Vyroste v Evropě generace obézních?

- Obezita je jednou z vážných civilizačních chorob. Postihuje nejen dospělé, ale čím dál tím více i děti. Evropští experti varují, že pokud nezačne veřejnost, vláda, zdravotnické organizace a samozřejmě i samotní lidé s nadváhou se současným stavem velmi rychle něco dělat, vyroste v Evropě „ztracená generace“. Generace dětí výrazně náchylných k srdečním onemocněním, rakovině nebo cukrovce. Nemoci spojené s obezitou je postihnou v daleko nižším věku. Umírat budou v průměru mnohem dříve.

Mezi evropskými dětmi, které tráví plno času  před televizí nebo počítačem, kdy se živí převážně vysokokalorickými jídly-hranolky, hamburgery, čokoládou atd., narůstá počet silně obézních.  V Belgii se na čtyřdenní konferenci zaměřené hlavně na dětskou obezitu shodli experti na nutnosti zapojit do “odtučňovacího programu” nejen vlády jednotlivých zemí, ale i televizní, počítačové a potravinářské společnosti.

Základem zdraví a ideální tělesné hmotnosti je správný životní styl, na který by si děti měly zvykat už ve škole. Program, který navrhuje Evropská skupina zabývající se dětskou obezitou, zahrnuje každý den hodinu sportu ve škole plus další sport ve volném čase, kontroly orientované na kalorickou skladbu stravy ve školních jídelnách nebo každoroční měření body mass indexu (BMI), kterým se dá vypočítat optimální hmotnost jedince. BMI=hmotnost v kg vydělená výškou v m umocněnou na druhou. Lidé, jejichž BMI je 30 nebo vyšší, jsou obézní.