Žižka je i podívanou pro ženy, není jen o šarvátkách a intrikaření, říká Jákl

  • 44
Historický snímek Jan Žižka, který několik let chystal režisér a producent Petr Jákl, bude podle něj podívanou i pro ženy. Ve filmu, který má být nejdražším projektem české kinematografie, je výrazný i osobní příběh slavného vojevůdce Žižky a Kateřiny, silné ženy ze středověku, která má jasný názor.

„Není to film jen o šarvátkách, politice a intrikaření,“ říká Petr Jákl s tím, že jde také o netradiční vztah mezi hlavními postavami. Postava Kateřiny, kterou ztvárnila australská herečka Sophie Loweová, je na rozdíl od Žižky urozeného rodu.

„Kateřina je snoubenka Jindřicha z Rožmberka. Je to předem dohodnutý sňatek, takže nejde o žádný láskyplný vztah,“ osvětlila vztahy postav Sophie Lowe.

„Sňatky v té době se domlouvaly jako dynastické záležitosti. Králové s králi, knížata s knížaty, páni s pány. Byl to obvyklý způsob. Často se svatebčané viděli až v kostele, a někdy ani to ne,“ dodal odborný poradce filmu, historik Jaroslav Čechura.

V historickém velkofilmu se objeví také herci Ben Foster, Michael Caine, Til Schweiger nebo Matthew Goode. Jákl ho připravoval několik let, natáčelo se před čtyřmi lety na hradech Orlík, Křivoklát, Zvíkov, Kolín či Točník. Zásadní scény vznikaly v lomu Velká Amerika u Berouna, u Dolského mlýna v Českém Švýcarsku, na pražském Karlově mostě a na dalších místech Česka.

„Klíčové pro nás byly přírodní lokace, jako jsou lesy a jeskyně. Tam, kde lokace nevypadaly úplně dobově, jsme museli zasáhnout postprodukčně. Takových zásahů je ve filmu nakonec přes šest set,“ řekl Jákl.

Když kývl Caine, bylo vyhráno. S ním chtěli hrát všichni, vzpomíná Jákl na Žižku

Uvedl, že chtěl co nejvíc ve filmu ukázat i krásu české přírody. Jako mnozí filmaři opěvuje krásu Prahy, která má plno zákoutí, kde dodnes dýchá historie. Přesto ji podle svých slov musel kompletně digitálně předělat.

Zásadním Žižkovým atributem je jeho páska přes vypíchnuté oko. Ztráta oka je i jedním ze zásadních momentů filmu. Oproti tradiční představě skoro až pirátské pásky však tvůrci sáhli ke kusu hadru, který si postava Kateřiny utrhne ze spodnice. „Chtěli jsme, aby páska vypadala dobře, ale zároveň realisticky. Nakonec vznikl tenhle hnusnej, krvavej, špinavej hadr,“ vysvětlila kostýmní návrhářka Kateřina Mírová.

Ben Foster a Sophie Lowe při natáčení filmu Jan Žižka

Snímek o neznámém žoldákovi, ze kterého se zrodil nejslavnější husitský vojevůdce, bude do kin uveden jak v originále s titulky, tak v českém dabingu. V anglicky mluvícím prostředí se bude film promítat s názvem Medieval.

Jákl opakovaně uváděl, že se zaměřil na mladá léta legendárního válečníka, kterého nikdo nedokázal porazit. Příběh začíná na konci 14. století, kdy jsou Země Koruny české zmítány tyranií a násilím. Jan Žižka a skupina jeho žoldnéřů jsou najati na ochranu králova zástupce. Jan prokáže skvělé strategické a bojové schopnosti. Následně je pověřen službou pro samotného krále Václava IV.

Zemi ale ve skutečnosti ovládá Jindřich z Rožmberka, nejbohatší velmož království. Jan dostává za úkol unést Rožmberkovu snoubenku Kateřinu. Tím se nevyhnutelně zaplétá do vysoké politiky. Janovy žoldácké hodnoty se otřásají v základech a on se odhodlává bojovat za spravedlnost a rovnoprávnost obyčejného lidu. Z nájemného žoldnéře se stává legenda a rodí se vojevůdce.

Film, který stál asi 450 milionů korun, vstoupí do kin 8. září a bude do 15 let nepřístupný.

,