Zeman se poprvé od letní operace objevil na veřejnosti bez ortézy

  • 110
Poprvé od léta se prezident Miloš Zeman objevil na veřejnosti bez ortézy. Nosil ji po srpnové operace v Ústřední vojenské nemocnici, během níž lékaři prezidentovi, kterému je 76 let, do pravé paže implantovali titanový šroub. Bez ortézy se Zeman objevil, když přednášel své již osmé vánoční poselství.

„Měl jsem lidskou radost, že pan prezident už nemá ortézu a že vypadá zdravotně dobře,“ řekl k tomu, že se prezident po dlouhé době veřejně objevil bez zdravotní pomůcky, která pomáhala jeho operované ruce, předseda opoziční SPD Tomio Okamura.

Zeman si zranění způsobil koncem srpna v Lumbeho vile nedaleko Pražského hradu, kde nyní s ženou Ivanou bydlí. Upadl, když se večer rozhodl jít bez hole a bez pomoci ochranky.

Už delší dobu prezident trpí polyfunkční neuropatii, což je neurologické autoimunitní onemocnění, kvůli kterému hůře cítí nohy, a pohybuje se proto s potížemi a za pomoci hole. V poslední době se při chůzi se opírá o svého osobního ochránce.

V Ústřední vojenské nemocnici strávil prezident několik dní také minulý rok v říjnu. Podle nemocnice se tam léčil pro poruchu výživy spočívající v úbytku a narušené funkci svalů, zejména nohou. V tehdejší lékařské zprávě bylo uvedeno, že kromě neuropatie trpí Zeman také cukrovkou druhého typu.


Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video