Herečka Jitka Sedláčková

Herečka Jitka Sedláčková | foto: Lenka HatašováiDNES.cz

Sedláčková: Strach z porodu i smrti. Mám panické ataky, ale léky neužívám

  • 23
Herečka Jitka Sedláčková bojuje dlouhé roky s panickým strachem. Už jako pětiletá holčička se bála smrti a porodu. Extrémní strach měla vždy i o maminku. Žily samy, otec je opustil ještě před narozením Jitky. Podle herečky se v ní mohly obavy uhnízdit i proto, že s maminkou neměly svého ochránce.

„O maminku jsem se bála maximálně. Do svých šestatřiceti let jsem věřila, že nikdy neumře. Neustále mi totiž říkala, že se nikam nechystá, že je čas. Opravdu jsem si nějakým způsobem myslela, že možná najdou lék a maminka tu se mnou bude napořád,“ svěřila se Jitka Sedláčková v pořadu Povídej. 

„Možná to vzniklo tak, že nás s maminkou nikdo neochraňoval. Chránily jsme jedna druhou. Maminka měla navíc těžký porod a mohla při něm oslepnout. Strach je se mnou od narození, patří ke mně,“ popisuje třiašedesátiletá herečka.

„Už jako pětiletá holčička jsem měla strach z porodu a ze smrti. To je něco fatálního. Jako dítě jsem porod chápala jako něco, kdy tě rozsekají mačetou,“ říká Sedláčková, jejíž maminka nakonec zemřela náhle v pouhých šedesáti šesti letech.

 „Odešla v den svých narozenin. Z její smrti jsem se dlouho vzpamatovávala. Neuplyne den, abych o ní nepromluvila,“ svěřila se herečka.

Se svým strachem se snaží bojovat a dochází pravidelně na psychoterapii. „Strach ve mě už nebydlí, občas jen zajde na návštěvu. Bohužel ale strach z toho, že onemocním, nebo strach o syna, to je tu pořád. Pracuji však na tom. Mám také panické ataky, ale žádné léky neužívám,“ říká Jitka Sedláčková.

Jitka Sedláčková se pochlubila přítelem. Je to bratr Tomáše Töpfera

Herečka žije s Pavlem Töpferem, se kterým momentálně plánují svatbu. Dřív byl sedmnáct let jejím partnerem otec jejich syna Filipa. „Život bez mužů si neumím představit. Jsem král srabů. Mužskou ochranu potřebuji. Mužů si vážím a miluji je. Život bez nich pro mě nemá smysl,“ přiznává.

„Od té doby, co jsem s Pavlem, jsem naprosto šťastná. Byl to pro mě blesk z čistého nebe. Uklidňuje mě a máme se hodně rádi,“ uzavřela herečka.

11. listopadu 2021