ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

KOMENTÁŘ: Až ženy ztratí výsadu rodit. Role žen a mužů se raketově proměňují

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Role mužů a role žen se v posledních desetiletích raketově mění. Je nutné a je správné vázat ženy k roli matky v době, kdy pokrok v medicíně zřejmě časem připraví ženu o výsadní postavení nositelky nového života? Ve svém komentáři pro MF DNES píše podnikatelka a mecenáška Ivana Tykač.

Je pátek. Jak se říká v Americe: „Thank God it’s Friday.“ A já jsem dnes jen na skok v práci, protože jedna z mých dcer je právě v Česku a chci s ní strávit den. Procházím krásnými novými prostory své firmy a každý se mě na něco ptá nebo mi něco důležitého musí říci. Dělám, že je nevidím a mizím se zeleným čajem k sobě do kanceláře. Úkoly dnes nechám být. Už od rána si pod dojmem posledních týdnů, kdy všichni řekli snad už všechno o roli žen, píši pár myšlenek. Snad to nebude moc učené a hlavně moc vážné. To nesnáším.

Role žen i role mužů se vyvíjejí a za poslední dekády se dost rozrostly a změnily. Dá se říci, že změna je velká, až děsivá. Koho děsí? Děsí společnost. A především společnost mužskou.

Muži ztrácejí své výsostné postavení. A často viní z této situace ženy, jež jim jejich role berou. Ale berou jim je opravdu?

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video