Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zhubnutí považuji za pozitivní efekt Survivora, vtipkuje Tomáš Zástěra

  13:30
Když šel do reality show Survivor, netušil, jaký dopad to bude mít na jeho popularitu. Diváci si Tomáše Zástěru (42) zamilovali, což se odrazilo i na ohromném nárůstu sledujících na Instagramu, kde má už téměř 140 tisíc fanoušků. Moderátor Leoš Mareš si z kolegy dělal legraci, že se z něj stal influencer.
Tomáš Zástěra

Tomáš Zástěra | foto: Lenka Hatašová

Jak to aktuálně vypadá s vaším zraněným kolenem, kvůli němuž jste musel předčasně zakončit svou účast v reality show Survivor?
V současné době probíhá kolagenová terapie a zhruba za dva týdny se na kontrole rozhodne, jestli zabrala, nebo bude potřebná operace. Moje koleno je značně rozmarné a náladové. Každý den se chová jinak a tím dělá celou záležitost napínavou jako hollywoodský thriller. Už si někdy připadám jako důchodce, protože se svými přáteli řešíme často už jen zranění a životní šrámy na úkor příběhů o ženách a alkoholu. (smích)

Proč myslíte, že se vám to stalo?
Přikláním se k teorii, že všechno se děje z nějakého důvodu. V soutěži jsem si nejdřív zranil kotník. Možná to bylo upozornění, že už jdu přes svoje limity a je čas přestat. To si ale v soutěži nepřipouštíte a chcete pokračovat. No a tělo zvolilo těžší kalibr, který už zabral. Taky je možné, že by další pokračování pro mě nebylo prospěšné a tak zasáhl můj anděl strážný. Zvolil sice poměrně hustou metodu, ale jak se říká, účel světí prostředky.

Stále se považujete za dítě štěstěny?
Ano, stále. Myslím, že i nepříjemné věci, které se mi v životě dějí, mají později své šťastné rozuzlení. A navíc to mé mamince řekly u porodu sudičky (porodní asistentky) a těm se nikdy neodporuje!

Tomáš Zástěra

Pomohla vám k získání autority mezi členy kmenů vaše původní profese pedagoga?
K získání autority kdekoli pomohou pozitivní činy. Alespoň té pravé, přirozené autority. Já jsem měl to štěstí, že se mi dařilo jak při soubojích, tak i v sociální sféře. Možná mi pomohlo spíše to, že každý den v rádiu pracuji se dvěma ženami. Člověk se naučí naslouchat, nemluvit, nakrmit a pak je pohoda. (smích)

Byl byste schopný se k učení vrátit?
Rozhodně ano. Učení mi chybí a bavilo mě. Mám takový životní plán, že až někdy v budoucnu ukončím mediální dráhu, vrátím se zpátky do školy za katedru. Jen aby o to byl v mých osmdesáti ještě zájem.

Už pomalu nabíráte svou původní váhu, nebo si ztracená kila budete chtít udržet?
Zhubnutí považuji za pozitivní efekt Survivora. Dokonce je to velmi efektivní a levný způsob diety. Každopádně bych rád nabral zpátky nějaké to kilo, ideálně ne do břicha nebo boků, ale do svalové hmoty. Zatím to ale vypadá tak, že půjdu ještě dvakrát do posilovny a už tu zase budou Vánoce.

Tomáš Zástěra

Co bylo vaše první jídlo, na kterém jste si po návratu domů nejvíc pochutnal?
První opravdové jídlo byla pizza na hotelu, kde jsem byl po odchodu ze soutěže. Myslel jsem, že si ji budu vychutnávat více a déle. Najednou tady ale prostě bylo jídlo, bylo ho dostatek a člověk si na komfort opakovaně zvyká nečekaně rychle.

Jak jste prožíval desetihodinový zpáteční let domů?
Vzhledem ke zranění kolene to bylo značně nekomfortní. Nevěděl jsem, kam si nohu, kterou jsem nemohl ani zcela natáhnout a ani skrčit, dát. Navíc vedle mě seděla nějaká paní, která dost chrápala a občas si na mě ve spánku odložila ruku. Příště se musí Survivor konat maximálně v Chorvatsku. (smích)

První setkání s fanoušky Survivora v pražských ulicích?
Když jsem se vrátil, měl jsem být v utajení. Jenže hned u mého domu zastavilo auto a v něm soused, který poznamenal: Noo, tak zas tak dlouho jsi to nepřežil. To bylo vůbec první setkání. A pak už jen příval pozitivních reakcí od rodiny i fanoušků na sociálních sítích.

Tomáš Zástěra

Na několik týdnů jste absolutně vykročil ze své komfortní zóny, bylo to poprvé v životě?
Vzhledem k tomu, že jsem studoval na pedagogické fakultě tělesnou výchovu a jezdím od svých šesti let na dětské tábory, tak ne zcela. Samozřejmě, že se to těžko srovnává, ale překonávání tělesné zátěže a diskomfortu jsou společní jmenovatelé. Pokud bych bral v potaz i další aspekty, jako dlouhá doba trvání a nedostatek jídla, tak je to poprvé.

Jak taková zkušenost změnila váš pohled na „samozřejmé“ věci, kterými jsme v našem světě obklopeni?
Dokud je člověk v soutěži a nemá nic, bere najednou samozřejmé věci jako vrchol komfortu. Říká si, jak je bude už navždy doceňovat jinak, než kdy předtím. V mém případě už doceňuji spíše „svobodu“ běžného života a možnost se rozhodnout, co budu dělat.

