Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Erdoganova volba: střely S-400 z Ruska, nebo americké letouny F-35

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan má poslední měsíc, aby si rozmyslel veledůležité rozhodnutí. Volba mezi nákupem ruského protivzdušného raketového systému S-400, nebo dodávkami moderních amerických letounů F-35 napoví, zda se Ankara s druhou nejpočetnější armádou v NATO už příliš nevzdálila od hodnot a principů ostatních spojenců.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JB

Ani jeden štát USA či Rusko a iné nepredávajú ani tým najlepším spriateleným štátom plnohodnotné vojenské systémy, ktoré sami používajú. Erdogan zo skúsenosti v Sýrii dobré vie že ruský S-400 je podstatne lepší ako Patriot ponúkaný Američanmi a je aj lacnejší. Kompaktibilita so systémami je len výhovorka. S-300 Bulharska, Grécka a Slovenska nemá s tým žiadne problémy, podobne ako systémy s pôvodom mimo štátov NATO. Otázka identifikačných zariadení cudzí - svoj (IFF) je ďalšia bublina. Každý rádio-elektronický a retranslačný systém od detských vysielačiek po radarové systémy sa riadi medzinárodným dohovorom o rádio-komunikácii a retranslácii v ktorom sú uvedené jednotlivé pásma a frekvencie vrátane IFF rozdelené na používanie v civilnej a vo vojenskej oblasti. Toto si môže každý overiť aj na Českom telekomunikačnom úrade. Teda Rusko pozná ich pásma a frekvencie podobne ako aj pásma a frekvencie spomínaných systémov Datalink 16 iné je to s ich kódmi, ktoré sa však menia. Ale keď poznáš pásma a frekvencie ľahko zostrojíš ku tomu systém REB.

F-35 je lietadlo, s ktorým sú samotné USA veľmi nespokojné podobne ako Rusko nie je spokojné s drahým Su-57, ktorý ľahko a účinnejšie nahradia klasické lietadlá 4. generácie, čo sa potvrdilo ich nasadením v Sýrii, kde si Rusko dokonale prekleplo aj povestné F-22 Raptor, ktoré tam nasadili USA a teraz aj F-35 nasadené USA a Izraelom. Čo bolo veľmi kritizované aj v Kongrese USA.

Ruské ozbrojené sily boli nakoniec vládou prinútené objednať menšiu sériu Su-57, oproti plánovaným stovkám, aby sa čiastočne vrátili náklady na jeho vývoj. Presne z tohoto dôvodu pokračuje aj výroba F-35, kde sa plánované počty taktiež škrtajú. Pritom sú USA nútené predlžovať životnosť klasických lietadiel F-15, 16, 18 a AV-8 o ďalšie tisícky hodín. Pri F-15 dokonca znovu naštartovať sériovú výrobu ďalších 140 strojov.

Som presvedčený, že Turecko nakoniec dostane aj tie F-35 a keď nie, Rusko predsa ponúklo svoje Su-57.

1 0
možnosti
GK

staci se kouknout na tuhle mapu

https://en.wikipedia.org/wiki/Shanghai_Cooperation_Organisation#/media/File:SCO_2017.svg

Kam to je z Turecka bliz, do Ameriky nebo do Asie?

S kym delaji vetsi obchody, s USA nebo se staty Asie?

atd. ....

0 0
možnosti
OH

Jde pouze o vydiratelnost Turecka tim, že bude zcela závislé na podpoře z USA a jejich dodávkách komponent. Ruské systémy by kamarádi nemohli vypnout či ovládat např. Navíc, nákupem neamerických výrobků nevydělají US-firmy...

2 0
možnosti
TP

Třeskutá analíza. Jen tam chybí motiv Turecké strany. Proč za každou cenu Ruské zboží? Komu to poslouží??

Předložit analýzu a "analízu" je lehké, na druhou stranu by se mělo pracovat s fakty. A těch je několik milionů hned za Tureckou hranicí. Uzavřeli prostě dobrý obchod. Jen se jim tak trochu vymyká z rukou.

Od Rusa je to brilantní tah, hloupý a všehoschopný lokální vládce se nechá vmanévrovat do taktické hry dvou hráčů a je nucen na jedné straně ustoupit v zájmu svých "bratrů" ve zbrani, protože se zoufale snaží zbavit se svého lokálního problému, o který se mu Moskva "postará". Čisté ruce.... Jenže se místo jednoho problému vynořily hned dva. A v zápětí pak přijde problém třetí. Proč se zrovna na základně hostící zapůjčené americké taktické hlavice strhne vzpoura? A kam vlastně zmizely ty hlavice? Taková facka od spojenců. Nečekaně. A čtvrtý problém je na cestě. Místo letadel přijde vztyčený prostředníček. A situace za hranicí se v zájmu Moskvy taky dobře mění.

