Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jordánský korunní princ se oženil. Na svatbě nechyběli William a Kate

  18:50
Jordánsko slaví. Korunní princ Husajn (29) se oženil se svou saúdskoarabskou snoubenkou Rádžvou (29). Mezi svatebními hosty byli i zástupci evropských královských rodin. Nechyběli britský princ William s manželkou Kate nebo první dáma USA Jill Bidenová s dcerou.

Rádžva Al Saifová je dcerou saúdskoarabského podnikatele a vystudovala architekturu ve Spojených státech. Podle zpráv v arabském tisku je vzdálenou příbuznou saúdskoarabské královské rodiny. Je o dva měsíce starší než její choť, korunní princ Husajn, syn jordánského krále Abdalláha II. a královny Ranji. Zásnuby byly oznámeny loni v srpnu.

Nevěsta v elegantních bílých šatech přijela do paláce Zahrán ve voze Rolls-Royce Phantom z roku 1968, který byl vyroben na zakázku pro princovu prababičku. Korunní princ ve slavnostní vojenské uniformě přijel dříve. Tradiční muslimský svatební obřad se konal v květinami vyzdobeném altánu obklopeném upravenými zahradami. Po podpisu svatební smlouvy dav propukl v potlesk. Po svatbě následuje recepce, zábavní program a státní hostina, na níž jordánská královská rodina přivítá více než 1700 hostů.

Do jordánské metropole dorazili také dánský korunní princ Frederik a korunní princezna Mary, nizozemský král Willém-Alexander s královnou Máximou a princeznou Catharinou-Amalií, belgický král Philippe a korunní princezna Elisabeth, japonská princezna Hisako a její dcera princezna Tsuguko, lucemburský princ Sebastien, norský korunní princ Haakon, švédská korunní princezna Victoria a princ Daniel, rumunská princezna Margareta a její manžel princ Radu.

Rádžva Al Saifová a jordánský korunní princ Husajn ve svatební den (Ammán, 1. června 2023)

Podle agentury AP královský sňatek osvěžuje image jordánské monarchie a mohl by Jordánsku, které je ceněno pro svou dlouhodobou stabilitu, pomoci navázat strategické partnerství se Saúdskou Arábií, zemí bohatou na ropu.

Jordánské ministerstvo kultury na svatební den 1. června připravilo řadu kulturních akcí i ohňostroje po celé zemi a bezpečnostní služby už minulý týden trénovaly na královskou jízdu novomanželů jordánskou metropolí. Slavit bude celá země, jordánská vláda dokonce vyzvala vládní úřady, aby daly zaměstnancům den volna.

V souvislosti s královskou svatbou se konají akce už několik týdnů. Například v Ammánu dělali pomocí dronů světelnou show a snoubenka korunního prince pořádala tradiční předsvatební večírek henny.

Jordánská královna Ranija, Rádžva Al Saifová, jordánský korunní princ Husajn a král Abdalláh II. v den oznámení zásnub (Rijád, 17. srpna 2022)

V pondělí se na stadionu v Ammánu konal velký koncert, na němž zahráli hudebníci z Jordánska, Libanonu či Egypta. V předvečer svatebního dne pořádala také jordánská královská rodina exkluzivní večeři pro čestné hosty, na pozvánce byl speciální dress code – smělo se přijít jen v národním či tradiční oblečení. Zakázané byly mobilní telefony, uvedla televize Al-Arabíja.

V některých italských médiích se objevily informace, že novomanželé pojedou na svatební cestu mimo jiné na Sardinii. Na tomto ostrově se totiž objevila asi 50 metrů dlouhá a 30 metrů široká provizorní stavba, která má být podle spekulací italského tisku 10. června místem pro večírek jordánského korunního prince a princezny. Na to si podle deníku Il Messaggero stěžovali ekologové, protože jde o chráněnou oblast. Jordánský královský palác však tyto spekulace popřel a zdůraznil, že všechny svatební oslavy se uskuteční pouze v Jordánsku.

Jordánský korunní princ se oženil necelé tři měsíce po svatbě své mladší sestry a krátce před 30. výročím svatby svých rodičů – krále Abdalláha II. a královny Ranji, kteří se brali 10. června 1993.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

13. června 2024

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském...

Ostuda bratrů Bendigů v AZ-kvízu. Jan se vymlouval na trému z Mareše

18. června 2024  11:55

Ve speciálním díle AZ-kvízu s názvem ČT art kvíz se proti sobě utkali bratři Jan a Marsell...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

14. června 2024

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

12. června 2024

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Princezna Kate zveřejnila dojemnou fotku ke Dni otců, William popřál králi

16. června 2024  13:44

Princezna z Walesu na Den otců zveřejnila fotku prince Williama s jejich dětmi u moře. Snímek...

Na začátku Survivoru jsem nesnášela Mikýře, přiznává Nikola Kabátová

19. června 2024

Nikola Kabátová (31) snila už od dětství o tom, že jednou vyhraje reality show Survivor. V...

Survivor 2024 má vítěze, ten si kromě titulu odnáší i výhru 2,5 milionu korun

18. června 2024  21:39

Na platformě Voyo mohli diváci v úterý večer sledovat napínavé finále reality show Survivor Česko &...

Justin Timberlake je obviněn z řízení pod vlivem, po krátké vazbě ho pustili

18. června 2024  16:20,  aktualizováno  18:39

Americký zpěvák a herec Justin Timberlake (43) strávil několik hodin ve vazbě, když jej v pondělí...

Mezi nejznámější influencery vyskočil Mikýř, nejpopulárnější je stále Kovy

18. června 2024  16:13

Martin Mikyska alias Mikýř se dostal do popředí nejznámějších českých influencerů. V čele žebříčku...

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Ostuda bratrů Bendigů v AZ-kvízu. Jan se vymlouval na trému z Mareše

Ve speciálním díle AZ-kvízu s názvem ČT art kvíz se proti sobě utkali bratři Jan a Marsell Bendigovi. V soutěži se jim...