhlohydrátů, tuků, minerálů a vitaminů pro optimální růst a vývoj dítěte. Na druhé straně, kravské mléko způsobuje některým lidem trávící těžkosti," upřesnil Li Ning.

Vědci předpokládají, že se jim podaří rozběhnout "výrobu" mateřského mléka od krav ve velkém. Zatím však není jasné, jestli je toto mléko úplně bezpečné. Čínský ministr zemědělství nechal vypracovat studii, která prokáže, jestli bude možné upravené mléko prodávat i v obchodech. Podle některých skeptiků to však potrvá minimálně 10 let.

Čína je poslední dobou lídrem ve výzkumu geneticky modifikovaných potravin. Ve Spojených státech se GMO potraviny jí už několik desetiletí.