Christina Applegate (Los Angeles, 27. července 2015)

Christina Applegate (Los Angeles, 27. července 2015) | foto: AP

Mám roztroušenou sklerózu, oznámila hvězda seriálu Ženatý se závazky

  • 38
Herečka Christina Applegate (49) se fanouškům na sociálních sítích svěřila, že jí lékaři diagnostikovali roztroušenou sklerózu. Zároveň všechny poprosila, aby v této době respektovali její soukromí.

„Ahoj kamarádi. Před několika měsíci mi diagnostikovali roztroušenou sklerózu. Bylo to zvláštní. Podporovali mě ale lidé, o kterých vím, že také mají tuto nemoc. Byla to těžká cesta. Ale jak všichni víme, cesta pokračuje. Dokud ji nezablokuje nějaký kretén,“ začala herečka příspěvek na Twitteru.

Dodala, že se bude snažit s nemocí poprat, poděkovala za podporu a poprosila, aby jí lidé dopřáli v této době klid.

Christině Applegate v roce 2008 diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Před čtyřmi lety prozradila, že si kvůli riziku nemoci nechala odstranit vaječníky i vejcovody, podobně jako její kolegyně Angelina Jolie v roce 2015.

Herečka se proslavila rolí Kelly v seriálu Ženatý se závazky, hrála také sestru Rachel Amy v Přátelích, na kontě má i seriály jako Samantha Who?, Terapie online, Smrt nás spojí a filmy Mars útočí!, Alvin a Chipmunkové, Bláznivá dovolená a Matky na tahu. S hudebníkem Martynem LeNolem (52), jehož si vzala v roce 2013, má dceru Sadie (10).

Roztroušená skleróza je nemoc, která, když se u pacienta objeví, zůstává celý život. Neléčitelné onemocnění má v České republice odhadem 22 tisíc lidí, každoročně jejich počet stoupá o stovky. Většinou propuká brzy, kolem třicátého roku věku.

Přesná příčina nemoci, při které imunitní systém napadá látku obalující nervová vlákna, je vědcům stále neznámá. Klíčovou roli mají genetické predispozice, rizikovými faktory je ale také kouření či nedostatek vitaminu D. Projevy onemocnění se u jednotlivých pacientů velmi liší. Roztroušená skleróza se proto někdy označuje jako „nemoc tisíce tváří“.