Karl Lagerfeld a Victoria Beckhamová (14. listopadu 2013)

Karl Lagerfeld a Victoria Beckhamová (14. listopadu 2013) | foto: AP

Beckhamová, Wintourová i Herzigová vzpomínají na Karla Lagerfelda

  • 0
Svět zaskočila zpráva o úmrtí jednoho z nejvlivnějších módních návrhářů Karla Lagerfelda (†85). První reakce slavných na smrt uměleckého ředitele módního domu Chanel na sebe nenechaly dlouho čekat. Na hamburského rodáka zavzpomínala s úctou řada hvězd.

Na módních akcích byl Karl Lagerfeld vždy nepřehlédnutelný. Dlouhé bílé vlasy stažené do ohonu, nezbytné tmavé brýle, masivní prsteny a v ruce vějíř.  Kromě Chanelu řídil také značku Fendi a svou značku Lagerfeld Gallery, která zaštiťuje celou řadu obchodních aktivit. 

Lagerfeld byl blízkým přítelem mnoha hvězd. Ty zpráva o úmrtí zaskočila. Mezi prvními reagovala jeho velká obdivovatelka a blízká přítelkyně, americká šéfredaktorka časopisu Vogue Anna Wintourová. Tu návrhář v roce 1993 rozzuřil natolik, že během milánské přehlídky jeho kolekce pro značku Fendi odešla naštvaně ze sálu, protože místo modelek a modelů použil Lagerfeld striptérky a striptéry. 

„Je smutné naučit se žít se smrtí mého váženého a talentovaného přítele Karla Lagerfelda. Jeho podpis bude inspirovat dům Chanel po celá desetiletí,“ napsala Wintourová na Twitter. 

Den po uvedení své nejnovější kolekce na týdnu módy v Londýně zavzpomínala na Lagerfelda na Instagramu prostřednictvím černobílé fotografie Victoria Beckhamová. „Je mi to nepředstavitelně líto. Karl byl génius a ohromně milý a štědrý člověk. Po osobní i profesionální stránce. Odpočívej v pokoji,“ napsala Beckhamová.

19.února 2019 v 13:04, příspěvek archivován: 19.února 2019 v 13:47

„Budeš mi chybět,“ uvedla česká topmodelka Eva Herzigová, která byla hvězdou několika jeho módních přehlídek.  

19.února 2019 v 14:10, příspěvek archivován: 19.února 2019 v 14:36

Emocionální příspěvek sdílela návrhářka Donatella Versace. „Karle, tvůj talent ovlivnil životy mnoha lidí, mezi nimi i můj a Gianniho. Nikdy nezapomeneme na tvůj neuvěřitelný talent a nekonečnou inspiraci. Vždy jsme se od tebe učili,“ napsala k fotce, na které je společně s Lagerfeldem. 

19.února 2019 v 12:51, příspěvek archivován: 19.února 2019 v 14:01

„Nemohu ani vyjádřit, jak moc jsi pro mne znamenal a jak moc mi budeš chybět. Nikdy nezapomenu na tvůj smích, tvou představivost. Tento týden jsem za tebou přiletěla do Francie a chtěla jsem ti představit svou dceru. Láme mi srdce, že už je pozdě,“ napsala na sociální sítě herečka Diane Krugerová

Lagerfeldovi na sociálních sítích fotografií a vzpomínkou poděkovala i česká modelka Tereza Maxová

19.února 2019 v 16:21, příspěvek archivován: 19.února 2019 v 16:59

Bývalá francouzská topmodelka Carla Bruniová Lagerfeldovi na instagramu poděkovala za „krásu a lehkost“, které vnesl do tohoto „tak tíživého světa“. Manželka francouzského exprezidenta Nicolase Sarkozyho podotkla, že celý svět i ona budou Lagerfelda postrádat.

Šéf módního domu LVHM Bernard Arnault prohlásil, že svět přišel o „tvůrčího génia“. „Vděčíme mu za mnohé: Jeho vkus a talent byly těmi nejvýjimečnějšími, jaké jsem kdy poznal,“ uvedl Arnault.

Karl Lagerfeld v letech 2013 a 2018

Německý ministr hospodářství Peter Altmaier dnes po setkání se svým francouzským protějškem v Berlíně potvrdil, že se dověděli „smutnou zprávu“ o Lagerfeldově úmrtí. Zdůraznil, že módní návrhář měl postavení celebrity v Německu i ve Francii.

Karolína Otevřelová, šéfredaktorka českého Harper´s Bazaaru, říká, že Lagerfeld byl prodlouženou rukou Coco Chanel. „Přestože značku zmodernizoval, tak ctil její odkaz a udělal z ní jednu z nejžádanějších značek na světe. Svým způsobem definoval moderní luxus. Ve Fendi zase dokázal i takovému rozporuplnému materiálu jako jsou přírodní kožešiny udržet popularitu a vdechl jim nový život. Zároveň se nebál ani spolupráce s masovým řetězcem H&M,“ řekla Otevřelová pro ČTK. 

Zármutek vyjádřila pařížská starostka Anne Hidalgová. Zemřelého označila ho za génia, jehož umění propůjčovalo barvu a tvar lásce. Lagerfeld byl podle ní „velký umělec a přítel se vzácnou citlivostí“. „On byl Paříž,“ napsala Hidalgová na twitteru.

Lady Gaga a Karl Lagerfeld na 63. Bambi Media Awards ve Wiesbadenu

Na úmrtí Lagerfelda zareagovaly mimo jiné také zpěvačky Selena Gomezová, Lily Allen a Kylie Minogue, modelky Gigi a Bella Hadidovy či topmodelka Bar Refaeli. Přidal se i fotbalista David Beckham a mnoho dalších hvězd. 

Podle francouzského listu PurePeople zemřel mistr vysoké krejčoviny v pařížské Americké nemocnici. Hospitalizován byl podle deníku Paris Match v pondělí večer. Lagerfeldův zdravotní stav byl už několik týdnů zdrojem znepokojivých spekulací. V druhé polovině ledna poprvé za dobu své kariéry šéfa Chanel chyběl na módní přehlídce značky. Firma však příznivce módního návrháře uklidňovala, že je pouze unavený.

19. února 2019