Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kolik si zpěváci ze SuperStar vydělávají? A kolik za ně zaplatíte vy?

  1:00
Následující řádky nechť jsou varováním pro finalisty poslední SuperStar: milionáři se z vás nejspíš nestanou. Pravděpodobněji si na vás do roka nikdo nevzpomene.

Český Slavík 2006 - Aneta Langerová - Udílení cen Český Slavík, Státní opera Praha (9. prosince 2006) | foto: Jan ZátorskýMF DNES

Ze všech dosavadních finalistů se prosadila pouze Aneta Langerová, které se trochu blíží snad jen Sámer Issa, Petr Bende a v muzikálech Tomáš Savka. Ostatní bojují o přežití. Vzpomeňme na Gábu Al Dhábbu. A víte co? Vzpomeňme na ni třeba v restauraci U Buldoka na pražském Smíchově.

Gába byla nejlepší zpěvačka druhé série, sympatická tmavovláska, naděje. Jak tak vzpomínáme a děkujeme za drink, slečna číšnice je nám nějaká povědomá. Sympatická tmavovláska.

"Jo," přikyvuje, "dělám v hospodě. Rozhodla jsem se hrát muziku, která mě baví, i za cenu toho, že na ní nebudu finančně závislá. Na nájem a na telefon si vždycky vydělám i takhle."

Gába se neflákala. Loni vydala slušnou desku, ale kariéra se nerozjížděla. Už už chtěla se zpíváním skončit: "Ještě na podzim jsme jezdili hrozné akce, cesta trvala čtyři hodiny a pak jsme hráli dvě písničky. Navíc na nás skoro nikdo nepřišel."

Udělala chybu - příliš dlouho zůstávala pod agenturou, která by ji nejraději posílala samotnou, bez kapely, na slavnostní otevírání nákupních center. Ji. Rockerku, která se obklopila skvělými muzikanty. Před pár týdny konečně změnila stáj a noví manažeři jí už zajišťují účast na letních festivalech. To je naděje.

Proč je nikdo nechce
Většina finalistů SuperStar se po pár týdnech propila šampusem do kocoviny. "Je po nich čím dál menší poptávka," konstatuje nemilosrdně hudební manažer Janis Sidovský. Přitom po první sérii s Anetou Langerovou se zdálo, že se úplně mění špička české pop-music.

"Jenomže teď se posluchači vracejí k zavedeným jistotám, klidně i k o několik generací starším zpěvákům," tvrdí Sidovský.

"Aneta sice vyhrává Slavíky a Anděly, ale Lucie Bílá si pořád může říct za koncert dvakrát tolik. Má víc hitů, je legenda, může zpívat celý večer a navíc je i šoumenka." Sidovského slova potvrzuje další manažer - Jan Musil, který zastupoval finalisty první a druhé série. "Na začátku je všichni chtěli tolik, že si žádný z klientů nestěžoval. Stačilo, že zazpívali třeba jen jednu písničku. Ale když jsme ty zpěváky nabízeli po roce, nikdo je nechtěl.

Třetina ze všech finalistů si dnes nemůže říct o víc než deset tisíc za jeden večer. A jak tvrdí znalci z branže, mnozí by šli i za pět. Pořadatelé večírků by jejich angažováním mohli ušetřit, řeknete si, ale to se nevyplatí. Radši si připlatí a blýsknou se před obchodními partnery.

"Gottem, Vondráčkovou, Rottrovou nebo Zagorovou nic nezkazíte. U zpěváků ze SuperStar je výsledek nejistý. Mají vůbec dost písniček? Budou umět i něco říct do mikrofonu?"

Pár měsíců praxe taky ukázalo, že starší zpěváci daleko víc ctí řemeslo. Neopovrhují setkáním s lidmi, nevadí jim dávat podpisy. Nevymýšlejí si, vědí, co chtějí, líp se s nimi pracuje. A když firma přece jen bude chtít ušetřit?

"Dejme tomu, že má na umělce rozpočet třicet tisíc korun," popisuje Sidovský. "Radši si objedná Ivetu Bartošovou, jejíž písničky jsou alespoň známé."

Nevyzpytatelná Aneta
Máme-li být optimističtější, nezbude, než se zaměřit na Anetu Langerovou a Sámera Issu. Aneta je netypický a nevyzpytatelný zjev. Už rok téměř nekoncertuje a soustřeďuje se pouze na desku, která vyjde na jaře.

Langerovi jsou idealisté: "Že nejsou koncerty, to finančně cítíme," říká Nikola, "ale chceme mít dost času, ať je nová deska dobrá. Aneta si bude dělat hudbu, jak chce, a to i za cenu toho, že se jednou dostaneme na nulu."

Kdyby teď přijímala nabídky na večírky a na reklamy, koupí si do roka vilu. "Ale zatím nechceme," říká její bratr. "Hlavně jde o to, aby ji hudba bavila..."

To Sámer Issa je pragmatičtější a většinu nabídek přijme. Když ho firma chce, zaplatí obvykle okolo padesáti tisíc. "A já to beru, pro mě je to práce. Když zpívám v klubu, tak dostanu míň, ale tam mě to zase baví."

Kolik jich přežije
Popřejme tedy finalistům třetí řady hodně síly. Zbyněk Drda se už chystá na svůj první maturitní ples ("Že bych tam zpíval za padesát tisíc? Ne, to určitě za míň!"), o všechny ostatní se až do března stará manažer Oskar Hahn.

"Kolik finalistů se podle mě bude živit dlouhodobě zpěvem? Někteří lépe, někteří hůře, ale skoro všichni, když budou pracovití." Dodejme - a když taky budou poslouchat, držet krok a vymetat i hloupé akce.

Oskar Hahn žil dlouho ve Spojených státech a myslí si, že například vystoupení zpěváků ve zmíněných nákupních centrech je světový trend.

"V Americe umělci účinkovali u téhož a nemyslím, že by jim to mohlo uškodit." Odborníci na showbyznys se shodují, že zájem o finalisty ze druhé série byl o devadesát procent menší než o ty z první. A třetí ročník, ten bude mít situaci ještě těžší.

Autoři:
  • Nejčtenější

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

14. května 2024  12:16

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

17. května 2024

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z líbání s některými hereckými kolegy se mi chtělo zvracet, přiznává Bluntová

14. května 2024  16:07

Britská herečka Emily Bluntová (41) prozradila, že z líbání s některými hollywoodskými hvězdami jí...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Radcliffe pokračuje v kritice Rowlingové. Svůj názor jí nedlužím, říká

16. května 2024  9:30

Nedávno se na sociálních sítích znovu odehrála názorová přestřelka mezi Danielem Radcliffem (34),...

Vypadalo to jako zamyšlení, popisuje Miss Doleželová epilepsii v dětství

22. května 2024

Miss České republiky 2004, úspěšná podnikatelka a farmaceutka Jana Doleželová (42) prozradila v...

Alice Bendová táhne svou sestru před kameru. Chce s ní v něčem hrát

22. května 2024

Tak takhle by měl vypadat ideální sourozenecký vztah. Alice Bendová a její o pět let mladší sestra...

Hrát divadlo je pro mě pořád i po těch letech docela nervák, říká Jiří Dvořák

21. května 2024

Premium Po osmi letech nazkoušel v divadle novou hru. „Musel jsem zase nastartovat dlouhodobou paměť, což...

Svou ambici musíte upozadit. Kodetová o manželství se Šporclem i keto dietě

21. května 2024

Premium Maminka tří dětí Bára Kodetová si po padesátce začala plnit sen a zpívá. Její manžel, houslista...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...