Babiš mění vládní tým. Dopravu bude řídit Kremlík, průmysl Havlíček

  • 415
Ve vládě končí dva ministři. Martu Novákovou v pozici ministryně průmyslu a obchodu nahradí šéf Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR a místopředseda vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karel Havlíček. Novým ministrem dopravy místo Dana Ťoka bude Vladimír Kremlík z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Premiér Andrej Babiš to oznámil na Hradě.

„Já jsem navrhl panu prezidentovi dvě změny v naší vládě,“ řekl Babiš po hodinové schůzce s Milošem Zemanem. K oběma změnám dojde 30. dubna, po návratu prezidenta Miloše Zemana z Číny. Další výměny ministrů zatím Babiš nechystá, ale ani je nevylučuje.

Havlíček se v Babišově blízkosti již nějakou dobu pohybuje. Podílel se na přípravě Inovační strategie České republiky do roku 2030 a byl s premiérem i při jeho cestě po USA.

Nováková ještě před tím, než Babiš představil na Hradě prezidentovi, sama oznámila svůj konec ve vládě v tiskové zprávě. „Pan předseda vlády Andrej Babiš mě informoval o zamýšlené změně na pozici ministra průmyslu a obchodu. Respektuji toto rozhodnutí. Termín ukončení mého působení ve funkci je na dohodě pana předsedy vlády s panem prezidentem,” uvedla ministryně.

Novákové ublížilo, když nedávno prohlásila, že za drahá data mohou sami občané, protože místo čerpání dat od operátorů hledají připojení wi-fi.Opozice požadovala její odvolání i kvůli nedávnému incidentu, kdy zástupce Tchaj-wanu musel na žádost čínského velvyslance opustit setkání zahraničních investorů se zástupci ministerstva.

„Není jednoduché přijít z privátního sektoru a nastoupit do státní správy,“ řekl Babiš na Hradě k návrhu na odvolání Novákové. Odmítl, že by skončila kvůli incidentu se zástupcem Tchaj-wanu. „To určitě ne,“ řekl Babiš. Prohlásil, že nemá důvod rozebírat, proč se rozhodl ji vyměnit.

Je to profesionál, pracovitý člověk, říká Babiš o Kremlíkovi

Místo Ťoka si Babiš si nakonec vybral Kremlíka. „Pracoval i na ministerstvu dopravy,“ řekl o něm Babiš. Kremlík je nyní náměstkem v Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. „Má prověrku NBÚ na stupeň tajné,“ uvedl premiér. „Je to profesionál, je to pracovitý člověk,“ řekl o muži, kterého si vybral pro řízení ministerstva dopravy.

V souvislosti s tím, kdo nahradí Ťoka, padala do poslední chvíle dvě jména. Vedle Kremlíkova i jméno ředitele stavební společnosti Colas CZ Tomáše Kronese. Obě jména zmínily jako nejpravděpodobnější kandidáty na nového ministra dopravy středeční Lidové noviny a Mladá fronta DNES.

Vzhledem k tomu, že se prezident Zeman s Babišem dohodli na termínu jmenování nových ministrů 30. dubna, bude tedy moci s sebou do Číny vzít i končící ministry. Ještě před cestou do Číny se bude moci Zeman setkat jak s Havlíčkem, tak s Kremlíkem.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video