Newyorské luxusní hotely nabízejí bohatým nový domov

´Home Sweet Hotel´je nejnovějším trendem v širším centru New Yorku: Stále více majetnějších už nechce mít nic společného s tím, co by znamenalo udržovat domácnost, a pronajímají si proto apartmány v hotelích. Je to tradice, která pochází ze 20. let a jež se zdála být ztracená za hospodářské deprese před druhou světovou válkou.

Světoznámý Plaza Hotel situovaný na křižovatce Páté Avenue a parku Avenue South kdysi sloužil "skvělým a bohatým" jako trvalá adresa. Bydlel tu například spisovatel Francis Scott Fitzgerald či operní pěvec Enrico Caruso.

Známý je také Carlyle, kde se obvykle bydlel prezident John Kennedy, když pobýval v New Yorku. Legendární životní styl nyní zase ožívá. Generální manažer hotelu Plaza Gary Schweikert soudí: "Hotely nabízejí přitažlivý životní styl a vzhledem k silné ekonomice zažíváme jeho návrat."

Otevřením bytového hotelu "Phillips Club" na západní straně Manhattanu se nový obrat rýsoval už před čtyřmi roky. Komplex má 184 jednotek, z čehož je 88 pro běžné hotelové hosty a 96 si jich lze najmout na měsíc či delší dobu. Čtyřtýdenní pobyt, včetně řady doplňkových služeb a návštěv sportovního klubu, stojí podle velikosti bytu mezi 6000 a 17.000 dolary (až 660.000 Kč).

Vybrat se dá mezi jednopokojovým studiem až pětipokojovým apartmánem. Nové hotelové projekty, jež nabídnou dostatek místa pro majetné nájemníky, se už plánují.