NATO a Rusko chtějí spolupracovat

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer podepsali dnes v Litvě dohodu mezi aliancí a Ruskem o statusu ozbrojených sil. Dohoda usnadní tranzit a cvičení zahraničních jednotek na území obou stran.

"Jde o jasný milník v praktické rovině vztahů NATO - Rusko, který nám umožní spolupracovat v boji proti společným hrozbám," řekl Scheffer.

Dokument v praxi řeší například otázky právní ochrany, finančních ujednání či daní v případě pobytu ozbrojených sil NATO na území Ruska a opačně.

Tato dohoda umožní snazší spolupráci Ruska a NATO například v mírových misích nebo výcviku pro protiteroristické operace. Konkrétně dohoda usnadní třeba přesun jednotek NATO do Afghánistánu. "Nicméně nejde o příliš čtivý dokument," zažertoval před novináři mluvčí aliance James Appathurai.

Všechny země NATO tuto dohodu mají a zároveň je podepsána s většinou zemí spolupracujících s aliancí v rámci programu Partnerství pro mír, v němž je zapojeno i Rusko, které dohodu podepsalo dnes. Ta vstoupí v platnost, jamkile ji ratifikuje ruský parlament.

Schůzka Rady NATO-Rusko, na jejímž zasedání byla dohoda podepsána, se uskutečnila v rámci pravidelné neformální schůzky ministrů zahraničí členských zemí NATO, která se tentokrát konala v litevském Vilniusu.

Jednalo se o vůbec první takovou schůzku aliance na území bývalého Sovětského svazu a navíc se koná pouhý rok poté, co Litva a šest dalších zemí vstoupily do NATO. "Jednání ministrů NATO v Litvě jako nové členské zemi je historickou událostí," řekl mluvčí NATO Appathurai. "Je to důkaz pokroku, kterého tyto země dosáhly vstupem do euroatlantické rodiny," dodal Appathurai.