Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Umím vypnout. Nejsem Meky, který jel až nadoraz, říká Kateřina Žbirková

Manželi byli 33 let. Po smrti Miroslava Žbirky, který zemřel loni v listopadu, se o jeho odkaz stará zpěvákova manželka Kateřina Žbirková (55). Stihla toho už hodně. Uspořádala výstavu, koncert a také přebrala vyznamenání na Hradě.

Jaké pocity se ve vás mísily, když jste z rukou prezidenta České republiky přebírala ocenění?
Na Hradě jsme u příležitosti státního svátku 28. října byli s Mekym jako hosté mnohokrát. Takže pro mě to bylo, že jsem tam zase, ale už bez něj. Pro mě to znamenalo ocenění Mekyho práce za celá ta léta. Byl v podstatě takovým prototypem československého umělce. Od slovenského prezidenta Andreje Kisky už jedno ocenění dostal. Takže jsem ráda, že podobné dostal i v Česku, čímž se to vlastně tak jako zkompletovalo.

Samozřejmě mě mrzelo, že tam není on, i když on si na tyto věci nikdy nepotrpěl. Říkal, že ceny jsou jedna věc, ať už hudební nebo jakékoliv jiné, ale že nejvíc pro něj je, když přežijí písničky. Nejvíc si cenil toho, že si lidi pamatují jeho písničky, že je hrají v rádiu. Takže to bylo pro něj asi to Top. Ale určitě by si to považoval.

Myslíte, že by měl radost, že dnes díky TikToku a streamovacím platformám k jeho songům našly cestu úplně nové generace?
On přesně na to vždycky cílil. Aby se další generace dostaly k jeho písničkám. Sám měl Spotify, což je jedna z těch platforem, ještě dávno předtím, než byl v České republice. V Británii na tom fungoval léta předtím. Byl toho zastáncem. Jak už jsem říkala, on byl pro všechny nové věci, takže toto by ho určitě bavilo. Stejně jako tady teď děláme sběratelské kartičky NFT, které jsou taky něco nového u nás. Myslím, že to by ho taky hrozně bavilo.

A co tam najdou za obsah skalní fanoušci, kterých má Meky bezpočet?
Mají vlastní kartičku, která je nepřenosná a jedinečná, navíc je to v limitované edici 70 kusů, protože to bylo vlastně k tomu nedožitému výročí sedmdesátin. Navíc jsou tam ještě další bonusy, které jsem vymyslela a ke kterým by se fanoušci jinak nedostali. Jsou to různé nezveřejněné songy, nebo home videa. Také účasti na speciálních akcích, jako třeba teď máme v Národním muzeu Miro Žbirka: Roky a dni. Ale tu přeneseme do Bratislavy, kde bude vernisáž na Bratislavském hradě. Takže takové specialitky, které postupně tvoříme pro fanoušky.

Meky Žbirka

Jedna píseň z Mekyho repertoáru byla věnovaná vám, konkrétně Catherine. Nesete si ho v srdci a jaké to bylo slyšet píseň poprvé?
To jste se zeptal výborně. Já si ho s sebou nesu, ale uvědomuju si to až po těch letech. Zrovna, když jsme připravovali tu výstavu v Národním muzeu, tak jsem našla originální text napsaný v sešitě tužkou v angličtině. Vzpomínám si, že mi to Meky pouštěl do telefonu. Z Bratislavy do Prahy. Ještě byly ty normální telefony, prostě pevné linky. Když jsem teď vytáhla ten text, který máme vystavený, tak byl to takový zvláštní pocit.

Je pro vás velká zodpovědnost starat se o jeho odkaz?
Je. A zároveň to dělám hrozně ráda. Vím, že pro Mekyho byly songy nejvíc a proto se snažím, aby se k nim dostalo co nejvíc lidí. Aby ten odkaz fungoval dál a Meky žil aspoň v srdcích lidí. A pak ve všech těch přístrojích a mobilech, aby si ho stahovali, koukali se na nová videa, která pořád tvoříme. Udělali jsme teď nový animovaný videoklip k písničce Náhodou z posledního alba, kde jsme si Mekyho nakreslili. Takže je to zodpovědnost, ale zároveň je to dobrá práce pro mě, protože s Mekym de facto pořád jsem.

