Příští léto bude pánská móda svěží a lehká

Jednoduchost, volnost, přirozenost a svěžest. Takovými slovy se podle redaktorů módních rubrik dají charakterizovat trendy v pánské módě na jaro a léto 2003, které převažovaly na pařížských přehlídkách modelové konfekce těch nejslavnějších módních návrhářů.
Podívejte se do fotogalerie.

Od soboty bylo v metropoli nad Seinou k vidění 42 defilé během čtyř dní. Módní kolotoč se do Paříže tradičně přesunul z Milána a hned v začátku nabídl poslední tvorbu návrhářů zvučných jmen.

Volné modely v bílé, krémové i světle šedé barvě nabídli například návrhář značky Kenzo Roy Krejberg či Rakušan Helmut Lang, který se do Paříže vrátil po pětiletém intermezzu v New Yorku. "Dnes je nejlepším místem pro pánskou módu Paříž," prohlásil Lang.

S barevnějšími kolekcemi přišli Marc Jacobs pro značku Louis Vuitton a nový nekorunovaný král mezi pařížskými návrháři Jean- Paul Gaultier. Ten se nechal inspirovat světem koridy a vyslal na molo muže v barevných modelech ve stylu toreadorů - s tříčtvrteční délkou kalhot i nezbytným přepásáním.

Oproti tomu Jacobs zůstal věrný svému stylu pohodlné jednoduché módy a předvedl sportovní modely připomínající výbavu na jogging či horské túry, pochopitelně z těch nejušlechtilejších materiálů. Také jeho kolekce byla v porovnání s většinou pařížských přehlídek nezvykle barevná, přičemž pro příští léto nabízí pánům například azurově modrou či cihlově oranžovou.

Jean-Charles de Castelbajac o víkendu uzavřel svou sportovní návrhářskou trilogii. Poté, co se loni v létě vrhl na svět Formule 1 a letos v zimě mu posloužili za modely hokejisté přímo na ledě, se tentokrát nechal inspirovat světem boxu. Jeho přehlídka se uskutečnila v jednom z pařížských tréninkových sálů, kde v elegantních saténových trenýrkách poskakovalo v ringu 25 skutečných boxerů. "Mám raději představení než defilé. Lepší jsou skuteční lidé a autenticita," říká tvůrce.

K oblíbeným materiálům pro příští léto bude patřit také krep a len - nejčastěji používané látky na košile a vesty. Takové modely nabídla například Véronique Nichanianová pro Hermes.

Hedi Slimane v nové kolekci Dioru vyrukoval s volnými oděvy ve stylu uniforem, přičemž z barev u něj převažovala šedá a bílá. "Móda bude více aristokratická, stylovější a pohodlnější," poznamenal módní expert Vincent Grégoire.

Svět módy nyní čeká v Paříži kratinká čtyřdenní přestávka. Poté na pařížská mola vtrhnou manekýny v novinkách tvůrců té nejluxusnější módy haute couture.

 

 

Pánská kolekce jaro, léto 2003 - Sebastien Meunier

Pánská kolekce jaro, léto 2003 - Jean Charles De Castelbajac

Pánská kolekce jaro, léto 2003 - Dirk Schonberger

Pánská kolekce jaro, léto 2003 - Dominique Morlotti

Pánská kolekce jaro, léto 2003 - Dries Van Noten

Pánská kolekce jaro, léto 2003 - Jean-Paul Gaultier

Pánská kolekce jaro, léto 2003 - Jean-Paul Gaultier

Pánská kolekce jaro, léto 2003 - Jean-Paul Gaultier

Pánská kolekce jaro, léto 2003 - Jean-Paul Gaultier

Pánská kolekce jaro, léto 2003 - Jean Charles De Castelbajac