Nahota v českém filmu: Kdo razítkoval zadek a jak vznikla přezdívka Evička Tričko?

  • 13
Vypadá to jednoduše. Šaty letí dolů a dvojice se na sebe vrhá v milostné vášni. Ve skutečnosti se na natáčení lechtivých scén většinou herci netěší a režiséři a celý štáb kolem nich našlapují po špičkách. V dobách, kdy nebyla nahota ve filmu tak běžná, kvůli ní herečky i odmítaly role.

Oznamuje se láskám vašim (1988)

Markéta Hrubešová a Lukáš Vaculík ve filmu Oznamuje se láskám vašim (1988)

Český mladík, který za války kotví s nákladní lodí v Německu, se předhání s kamarádem ve svádění děvčat. Až narazí na německou dívku, do které se zakouká. Mladíkem, který se do nevinné dívenky zamiluje, byl idol dívčích pokojíčků Lukáš Vaculík (60). K němu režisér Karel Kachyňa (†79) obsadil Markétu Hrubešovou (51), pro kterou to byl křest ohněm.

Nazí se narodíme i umíráme. Ani láska se nedělá v roláku, říká Hrubešová

Všechno, co se odehraje v lodní kajutě, je ale nakonec velmi decentní. I když se pak Hrubešová svlékla ještě v několika snímcích, jednomu lákání odolala. Měla hrát u Víta Olmera (80) ve filmu Playgirls (1995) jednu z dam, které v činžovním domě provozují nevěstinec. Herečka i její další dvě kolegyně takovou roli odmítly, a tak musel Olmer tři hlavní postavy kompletně přeobsadit.

Ostře sledované vlaky (1966)

Z filmu Ostře sledované vlaky (1966)

Malé služební razítko. Právě to hrálo hlavní roli v erotické scéně ve filmu Ostře sledované vlaky, natočeném na motivy povídky Bohumila Hrabala (†82). I když režisér původně zvažoval do role Rudolfa Hrušínského (†73), nemravným výpravčím Hubičkou se navždy stal Josef Somr (†88). Ten měl železničářské kořeny, jeho tatínek byl sám výpravčí. Somr sice také měl zasvětit život dráze, ale nešly mu technické předměty, a tak sběhl k umění.

Když slavnou scénu viděl jeho tatínek, dlouho se na něj zlobil. Něčeho podobného by se prý opravdový železničář nikdy nedopustil. A Somrovi nebylo nic platné, že ve skutečnosti zadeček kolegyně Jitky Zelenohorské (76) nerazítkoval on. Tuhle kratochvíli si totiž pro sebe vymínil režisér Jiří Menzel (†82), takže na plátně je jeho ruka. Možná to přineslo filmu štěstí, okupační drama získalo v roce 1968 Oscara za nejlepší cizojazyčný film.

Bony a klid (1988)

Tomáš Hanák, Miloslav Kopečný, Josef Nedorost a Jan Potměšil ve filmu Bony a...

Když vznikal slavný „vekslácký“ příběh, Veronika Jeníková (58) měla mít divoký sex s Janem Potměšilem (57) uprostřed bytu. Herečka ale nakonec nemusela před kamerou odhodit ostych a ukázat divákům ňadra. Se štábem totiž vymysleli, že bude i při milostných hrátkách částečně oblečená. A tak se zrodila slavná přezdívka „Evička Tričko“.

Ve věku 64 let zemřel herec Josef Nedorost, šéf veksláků z Bony a klid

To pánům v tomhle filmu nikdo neodpustil nic. Když je okrade za městem konkurenční parta a svlékne je, bloudí krajinou, než se dostanou k věšáku s fotbalovými dresy. Tuhle scénu prostě nešlo ošidit, a tak museli Tomáš Hanák (66), Josef Nedorost (†64) a Jan Potměšil zakrýt své mužské chlouby holýma rukama a vydat se na hanbatou cestu.

Slunce, seno... (1983–1991)

Jiří Lábus ve filmu Slunce, seno, erotika (1991)

Král vesnických komedií Zdeněk Troška (69) si dával nesnadné úkoly. Ve druhém díle slavné trilogie Slunce, seno, … spolu se scenáristou Petrem Markovem (77) napsali do příběhu, že si farář s babkami omylem na faře pustí film pro dospělé. Ten ale nemohl legálně získat, proto udělal malou „předtáčku“ za vesnicí. Někdo ho ale udal, a tak musel policistům vysvětlovat, že netočil skutečné orgie.

Už si u mě nezahraješ, slyšel od Trošky herec známý z porno scény ve Slunce seno

Ještě odvážnější byl v díle třetím. To se rozhodl, že se u Hoštic svlékne plná louka lidí. Místní si totiž podle scénáře vybudují nudistickou pláž. I když se některým moc nechtělo, nakonec mnohé z nich zlákaly rychle vydělané peníze. Sólovou nahotu si „užil“ Jiří Lábus na protějším břehu, kterého místní ženy coby živočicháře Béďu místo sebe vystrčí ze mlýna, aby jim šel příkladem při nahé promenádě.

V dnešní době už se k nahotě na obrazovkách přistupuje velmi otevřeně. Například v seznamovací show Naked Attraction, kterou vysílá televize ÓČKO v pondělí až čtvrtek od 22 hodin, si účastníci vybírají partnery pouze na základě jejich zcela nahých těl a fyzické přitažlivosti.