Mužská nevěra je prý přirozená

Stále více vědců dospívá podle informací časopisu Playboy k závěru, že se muži musejí dopouštět manželské nevěry z biologických důvodů. V nejnovějším vydání cituje amerického genetika Deana Hamera, který s dalšími experty soudí, že mezi mužským a ženským myšlením a pocity jsou podstatně větší rozdíly, než se dosud usuzovalo.

"Mezi homosexuály, tedy tam, kde není ženský vliv, je samozřejmá promiskuita," cituje Playboy sexuologa Ernesta Bornemana. Kde ve vztazích figurují ženy, tedy v 94 procentech partnerských vztahů, se nevěra považuje za poplašný signál.

Studie psycholožky Carol Rhodesové ukazuje, že se ženy uchylují k nevěře, jsou-li nespokojené, zatímco muži rádi "zahnou", když jsou spokojení.

Etnologové navíc připomínají, že asi 1000 ze 1154 kultur na světě dovolovalo mnohoženství. "V evolučním vývoji se prosadily geny, jež vedou jejich nositele k tomu, aby ho dále šířili," soudí britský evoluční biolog Richard Dawkins. Muž to podle něj nejlépe zajišťuje tím, že své geny co nejrozmanitěji rozděluje.

Tyto teorie prý podporuje také chemie. Za rozkoš jsou v mozku zodpovědné fenyletylaminy, což jsou jakési tělesné drogy působící coby vzrušivé prostředky. Ve stavu zamilovanosti je tělo produkuje nepřetržitě, avšak u mužů jejich hladina po třech až sedmi měsících klesá. "U žen úroveň těchto chemikálií zůstává vysoká a u mužů klesá ke stavu před zamilováním." Americký endokrinolog John Money považuje za přirozené, že muž pak proto touží opět jejich produkci znásobit.