Gripeny českých vzdušných sil opouštějí ostravské letiště

Gripeny českých vzdušných sil opouštějí ostravské letiště | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

České gripeny mají posílit vzdušnou skupinu pod velením Německa

  • 109
Čeští stíhači s gripeny v budoucnu zřejmě posílí spojenecké mnohonárodní uskupení vzdušných sil, kterému velí Německo. Na okraj jednání ministrů obrany NATO v Bruselu to potvrdila ministryně v demisi Karla Šlechtová. Půjde o čtyři letouny a dvacet vojáků.

„Podílet se na mnohonárodním vzdušném uskupení je skvělou příležitostí, jak prodat vynikající schopnosti našich letců směrem k našim spojencům v rámci NATO a zároveň se od nich dál učit,“ uvedla Šlechtová.

V Bruselu podepsala dopis, kterým deklarovala úmysl zapojit české vzdušné síly do Mnohonárodního uskupení vzdušných sil (MAG - Multinational Air Group).

České letectvo by vyčlenilo jeden „roj“, tedy čtyři stroje JAS-39 Gripen a 20 vojáků ve prospěch aliančního systému velení a řízení vzdušných sil (tzv. JFAC, Joint Force Air Component).

Čeští letci tak budou cvičit společně s německými a dalšími kolegy a připravovat se na případné společné nasazení, které by musela schválit česká politická reprezentace.

07.června 2018 v 16:29, příspěvek archivován: 07.června 2018 v 19:59

Oficiálně jsme stvrdili záměr zapojit 4 gripeny #AČR do projektu mnohonárodního uskupení vzdušných sil, který iniciovalo Německo v rámci FNC. Naši letci si v #NATO vybudovali vysoký kredit. O případném vyslání do akce budeme samozřejmě rozhodovat sami. #NATOHQ #WeAreNATO https://t.co/24ZKftzwqQ

Podle Šlechtové Česko podílem na této iniciativě naplňuje dlouhodobé politické závazky Česka vůči spojencům. Ministryně zdůraznila, že naše účast v mezinárodním uskupení na oplátku posílí obranné schopnosti české armády. Pomůže také sladit operační postupy s ostatními armádami NATO a otevírá další možnosti pro spolupráci.

Podobně jako v případě přidružení žatecké 4. brigády rychlého nasazení k německé 10. obrněné divizi to však v žádném případě neznamená, že by vyčlenění letci byli podřízení německému velení, anebo to – jak se objevilo v řadě dezinformačních a konspiračních zpráv – že „Česko armádu předalo pod německé velení“.

Případné nasazení stíhačů v rámci mnohonárodní vzdušné jednotky do operace musejí stejně jako dosud nejdříve odsouhlasit čeští politici v souladu s Ústavou ČR.

V rámci NATO už existuje koncept takzvaných „páteřních států“, kdy se k armádám velkých členských zemí v užší spolupráci přidávají svými jednotkami a schopnostmi menší spojenci. Podobně jako Německo s nadnárodní leteckou skupinou zase Británie formuje společné expediční síly rychlého nasazení.

, natoaktual.cz

Video