Dobrý Valach, co se uměl radovat. Od smrti Radka Brzobohatého uplyne 10 let

  • 23
Jeho vysportovaná figura a charisma podlamovaly kolena řadě žen. Coby muzikant zvládal housle, basu, kytaru i trubku. Komunisty rozčílil rolemi v trezorových filmech Ucho či Všichni dobří rodáci. „Drsný sympaťák“ Radoslav Brzobohatý zemřel před deseti lety, ve středu 12. září, den před svými osmdesátinami.

Přál si umřít na jevišti

Radoslav Brzobohatý

Týden před skonem řekl novináři Tomáši Poláčkovi pro Magazín DNES, že chce umřít na jevišti, a málem mu to vyšlo, do poslední chvíle hrál na divadle i ve filmu. Brzobohatý to tenkrát myslel vážně i přeneseně.

„Jak říká Molière, herec má na jevišti umřít. Uvidíme, v tomhle věku člověk nikdy neví, co se mu stane třeba s tou pamětí, ale zatím se i nové texty učím snadno. A překvapuje mě, jak někteří mladí herci přijdou na plac a nedovedou text, to za mě neexistovalo. Kdybych to udělal před Marvanem, Plachým nebo Peškem, odejdou,“ vysvětlil, típl cigaretu a dal si chleba s ředkvičkami.

Těšil se, vždyť se pořád cítil jako silný a veselý chlap. „Život je tak krásný a tak rychle uteče, že je škoda občas se nezastavit a neužít si ho naplno i v pokročilém věku,“ vykládal v dubnu 2012 poté, co se na filmovém place potkal se svou někdejší ženou Jiřinou Bohdalovou.

Bohdalka měla „vrásky z lásky“

Jiřina Bohdalová a Radoslav Brzobohatý ve filmu Vrásky z lásky (2012)

Ženám se líbil vždycky. Jeho druhá manželka Jiřina Bohdalová z něj měla doslova „vrásky z lásky“. Až teprve na prahu osmdesátky při práci na stejnojmenném filmu režiséra Jiřího Stracha mu dokázala odpustit. Brzobohatý totiž Bohdalovou po dvanáctiletém manželství opustil.

Přitom byli populárním hereckým i manželským párem, měli za sebou nejlepší společné filmy jako Pěnička a Paraplíčko, Dáma na kolejích, televizní seriál F. L.Věk i trezorový snímek Ucho režiséra Karla Kachyni.

„Bylo mi padesát a s Radkem jsme prožili nejkrásnější roky života,“ zazlívala Bohdalová rozvod Brzobohatému. Usmířili se až za třicet let, když kývli na společné natáčení filmu Vrásky z lásky.

„Sice nám to nevyšlo v soukromém životě, ale před kamerou nám to spolu vždycky fungovalo stoprocentně,“ těšilo Brzobohatého urovnání vztahu.

Jako jaderná elektrárna

Hana Gregorová

Noční jezdci, drama ze slovenských velehor, změnili život Haně Gregorové i Radkovi Brzobohatému.

„Bylo to šílené omámení,“ vzpomínala Gregorová na natáčení Nočních jezdců v roce 1981, kdy herečka rozbila své manželství s jordánským lékařem a Brzobohatý opouštěl Bohdalovou. „Bylo to úžasné vzplanutí, všechno jsme nechali za sebou, začali jsme od nuly,“ hovořila o síle lásky.

Brzobohatý byl o dvacet let starší než ona, její elán mu dělal dobře. „Radek mi vždycky říkal, že jsem jeho jaderná elektrárna,“ směje se Gregorová. Kvůli nevěře a zradě však Bohdalová dlouho nechtěla s Brzobohatým stát před kamerou ani na prknech divadla.

Na slivovici nedal dopustit

Radoslav Brzobohatý

Dával přednost červenému vínu z Moravy, protože je to „mléko starců“. Třebaže byl Brzobohatý vinař, na slivovici nedal dopustit.

„Vím, že umí vyléčit některé neduhy líp než léky. Točili jsme něco na jižní Moravě. V okolí řádila prasečí chřipka – a já ji ,rafnul’. Navzdory úsilí doktorů moc nepolevovala a nejhorší bylo, že jsem přišel o hlas. Až za mnou přišel primář, tedy Valach, s lahví slivovice: Radoušu, nikde to neříkej! přikázal mi. Svařil deci slivovice, přidal deci svařené vody a lžíci medu. Pak to ještě jednou zopakoval – a poslal mě do postele. Přikryli mě, potil jsem se jako kůň. Když mě ale za dvě hodiny probudili, mluvil jsem normálně a horečky také odešly,“ vzpomínal Brzobohatý na „zázračné účinky“ kořalky.

Budeš dělat punčochy a svetry

Radoslav Brzobohatý ve filmu Všichni dobří rodáci (1968)

Slivovice měla být i za vyhazovem Brzobohatého z gymnázia. Prý to s ní přehnali při vystupování s kapelou. Třebaže mu pak nabídli návrat do kvinty, studium odmítl. „Byli jsme hrdí Valaši. Odjeli jsme do Krnova a vyučili se v tamní textilce,“ vysvětloval Brzobohatý.

Divadlo a muzika ho ale stejně táhly. Herec Ladislav Pešek mu doporučil podat přihlášku na DAMU. „Měl jsi dělat punčochy a svetry, tak tedy budeš dělat divadlo,“ krčil rameny tenkrát jeho otec.

Pak však jezdil na všechna synova představení. „Radošu, tož sa omlouvám, byl jsem blbec!“ přiznával.

Diváci mají kliku, že režisér Vojtěch Jasný svěřil Radoslavu Brzobohatému životní roli sedláka Františka v legendárním trezorovém snímku Všichni dobří rodáci.