Jste ovšem přes ten pokrok doby stále milovnicí analogového světa a vinylu?
Já nejsem až takový fanatik, jako byl Meky a jako je náš syn David. Máme sbírku vinylů a samozřejmě vím, že Meky hrozně řešil a porovnával zvuky mezi těmi mp3, cédéčky a vinyly. A vždycky vinyl zvítězil.

Kateřina Žbirková a její syn David Žbirka na udílení cen Anděl (Praha, 27. dubna 2022)

Když se potřebujete odstřihnout a zejména duševně od showbyzového světa, co pro to uděláte? Utečete někam nebo si něco dopřejete?
Nemám moc ve zvyku utíkat. Ale mám doma tři psy a kočku. To jsou dobíječi baterek, ti vám vždycky navodí dobrou náladu. To je první věc. A druhá věc je, že samozřejmě mám přátele, se kterými ráda trávím čas. Jsem společenský typ, takže ráda s nimi někam jdu, do kina a podobně. Nějaké jakoby ventily mám, určitě umím vypnout. Nejsem jako Meky, který to neuměl. Ten jel až nadoraz.

Udržujete i londýnské vazby, co Meky navázal, aby se nezpřetrhaly?
Určitě. Taky už proto, že syn žije v Londýně v našem bytě, kam jsme s Mekym jezdili. V Londýně mám přátele jako Mílu Fürstovou, která dělala Mekymu obal, ale i navrhla jeho pomník na Olšany. Jsou tam Martina a Petr Čechovi. Pokaždé, když tam jsem, tak se snažím tu naši malou přátelskou komunitu dát dohromady a někam si vyrazíme na večeři.

Co konkrétně na Londýnu tolik milujete?
Londýn mě okouzlil na začátku devadesátých let, když už se mohlo cestovat. Já jsem ho znala jenom z knížek, které jsem četla. O všech věcech jsem věděla a pak jsem je znovu procházela. Nevím, čím to je. Jsem Pražačka a mě ta hektika Londýna neznervózňuje. Naopak. Mě to nabíjí. Asi takový ten cvrkot mám ráda.

Je Praha po návratu líná a klidná?
No. Viděla jsem jedno Američana, jak tady vystoupil na Václaváku a říkal: What a wonderful little city. Tedy jaké nádherné malé městečko. Tak asi tak, jo? (smích)

21. listopadu 2022

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

24. dubna 2024  11:01

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19....

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

21. dubna 2024

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

23. dubna 2024  8:30

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta...

David Beckham žaluje Marka Wahlberga, žádá přes 8 milionů dolarů

20. dubna 2024  15:11

Bývalý fotbalista David Beckham (48) se s hercem Markem Wahlbergem (52) spřátelil, když se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kourtney Kardashianová oslavila 45 let. Kvůli fotce v bikinách se fanoušci bouří

22. dubna 2024  9:30

Kim Kardashianová (43) přidala příspěvek na Instagram, kde popřála své sestře Kourtney k 45....

UFO, klony, nevěry. Shirley Maclainová proslula jako herečka, ale i podivínka

27. dubna 2024

Premium Klučičím sestřihem to jen začínalo. „Je velmi těžké k ní mít vřelé city.“ „Působí jako pravý opak...

Eminem oslavil šestnáct let abstinence. Drogy ho dříve málem zabily

27. dubna 2024  14:48

Americký rapper Eminem (51) se rozhodl v roce 2008 abstinovat poté, co se téměř předávkoval. Už...

Nejsem svatý, říká Jon Bon Jovi. S manželkou jsme zažili vzestupy i pády

27. dubna 2024  10:50

Zpěvák Jon Bon Jovi (62) přiznal v rozhovoru pro deník Independent, že není žádný svatoušek. Jeho...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

27. dubna 2024

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...