„Přivezla jsem obraz své babičky Annie domů na Moravu. Teď jsem babičkou Annie pro svá vnoučata já,“ říká vědkyně Ann Altman. | foto: Markéta Lankašová, MAFRA

Rodinnou historii poznala díky ženě na obrazu. Američanka ho dovezla na Moravu

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Portrét Židovky Anny Wotzilkové procestoval svět, teď jej americká vědkyně, vnučka ženy na obraze, vrátila domů na Moravu. V nově vznikajícím Moravském židovském muzeu připomene další oběť holokaustu.

Ann Altmanové bylo asi patnáct let, když poprvé spatřila svou babičku. Nešlo však o osobní setkání. Dívka mohla jen pohlédnout do jasných očí, které vystupovaly z portrétu. Její babička Anna Wotzilková, provdaná Löwy, pocházela z jedné z nejbohatších židovských rodin ve Znojmě. Patřil jim místní vyhlášený pivovar, s manželem spravovala mlýn a vlastnili dokonce i několik domů v Brně.

Jenže ani majetek je neuchránil před nacisty, kteří na sklonku 30. let minulého století obsadili české pohraničí a následně i města ve vnitrozemí. Téměř všichni příbuzní zemřeli v koncentračních táborech v Osvětimi, Minsku, Lodži nebo Nisku. Uprchnout se podařilo jen dívce Editě, matce Ann Altmanové.

„Mí rodiče se snažili být víc angličtí než Angličani. Otec o minulosti skoro nemluvil.“

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video