Jak vnímáte současné dění na Ukrajině?
Válku považuji v roce 2022 za neomluvitelnou, zbytečnou, nepřijatelnou a ubohou. Touto cestou se v tomto, ani v dalších staletích, právo vyžadovat nesmí. Soucítím s ukrajinským národem a odsuzuji čin novodobého diktátora Putina. Před mnoha lety jsem účinkoval jako herec v hollywoodském filmu Vzestup zla o nacistickém Německu. Měl jsem pouze jednu scénu a to s Hitlerem. Už jenom tento fakt mi byl nepříjemný a doufal jsem, že nic takového, jako tehdy s nacismem, se už nikdy v reálném světě nemůže stát. Štve mě, že se mi to nesplnilo.

Tomáš Zástěra

Byl byste schopný narukovat do války?
V současné době a se zraněním kolene asi určitě ne. Ale i tak je mi válka všeobecně nepříjemná. Otázkou ale je, když přijde čas bránit vlast. Ten naštěstí zatím nepřišel a věřím, že nepřijde, takže jsem rád, že se tak nemusím o narukování rozhodovat.

Umíte ovlivňovat stav vlastní mysli?
Snažím se na tom pracovat už dlouhou dobu. Mít pozitivní myšlenky, a umět tak částečně nasměrovat život k lepšímu, je ten cíl. Čtu populárně-vědecké knihy, zkouším si správně přát hezké věci a v mnoha směrech to, zdá se, funguje.

Jak se vypořádáváte ze strachem nebo s jinými, ne příliš příjemnými emocemi?
Některým se snažím čelit a tím emoce zbavit síly. Přijmu je a doufám, že odejdou. Některé ale chtě nechtě prožiju do poslední chvíle. Survivora jsem se také, po nabídce soutěžit, bál. Ale řekl jsem si že to v tomto životě zkusím a v tom dalším už budu jenom lenošit. (smích)

Tomáš Zástěra

Jste perfekcionista, máte naplánovanou vlastní budoucnost?
Jak nejvíce rozesmát Boha? Řekněte mu své budoucí plány. (smích) Budoucnost se snažím neplánovat. Maximálně pozitivní přítomností. Ale samozřejmě mám v kalendáři několik budoucích událostí jako například rekonstrukci bytu, dražbu plavek ze soutěže, výrobu vlastního merche, nebo plánování dětského tábora Evropy 2. A perfekcionista jsem pouze v jistých případech, protože zjišťuji, že dokonalosti se dosahuje buďto těžko, nebo vůbec.

Tomáš Zástěra

Tomáš Zástěra bude hostem dalšího dílu pořadu Limuzína s Mírou Hejdou. Sledujte na ÓČKO STAR premiérově ve čtvrtek v 17:00, v reprízách pak v sobotu v 11:00 a v neděli v 19:00.

Přikládáte při rekonstrukci svého bytu vlastní ruku k dílu? Kdysi jste se zabýval výrobou rukodělných předmětů, takže zručný budete.
Rekonstrukci jsem zadal kompletně profesionálům. Chci odevzdat starý byt a vejít do zcela nového. Je pravda, že vyrábím různé výrobky, pracuji občas manuálně, amatérsky truhlářím, tesařím i naivně umělecky tvořím. Ale v tomto případě si chci „užít“ jen pozici stavebního dozoru.

Z čeho se momentálně nejvíc těšíte?
Nejvíc se těším z přívalu přízně a tím i energie. To přináší nálož tvořivosti a radosti ze života i přes nelehkou dobu a situaci. A to všechno doufám dokážu předat i dál tím, co dělám. Baví mě vysílat na Evropě 2 se Zorkou Hejdovou, baví mě jezdit o víkendu na jihočeskou chalupu. Baví mě jen tak lenošit i dělat rozhovory o mé účasti v Survivoru. Jako třeba tento. Díky za něj. Díky za všechno a pojďme zkusit všichni fungovat tak, aby nás společně život bavil a těšil.

VIDEO: Tinder jsem musel smazat, byl jsem zahlcen, říká Zástěra:

  • Nejčtenější

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

7. května 2024  12:35

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

11. května 2024  22:21

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sestry Prachařovy: Máme se moc dobře, proto nám starší generace nerozumí

6. května 2024

Premium Matka Linda Rybová. Otec David Prachař. Děda Ilja Prachař. Známí, oblíbení herci. Čím asi tak můžou...

Problémy amerických missek. Jedna po druhé rezignují a vzdávají se povinností

10. května 2024

Sedmnáctiletá vítězka soutěže Miss Teen USA 2023, UmaSofia Srivastava, oznámila, že se rozhodla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Náčelník Generálního štábu Karel Řehka se rozvádí. Přiznal i nový vztah

9. května 2024  11:09

Náčelník Generálního štábu Karel Řehka (49) oznámil na sociální síti X, že se po 25 letech rozchází...

Ondřej Brzobohatý: Někdo si obleče fotbalový dres, někdo ženské šaty. No a co?

13. května 2024

Zahrál si v seriálu Iveta, ale za herce se úplně nepovažuje, živí ho hlavně hudba – filmová,...

Mám dvě chalupy a ještě bych chtěla statek, říká Lucie Benešová

13. května 2024

Herečka Lucie Benešová (49) si v mládí nedovedla představit, že by z ní jednou byla chalupářka. Teď...

Barbora Strýcová má druhé dítě. Fotku dcery ukázala na Instagramu

12. května 2024  20:05

Bývalá tenistka Barbora Strýcová (38) je dvojnásobnou maminkou. Narodila se jí dcera Josefína. Její...

Maminka žila za skříní, tatu vyhnali. Arnošt Goldflam o pohnuté historii své rodiny

12. května 2024

Premium Povídat si s Arnoštem Goldflamem je jako mluvit s kouzelným dědečkem. Ani posledních patnáct let...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...