Zamilovanou má z Francie, komunisti jí zatrhli Eurovizi. Lenka Filipová slaví 70

  • 7
Zpěvačka, šansoniérka a kytaristka Lenka Filipová patří ke stálicím české hudební scény. Své písně si často skládá sama. Její altově zabarvený hlas a pohodu navozující melodické songy s poetickými texty dokresluje vlastní brilantní kytarový doprovod. Ve středu 14. února slaví sedmdesáté narozeniny.

První album s názvem Zamilovaná vyšlo Lence Filipové v roce 1981 a obsahuje i zásadní stejnojmenný hit podle francouzského originálu Je l’aime à mourir. Zatím posledním jejím albem je Oppidum z roku 2018. Mezitím vydala na dvě desítky desek, v nichž proplouvá mezi žánry od šansonů přes klasický repertoár až k lidovým písničkám.

Lenka Filipová

Velmi úspěšné bylo například její páté album Částečné zatmění srdce (1989). Vydala i klasická alba (např. Concertino I a II), akustická alba či různé kompilace (například Best Of).

Pražská rodačka vzala kytaru poprvé do rukou, když jí bylo devět let. K hudbě ji vedli rodiče, maminka učitelka hudby a tatínek operní pěvec a herec. Studovala na pražské konzervatoři, později i v Paříži. Přelomovým se pro ni podle jejích internetových stránek stalo setkání s francouzským písničkářem Francisem Cabrelem, autorem písně Zamilovaná, kterou jí česky otextoval Zdeněk Rytíř a která dodnes platí za její největší hit.

Po návratu z Francie vystupovala například se skupinami Hany Zagorové či Karla Zicha. Později založila vlastní skupinu Domino a stále častěji zařazovala i cizojazyčné písně. Na svých koncertech často střídá populární písně s klasickými kytarovými díly ve vlastních úpravách, zpívá i ve francouzštině a angličtině.

Během své kariéry koncertovala v řadě zemí po celém světě, mimo Evropy zavítala i do Japonska, USA, Kanady nebo Austrálie. Na kytarovém festivalu v Nizozemských Antilách získala ceněnou Grand Prix.

Chybělo málo a mohla být ještě mnohem slavnější. Jak píše na svých internetových stránkách, v roce 1988 byla oslovena, aby reprezentovala Švýcarsko v mezinárodní písňové soutěži Eurovision Song Contest. Vystoupit měla se skladbou Ne partez pas sans moi (v české verzi Neodcházej ode mne).

Lenka Filipová a Céline Dion se setkaly v Praze.

„Krátce předtím, než jsem měla odlétat, mi ale účinkování nebylo povoleno a s mojí písničkou nakonec vystoupila „náhradnice“ – tehdy ještě nepříliš známá Céline Dion. A vyhrála to,“ uvádí Filipová. Z kanadské kolegyně se nakonec stala celosvětová hvězda.

V roce 2016 musela kvůli zdravotním problémům přerušit koncertování. Vrátila se k němu po téměř roce. „Cítím, že vysvětlení vám dlužím, a proto bych vám chtěla říci, že šlo o vážné selhání imunity. Následné léčení mám za sebou a nyní regeneruji a začínám se připravovat na další sezonu. Všem, kteří mně píší a podporují mě, moc a moc děkuji za jejich srdečné a láskyplné reakce a věřte, že se už teď na vás všechny moc moc těším,“ uvedla v červnu 2017 na Facebooku.

Lenka Filipová byla 34 let vdaná za uznávaného architekta Borise Drbala. Rozešli se v roce 2018. Mají spolu dceru, také Lenku, která je rovněž známou zpěvačkou vystupující pod jménem Lenny, žije s raperem Marpem (vlastním jménem Otakar Petřina).

VIDEO: Lenka Filipová – Prý se tomu říká láska:

,