Být Erdoganem, rvu si vlasy. Naletěl jak malý školák. Čelem ke zdi.

0 1
možnosti
JP

F-35 je beztak naleštěná kraksna, takže není o co stát.

1 0
možnosti
Foto

A Rusko zase vyhrava. Na posledni tiskovce v Osace Trump hajil Erdogana a ze vseho vinil jako vzdy kdyz neco zpacka - Obamu. :-P

0 4
možnosti
MP

Volba je jednoduchá. Pomoci S400, sestřelí Turecko všechny F-35. Bez S 400 hrozí útok SU-57 a těm se F-35 nemůže rovnat. Nehledě na to, že Turecko žije z Ruských Turistů a z vývozu do Ruska:-)

4 6
možnosti
PN

P13e61t93r 97N65o20v66á56k

1. 7. 2019 20:16

Vlhký sny.. Turecko žije hlavně díky obchodu s EU. A SU-57? To je ten letoun o kterém Rusko stále mluví a posouvá termín jeho dokončení?

0 0
možnosti
LF

Nechejte to na Erdoganovi aTrumpovi, oni rozhodnou.

0 0
možnosti
PK

P69e16t40r 60K68r78a78l

1. 7. 2019 15:36

Erdogan je mafian typu jeho soucasnych pratel. Prohral volby v Istanbulu. Pokud by je prohral v Turecku a jeste byl navazan na demokraticke zeme jde nadosmrti do kriminalu. Vi ze jedine Moskva ho od tohoto uchrani. Bude se snazit se udrzet skrze Moskvu at po dobrem nebo po zlem, jako Maduro.

1 0
možnosti
MJ

Turecko je po USA druhým nejvýznamnějším členem NATO. Jeho vyloučením nebo vystoupením by alianci vznikla ztráta téměř nenahraditelná. Proto se nakonec Trump bude nejspíš muset smířit i s tímhle nákupem, kterému se teď podle svého zvyku snaží na poslední chvíli zabránit tak trochu planými výhružkami.

Trump učí Američany vidět celý ostatní svět jako nenávistné hnízdiště příživníků a agresivních nepřátel, kteří vynalézavě usilují o zničení jejich nádherné a mírumilovné země. Nezbývá než doufat, že těch, které svými nesmysly dosud nenakazil, je stále ještě v USA většina. Putin dělá plusmínus totéž v Rusku. - Oba však drží jen kratší konec provazu.

Během několika příštích desetiletí totiž s nejvyšší pravděpodobností ztratí USA - a s nimi i celá euroatlantická oblast a Rusko - rozhodující postavení ve světě. Na své tradiční první místo se vrátí Čína (se svou několikatisíciletou nepřerušenou kulturní kontinuitou zatím nejúspěšnější civilizace v lidské historii), na kterou se velice rychle dotahuje Indie. Obě země dnes dohromady tvoří skoro 40% světové populace. Nejvýznamnějšími světovými trhy pak budou strmě rostoucí ekonomiky asijských a především afrických států, díky čemuž se těžiště mezinárodního obchodního styku přesune do oblasti Indického oceánu.

Politický vliv antického Říma upadal v relativním poklidu téměř nepozorovaně skoro pět století. V dnešním rychloobrátkovém globalizovaném světě bude na úpadek vlivu západní civilizace stačit i desetina toho času - tedy jen dvě tři generace. Po celou dobu ovšem bude hrozit nebezpečí, že narcistický Západ změnu svého postavení neustojí, a pokusí se své pozice udržet i za cenu hystericky iniciovaných válečných konfliktů. - Trump je první (a zatím naštěstí i jediný), kdo by byl schopen a možná i ochoten takový konflikt vyprovokovat - jak právě teď názorně demonstruje svými wrestlingovými manýrami v Perském zálivu. ;-)

4 5
možnosti
PK

P25e81t88r 69K62r18a68l

1. 7. 2019 15:43

Toto stoleti bude o valce s prirodou, kterou jiste prohrajeme. Jen aby nam ty jesterky neprerostly v tom horku pres hlavu a neskoncili jsme u dinosauru.

0 2
možnosti
JB

NATO se v minulých letech ukázala ne jako obranná aliance, ale spíš jako servisní organizace pro udržení nadvlády USA nad světem.:-)

7 3
možnosti
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.