Velikonoční bohoslužba bez královny. Za hvězdy byli George a Charlotte

  • 10
Tradiční velikonoční bohoslužba britské královské rodiny v kapli svatého Jiří na hradě Windsor se letos konala bez nejvýznamnějších představitelů rodiny. Chyběla královna Alžběta II. i princ Charles. Poprvé se však mše zúčastnili princ George a princezna Charlotte.

Osmiletý princ George byl stejně jako jeho otec, princ William, oblečen do tmavě modrého obleku. Šaty šestileté princezny Charlotte zase ladily se světle modrým oblečením její matky, vévodkyně Kate.

Královna Alžběta II., která 21. dubna oslaví 96. narozeniny, se v poslední době stále častěji vyhýbá veřejným aktivitám kvůli zdravotním problémům. Na bohoslužbě na Zelený čtvrtek ji zastoupil princ Charles s manželkou Camillou.

Panovnice omezila své veřejné povinnosti od října, kdy strávila noc v nemocnici, a po únorovém prodělání nemoci covid-19. Nedávno se poprvé vyjádřila k onemocnění. Uvedla, že infekce ji velmi unavila a vyčerpala.

Královna Alžběta II. s rodinou a hosty ve Westminsterském opatství na bohoslužbě za zesnulého prince Philipa (Londýn, 29. března 2022)

„Člověka to (covid-19) velmi unaví a vyčerpá, že?“ řekla nejstarší a nejdéle vládnoucí panovnice na světě během videohovoru se zdravotníky a pacienty londýnské nemocnice, která otevřela oddělení na její počest. „Tahle hrozná pandemie… Není to pěkný výsledek,“ dodala směrem k pacientovi, kterého nemoc připravila o otce a bratra.

Královna se minulý měsíc zúčastnila zádušní mše za svého zesnulého manžela prince Philipa a nadále se setkává s diplomaty a politiky. Ve čtvrtek ji navštívil její vnuk Harry s manželkou Meghan. Bylo to poprvé od roku 2020, kdy pár společně navštívil Británii. Vévoda a vévodkyně ze Sussexu se pak v Nizozemsku zúčastnili her zraněných válečných veteránů Invictus Games.

SPECIÁL

Britská královská rodina

SPECIÁL: Britská královská rodina
,