Karel Gott trpí akutní leukémií, léčí se ambulantně v nemocnici

  • 281
Karel Gott trpí akutní leukémií a podstupuje ambulantní léčbu ve Všeobecné nemocnici v Praze. Zpěvák to potvrdil na svém facebookovém profilu. Gott bojoval se zdravotními problémy i v roce 2016. Tenkrát prohlásil, že ani po těžké nemoci se nehodlá s hudební kariérou rozloučit.

„Nechtěl jsem vás zatěžovat svými problémy, nejsem ten, který by o svém soukromí, zvláště zdraví, veřejně sám mluvil a nechával se tak litovat. Se svou nemocí jsem se chtěl díky špičkovému týmu profesora Trněného vypořádat sám, po boku své manželky a mých nejbližších,“ napsal zpěvák na Facebooku s tím, že reagoval na dotaz, který mu ohledně jeho zdraví položil deník Blesk.

„Před čtyřmi lety jsem pro agresivní nádor podstoupil velmi intenzivní léčbu, která vedla k jeho úplnému vymizení. Zhruba před rokem a půl se u mě objevila porucha krvetvorby v podobě Myelodysplastického syndromu. Přes několik druhů léčby přešlo bohužel toto onemocnění v uplynulých měsících v akutní leukémii. Podstupuji ambulantní léčbu a dojíždím do nemocnice na kontroly, v rámci kterých lékaři sledují můj celkový zdravotní stav,“ ozřejmil.

Zároveň poprosil hlavně bulvární média o respektování rodinného soukromí. Dodal, že věří, že mu média nebudou denně v patách a nebudou na jeho rodinu pořádat hon, což by mohlo přitížit nejen jeho stavu, ale zejména psychice jeho nezletilých dcer.

„Jsem rád, že mohu být doma v kruhu rodiny. Právě dokončuji svou autobiografii, která nakonec vyjde až zpočátku jara příštího roku. Před pár dny jsme dotočili záběry pro celovečerní dokumentární film o mém životě a přidávám i fotografii, která vznikla při natáčení,“ dodal k snímku, kde sedí na lavičce.

Zpěvák letos v červenci kvůli akutnímu zápalu plic zrušil představení na festivalu Benátská v Liberci , které mělo být jeho posledním letošním veřejným vystoupením. Na festivalu chtěl oslavit své 80. narozeniny, které připadly na 14. července.

Myelodysplastický syndrom

Postihuje především starší lidi, ovšem může postihnout i mladé.

Je to choroba kostní dřeně. Některé varianty v poměrně krátké době dospějí do akutní leukémie.

Nemoc, jejímž častým znakem je chudokrevnost, se navenek projevuje bledostí, dušností, únavou a snížením fyzické výkonnosti.

Na podzim 2015 lékaři Gottovi diagnostikovali nádorové onemocnění mízních uzlin a nejpopulárnější český zpěvák ihned zahájil cílenou onkologickou léčbu, do konce února 2016 absolvoval šest chemoterapií a 18. března oznámil, že nádorové onemocnění vymizelo. K vystupování na veřejnosti se Gott poté vracel jen pomalu, ještě koncem listopadu 2015 ale za mohutných ovací osobně převzal počtyřicáté Zlatého (či Českého) slavíka.

Loni v únoru byl Gott hospitalizován kvůli silné chřipce ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Z důvodu nemoci zrušil například vystoupení na plese v Českých Budějovicích i na Česko-Slovenském plese v pražském Obecním domě. 

Karel Gott má na svém kontě skoro tři stovky alb, první je z roku 1965, a desítky milionů prodaných desek. Své poslední album s názvem Ta pravá vydal loni. Populární je nejen v Česku, ale i v Německu či Rusku.

15. července 2019

Dlouhý je i seznam zpěvákových ocenění. Například Zlatým a Českým slavíkem byl zvolen dvaačtyřicetkrát, poprvé za rok 1963 a zatím naposledy v roce 2017. Za minulého režimu byl zasloužilým (1977) a národním umělcem (1985), v roce 2009 mu tehdejší prezident Václav Klaus udělil medaili Za zásluhy.

2. listopadu 2015

, ,