Ženská antikoncepce dělá z ryb hermafrodity

  • 17
Část estrogenů, obsažených v ženské hormonální antikoncepci, je vyplavována společně s močí z organismu. Hormony pak vesele putují do čističek a odtud do řek. Čistička odpadních vod sice dokáže udělat z odpadní vody téměř pitnou, leč estrogeny neodstraní. Britští vědci nedávno šokovali kolegy výsledkem svého výzkumu, během kterého narazili na překvapivou skutečnost: estrogeny z ženské hormonální antikoncepce se dostávají do těla ryb, které postupně mění na – hermafrodity.

Zmutovaný jedinec pak má jak samčí, tak samičí pohlavní orgány. V přírodě to není žádná vzácnost pokud mluvíme o červech nebo případně jiných bezobratlých. Ale u obratlovců je to něco velmi zvláštního a neobvyklého. A jak se vědci shodli, také nebezpečného.

Zatímco u lidí jsou cílovými konzumenty estrogenů ženy, u ryb se obětí stávají samci, z nichž se působením takových látek stávají částečně i samice. První takové hermafroditické ryby byly objeveny v dolních tocích britských řek, kam proudí spousty odpadů z průmyslových aglomerací ležících výše po proudu.
 
"Podařilo se nám objevit několik oboupohlavních okounů říčních z oblastí Velkých jezer. A bohužel i odchyty lososů z řeky Columbia poukazují na možné působení hormonů. V populaci totiž naprosto nepřirozeně převažovaly samice nad samci. Očekáváme, že i zde dochází k feminizaci, tedy zženšťování samců," tvrdí šéf výzkumného týmu profesor z Trent Univerzity v Ontariu Chris Metcalfe.

Profesor Metcalfe jde ve svých výzkumech tak daleko, že laboratorně testuje některé typy estrogenu na samcích ryb a prověřuje, jak velká koncentrace těchto látek způsobuje feminizaci samců.

Zjistil, že nejnebezpečnější jsou látky 17 alfa-ethinylestradiol, 17 beta-estradiol, estron a estriol, přičemž dvě posledně jmenované formy se vytvářejí v lidském těle jako přirozená produkce hormonů pro zdravý vývin. U žen je tato produkce vyšší, zatímco u mužů jen v nepatrném množství. Díky tomu je žena ženou a muž mužem, i když nesmíme zapomínat, že za určení pohlaví u člověka odpovídá velmi složitý soubor procesů a látek. Tedy nikoli pouze estrogen.

Na změnu pohlaví ryby však tyto látky bohužel stačí. Vypadá to, že pokud se nepodaří zabránit vstupu látek s hormonálním působením do řek, můžeme se dočkat vymizení rybích samců z populace. Což by mělo dalekosáhlé důsledky pro další vývoj života na celé planetě.