Velikonoční zvyky

  • 2
Na škaredou středu se nesmíte mračit, jinak se budete mračit každou středu v roce. Na zelený čtvrtek musíte časně vstát a omýt se rosou - nebudete nemocní. Hospodyně musí zamést dům ještě před východem slunce a smetí odnést na křižovatku - nebudou mít v domě blechy. V Orlických horách se házel do studny chléb s medem - aby v ní byla vody celý rok. Také jidáše s medem zaručovaly zdraví.
Na velký pátek se lidé chodili mýt do potoka, aby se jim vyhýbaly choroby.

Někde se chlapci potápěli a snažili se ústy uchopit ze dna vody kamínek, který pak hodili levačkou za hlavu - pak ne neboleli zuby.

Textilníci předli pašijové nitě, těmi udělali několik stehů, které pak rodinu chránily před uhranutím a zlými duchy.

Košile ušitá pašijovými nitěmi chránila před bleskem. Nesmělo se prát prádlo, nesmělo se pracovat v sadu, nesmělo se nic půjčovat.

Na bílou sobotu se z ohořelých dřívek udělal křížek a ten se donesl na pole, aby bylo úrodné. Někde se dávaly za trámy domu uhlíky, aby odradily požár. Doma se uklízelo, bílilo, pekly se mazanci a beránci, pletly pomlázky, zdobila vajíčka.

Na boží hod velikonoční dostala každá návštěva kousek posvěceného jídla, trochu se o dalo na pole, do studny a na zahradu - aby byly úroda, voda a dostatek ovoce.