Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Největšímu summitu spojenců dominoval Afghánistán, NATO se cítí silnější

  9:51
Dvoudenní schůzka nejvyšších představitelů zemí NATO a jejich spojenců v Chicagu skončila. Podle účastníků splnila očekávání. "Ze schůzky odjíždíme s Aliancí schopnější a lépe připravenou na budoucnost," prohlásil americký prezident Barack Obama. Žádná překvapení však největší schůzka v historii nepřinesla.

Summit NATO v americkém Chicagu | foto: NATO Photos

Severoatlantická aliance na summitu v Chicagu zahájila cestu ke své nové podobě a zároveň se vrací ke své podstatě, kvůli které kdysi vznikla - k obraně vlastního teritoria.

NATO v Chicagu

To vše v době, kdy se mnoho členských států potýká s rozpočtovými škrty a vysokými dluhy. Do budoucna to znamená důraz na sdílení obranných kapacit, ale i utlumování angažmá NATO ve světě včetně postupného ukončení války v Afghánistánu. Právě Afghánistán summitu v Chicagu dominoval a dotýkal se takřka všech témat.

Posílení schopností

Spojenci se dohodli na způsobu posílení svých schopností tak, aby naplnili stanovené požadavky i při finančních omezeních. "Aliance odsouhlasila vytvoření nové kultury spolupráce tak, aby členské země mohly společně dosáhnout toho, čeho nemohou dosáhnout samostatně," uvedl po schůzce šéf NATO Anders Fogh Rasmussen.

Některé důležité obranné schopnosti budou spojenci sdílet a podílet se společně na jejich financování. To by mělo být levnější a efektivnější, než aby každá země postupovala samostatně.

Vznikne tak například speciální výcvikové vrtulníkové centrum v České republice, což je jeden z projektů takzvané chytré obrany (Smart Defense). O projektu, který v první den summitu NATO v americkém Chicagu odsouhlasily všechny členské státy "osmadvacítky", čtěte více zde.

Pokrok v protiraketové obraně

Severoatlantická aliance spustila protiraketový štít, který má chránit Evropu proti balistickým střelám z Blízkého východu. Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen na summitu v Chicagu oznámil, že skončila první ze čtyř fází budování a systém je už schopen zničit střelu vypálenou na území spojenců.

Aliance v Chicagu podepsala dohodu, na jejímž základě může nakoupit pět amerických speciálních bezpilotních strojů Global Hawk. Ty jsou součástí projektu AGS, jenž bude sloužit jako hlavní pilíř pro ochranu aliančních vojáků na bojišti.

Ukončíme boje, zahájíme podporu

Do konce roku 2014 chce NATO předat zodpovědnost za bezpečnost v zemi afghánským bezpečnostním silám a dohodnout se na "zodpovědném ukončení" mise ISAF, uvedl Barack Obama s tím, že afghánské síly převezmou velení v bojových operacích už během roku 2013.

Další afghánská mise však hned poté začne a už nyní se rýsuje její podoba, Afghánistán prostřednictvím prezidenta Hamída Karzáího během jednání oficiálně požádal o pomoc NATO i po roce 2014. Role NATO se změní v podpůrnou a výcvikovou, na čemž je připravena podílet se i Česká republika, včetně finanční podpory.

Role partnerů roste

Aliance se také shodla na tom, že role a význam spolupráce s partnery, tedy nečlenskými zeměmi NATO, je nepostradatelnou součástí zajišťování bezpečnosti. Do Chicaga přijeli představitelé třinácti zemí, které významně přispívají do aliančních operací a s nimiž proběhla v pondělí dopoledne zvláštní schůzka. Nevznikl žádný nový formální rámec spolupráce, NATO chtělo nicméně dát najevo velký význam, který tomuto způsobu společných operací přičítá.

"Americký" summit

Snaha posílit vzájemnou vazbu mezi USA a Evropou byla jedním z deklarovaných cílů celé schůzky. I když generální tajemník NATO Rasmussen potvrdil, že během "schůzky byla přijata rozhodnutí, která posilují pouto mezi USA a Evropou", americký prezident si ruce svázat nenechal.

"Jednou z hlavních priorit mé zahraniční politiky je posilovat aliance, včetně NATO," odkázal na summitu Obama jasně na rozšiřování spektra americké pozornosti i mimo NATO, v poslední době zejména na oblast Asie a Pacifiku.

Celý průběh akce dále nenechal nikoho na pochybách, že hlavní auditorium, na které se hostitelé zaměřují, je to domácí, kdy se blíží letošní americké prezidentské volby. Ukázalo se to na závěrečné tiskové konferenci prezidenta Obamy, kdy byli předem vybraní novináři, již prezidenta osloví.

I když první dotaz se týkal summitu, hned druhý, kterému prezident věnoval mnohem více času, se týkal domácí ekonomiky a jeho republikánského rivala Mitta Romneyho. Summit v Obamově rodném městě se tak do historie zapíše jako summit veskrze americký.

Překvapení se nekonala

Summit nevybočil se svých plánů a očekávání. Očekávané masivní protesty a demonstrace nakonec průběh summitu nijak nenarušily. Toužebně očekávané vyřešení otázky zablokovaných pákistánských hranic pro konvoje NATO do Afghánistánu zůstalo také jen přáním.

"Že se nám to nepodaří vyřešit, jsme věděli ještě před tím, než jsme do Chicaga přijeli," odrazil Obama domněnky, že právě proto byl na summit pozván pákistánský prezident.

Žádné překvapení se nekonalo ani v případném rozšíření NATO a přijetí nových členů. Kandidátským zemím v čele s Makedonií se sice dostalo ujištění, že o ně Aliance stojí, leč vše více záleží na nich samotných.

Autoři:
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Putin chce zmrazit válku a obnovit mírové rozhovory. Ne se Zelenským

24. května 2024  14:15,  aktualizováno  19:33

Je potřeba obnovit mírové rozhovory, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Jednání ale podle...

Soud v Haagu nařídil zastavit ofenzivu, Izrael vzápětí v Rafáhu bombardoval

24. května 2024  15:41,  aktualizováno  19:14

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) nařídil Izraeli zastavit ofenzivu ve městě Rafáh v Pásmu Gazy a...

Zemřel autor dokumentu, v němž jedl měsíc pouze jídlo z McDonald’s

24. května 2024  19:01

Americký dokumentarista Morgan Spurlock, kterého před 20 lety proslavil experiment, při němž se...

Soros, dárky a zájem o domácí témata. Jak Češi prožívají kampaň k eurovolbám

24. května 2024  18:51

Kolotoč předvolebních mítinků dorazil v pátek v poledne i na kladenské náměstí Svobody. Černobílé...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...