Vévodkyně Camilla, princ Charles, Doria Raglandová, lady Jane Fellowesová, lady...

Vévodkyně Camilla, princ Charles, Doria Raglandová, lady Jane Fellowesová, lady Sarah McCorquodaleová, princ William, vévodkyně Kate, princ Harry a vévodkyně Meghan na křtinách Archieho Harrisona Mountbatten-Windsora (Windsor, 6. července 2019) | foto: AP

Chci zpět otce i bratra, říká princ Harry před vydáním memoárů Náhradník

  • 46
Ještě před vydáním pamětí s názvem Náhradník se princ Harry v televizních rozhovorech opět rozpovídal o své rodině. Říká, že by chtěl urovnat vztahy s otcem, králem Karlem III., i bratrem Williamem. Z jejich strany však prý necítí zájem.

Princ Harry v rozhovoru pro britskou ITV řekl, že nechtěl, aby byl jeho vztah s královskou rodinou problémový. „Nikdy to tak nemuselo být,“ řekl v ukázce. „Neprojevili absolutně žádnou ochotu se usmířit. Chtěl bych získat zpět svého otce; chtěl bych mít zpět svého bratra.“

V dalším rozhovoru pro americkou CBS News vévoda ze Sussexu řekl, že Buckinghamský palác jej i jeho manželku odmítl veřejně podpořit, přičemž zároveň vydával prohlášení proti nim.

„Pokaždé, když jsem se pokoušel řešit něco soukromě, došlo k brífinkům, únikům a šíření historek proti mně a mé ženě. Rodinné motto je ‚nikdy si nestěžuj, nikdy nevysvětluj‘, ale je to jen motto,“ řekl Harry novináři Andersonu Cooperovi.

„Oni (Buckinghamský palác) nakrmí historkami korespondenta nebo s ním budou konverzovat a tento korespondent nasycen informacemi napíše článek, a na konci uvede, že požádali Buckinghamský palác o komentář. Ale celý příběh jsou komentáře Buckinghamského paláce,“ míní.

„Když vám posledních šest let říkají: ‚Nemůžeme vydat prohlášení, abychom vás chránili,‘ ale dělají to pro ostatní členy rodiny, nastává okamžik, kdy je ticho zrada,“ dodal.

Oba rozhovory televize odvysílají 8. ledna, dva dny před vydáním Harryho autobiografie.

Princ Harry a jeho manželka Meghan odstoupili z rolí předních členů královské rodiny a přestali plnit královské povinnosti v březnu 2020. Vadilo jim obtěžování ze strany britských médií a ve Spojených státech chtěli začít nový život a být finančně nezávislí.

Od té doby víckrát kritizovali, jak se s nimi zacházelo v královské rodině. Nejdřív v rozhovoru s Oprah Winfreyovou, pak loni v prosinci v dokumentu Harry a Meghan společnosti Netflix. Tam mimo jiné Harry obvinil svého bratra Williama, že na něj křičel během setkání, kde se měla projednávat Harryho budoucnost.

SPECIÁL

Britská královská rodina

SPECIÁL: Britská královská rodina

6. prosince 2022


Britská královská rodina