Královna Alžběta II. a princ Philip na portrétu k 99. narozeninám manžela...

Královna Alžběta II. a princ Philip na portrétu k 99. narozeninám manžela panovnice (Windsor, 1. června 2020) | foto: Reuters

Svérázný aristokrat ve stínu královny. Princ Philip slaví 99. narozeniny

  • 19
Britský princ Philip slaví 10. června úctyhodných 99 let. Manžel královny Alžběty II. (94) stojí po jejím boku bezmála sedm desetiletí. Celou dobu ji podporoval a zároveň si zachovával svůj osobitý styl, pro který si jej královna kdysi vybrala. Veřejných povinností se princ vzdal před třemi lety.

U příležitosti princových narozenin královský palác zveřejnil nový portrét vévody z Edinburghu s chotí. Snímek vznikl na nádvoří hradu Windsor, kde je královna Alžběta II. s manželem již od 19. března v izolaci kvůli koronavirové pandemii. Oslavenec je na nové fotografii v modrém saku, královna má na sobě šedé šaty se žlutými květy, diamantovou brož ve tvaru srdce a perlový náhrdelník. 

Fotografiemi ze společných chvil svému otci pogratuloval i následník britského trůnu, princ Charles. Ke gratulantům na Twitteru se připojil i Philipův vnuk, princ William s manželkou Kate. Historické snímky prince Philipa se objevily i na oficiálním twitterovém účtu Buckinghamského paláce.

Vztahu Alžběty a Philipa zpočátku v paláci moc nepřáli. Prince na královském dvoře příliš nevítali, protože nebyl „tak úplně prototyp anglického gentlemana“. Britskou princeznu Alžbětu však nezvratně okouzlil jako mladý pohledný kadet svým šarmem, humorem a nezávislostí. Korunní princezně bylo sotva dvacet a rodiče ji prý marně přesvědčovali, že její vzdálený bratranec není jediný muž na světě. Nedala si říct.

V princově krvi se sice mísí většina evropských královských rodů, nicméně jeho otec měl pověst playboye a gamblera. Matce Alici z Battenbergu, od narození neslyšící, později diagnostikovali maniodepresivní psychózu.

Philip, princ řecký a dánský, se jim narodil 10. června 1921 ve vile na ostrově Korfu. Jeho babička z matčiny strany byla vnučkou britské královny Viktorie. Po vzpouře v Řecku v roce 1922 musela královská rodina s malým Philipem uprchnout do exilu. Nejdříve do Paříže, po rozchodu rodičů v roce 1930 býval Philip u sester provdaných v Německu nebo u příbuzných v Anglii.

Zde také začal chodit do školy; nikoli však na prestižní Eton, jako jeho vnuci, ale na Gordonstoun ve Skotsku, kam později poslal i svého syna Charlese. Na vysvědčení mu napsali, že je rozený vůdce se silnou vůlí a téměř bezmeznou ctižádostí. Poté navštěvoval královskou námořní akademii v Dartmouthu, kde se poprvé setkal se svou budoucí manželkou, tehdy mladičkou Alžbětou. Za druhé světové války povýšil až na námořního poručíka. Později se osvědčil u britského námořnictva: skvělou obsluhou lodního reflektoru pomohl potopit dvě italské lodě. Také spoluvelel vylodění na Sicílii.

Britský princ Philip a královna Alžběta II. (2007)

Philip Mountbatten a princezna Alžběta (1947)

Kvůli svatbě, kterou si Alžběta nakonec prosadila, Philip s již poangličtěnou verzí jména své matky Mountbatten konvertoval k anglikánům a vzdal se řecké i dánské koruny. Vzali se 20. listopadu 1947 ve Westminsterském opatství. V Británii se poté stal vévodou z Edinburghu, jeho královskou výsostí a britským princem.

Když v roce 1952 v Keni přivezl mladý námořník čerstvě provdané následnici britského trůnu Alžbětě zprávu, že je nyní královnou Británie, změnilo se mnoho i pro Philipa. Musel odejít od námořnictva, aby mohl svou ženu doprovázet při reprezentačních povinnostech doma i v zahraničí. Stal se patronem mnoha veřejně prospěšných organizací. Hlavně léta podporuje Světový fond na ochranu přírody (WWF).

Princ Philip vždy uměl královnu rozesmát

Britská královna Alžběta II. a její manžel princ Philip (Windsor, 11. dubna...

S Alžbětou II. mají čtyři děti (Charles, Anna, Andrew a Edward), osm vnoučat a osm pravnoučat. Když se prince jednou v tisku ptali na příčinu úspěchu jejich manželství, prohlásil: „Královna je obdařena neobvykle velkou dávkou tolerance.“

Philipovy vztahy s jeho dětmi ale tak harmonické nebyly. Jeho nejstarší syn, princ Charles v autorizované biografii Jonathana Dimblebyho naznačil, že ho v dětství otec často zastrašoval a že se bál jeho přísných pravidel i kousavého výsměchu. Na přísnosti je založen i Philipův program na podporu dobrodružného ducha a sportovních výkonů mladých, kteří se musejí osvědčit i ve službě společnosti (Duke of Edinburgh Award Scheme), podle některých kritiků až polovojenský. Princ také maluje a sbírá umění. Pověstným se stal i svým osobitým humorem, který se občas dostává až na hranici hrubosti.

Nejdéle žijící britští aristokraté

  • Princezna Alice, vévodkyně z Gloucesteru (†102 let, 309 dní)
  • Královna matka (†101 let, 238 dní)
  • Princ Philip, vévoda z Edinburghu (99 let)*
  • Princezna Alice z Albany (†97 let, 313 dní)
  • Princezna Augusta z Cambridge (†94 let, 139 dní)
  • Královna Alžběta II. (94 let, 50 dní)*
Královna Alžběta II. a princ Philip oslavili 20. listopadu 2017 platinovou...

* k 10. červnu 2020

V roce 1996 navštívil Philip s Alžbětou i Českou republiku a v roce 2009 se stal nejdéle „sloužícím“ manželským partnerem v historii britských panovníků. Rovněž je nejstarším partnerem vládnoucího monarchy. Do vysokého věku byl stále vitální a aktivní, třebaže od roku 2011 omezil počet svých oficiálních povinností.

Koncem roku 2011 byl princ Philip hospitalizován kvůli voperování cévního implantátu, v srpnu 2012 pak z důvodu infekce močových cest. O rok později podstoupil operaci břicha. Loni v lednu měl autonehodu, po které se vzdal řidičského průkazu.

Princ Philip je prozatím třetím nejdéle žijícím britským aristokratem. Princezna Alice, vévodkyně z Gloucesteru, která byla švagrovou Philipova tchána krále Jiřího VI., se dožila 102 let. Zemřela v říjnu 2004. 

Druhou nejdéle žijící britskou aristokratkou pak byla Philipova tchyně, královna matka. Matka Alžběty II. se dožila 101 let. Zemřela v březnu 2002, sedm týdnů po smrti své dcery princezny Margaret. 

4. května 2017

,

Britská královská rodina