McDonald's nezabedněn

McDonald's nezabedněn - Prodejna firmy McDonald's v Praze na Václavském náměstí není kvůli summitu NATO zabedněna. (19. listopadu 2002) | foto: Michal Žák, iDNES.cz

Američané objevili dalšího úhlavního nepřítele

  • 11
Americký boj proti Iráku a dalším státům "osy zla" rozšířily americké děti trpící otylostí, diabetem a hypertenzí o boj s dalším nepřítelem, tentokrát však z vlastních řad. Podaly totiž kolektivní žalobu na síť restaurací rychlého občerstvení McDonald´s.
Advokáti žalující strany tvrdí, že "toxická produkce" je příčinou rozvoje "národní epidemie otylosti mezi mladými Američany". Připomínají, že otylých je 65 procent obyvatel USA a na boj s tímto fenoménem jde ze státní kasy každoročně 20 miliard dolarů.
Obvinění dětí není bezdůvodné. Jestliže zdravotní zprávu s diagnózou cukrovka či hypertenze si lze koupit, otylost se zfalšovat nedá. Jeden z dětských žalobců, třináctiletý chlapec, totiž při své výšce 160 centimetrů váží 125 kilogramů. Uvádí, že čtyřikrát týdně jedl u McDonald´s.
Advokát McDonald´s Brad Lerman říká, že "národní tragédií" nejsou vinny restaurace rychlého občerstvení, ale rodiče a samy děti, které neumějí zvládnout svůj apetit, přestože "následky nemírného požívání hranolků a hamburgerů jsou dobře známy". Nicméně přiznává, že u třináctiletého chlapce je hmotnost 125 kilogramů opravdu příliš.
Obézní chlapec svou hmotností "trumfnul" jiného Američana, který už letos rozvířil vášně proti McDonald´s. Šestapadesátiletý Newyorčan vážil "jen" 122,5 kilogramů a u McDonald´s jedl do té doby, než mu jeho lékař prozradil sladké tajemství, že příčinou jeho obezity, hypertenze a bolestí srdce je právě menu restaurací zmíněné firmy. Jak se zjistilo, ubožák si stejně jako mnoho jeho vrstevníků po desetiletí myslel, že "po bramborách a obložených houskách" se netloustne.