Budoucí ministryně Jaroslava Němcová po schůzce s prezidentem Zemanem v Lánech...

Budoucí ministryně Jaroslava Němcová po schůzce s prezidentem Zemanem v Lánech (7. prosince 2017). | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Dvě nové ministryně mluvily u Zemana o změně dávek a o investicích

  • 25
Dvě nové ženy v budoucí vládě, které si pozval Miloš Zeman do Lán, mu nastínily své představy o změnách sociálních dávek a o přeměně ministerstva pro místní rozvoj na úřad veřejného investování. Za Zemanem zamířily příští ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová a budoucí šéfka ministerstva pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Němcová chce jednat s ministerstvem financí o zvýšení částky pro sociální služby v rozpočtu. Potřeba by podle ní bylo asi 7 miliard korun. Systém sociálních dávek by se měl změnit tak, aby lidé nebrali pomoc od státu automaticky a aby se jim vyplatilo pracovat. Němcová se chce dál věnovat i řešení situace dětí, které nemohou vyrůstat ve vlastní rodině.

Za jednu z priorit své chystané vlády označil Babiš důchodovou reformu. Podle něj by se měl od rozpočtu oddělit důchodový účet, na který by plynuly odvody a z něhož by se vyplácely penze.

O oddělení prostředků na penze od státního rozpočtu mluví i Němcová. „Aby bylo zajištěno, že i v dobách, kdy se republice nebude dařit hospodářsky, budou peníze na důchody,“ uvedla budoucí ministryně, která je zatím středočeskou radní pro zdravotnictví. Až se stane ministryní, funkce v krajské radě se vzdá. Dosud úřad vedla Michaela Marksová Tominová z ČSSD.

Z ministerstva místního rozvoje úřad pro veřejné investování

Dostálová je náměstkyní dosud první ministerstvu pro místní rozvoj. Povýší o jeden stupínek na místo, které uvolní současná ministryně Karla Šlechtová, která nově povede obranu. Současný ministr obrany Martin Stropnický se přesune do Černínského paláce a povede ministerstvo zahraničí.

Ministerstvo pro místní rozvoj by se podle Dostálové v budoucnu mělo stát ministerstvem veřejného investování. „Evropské dotace budou i díky brexitu vysychat,“ řekla Dostálová. „Hovoříme například také o investicích do kulturních památek, rekonstrukcích tělocvičen, místních komunikacích. Je potřeba připravit strategii pro investování v České republice i bez evropských zdrojů,“ řekla budoucí ministryně.

Vláda bude jmenována 13. prosince. Babiš je premiérem od středy. O důvěru potom jeho vláda požádat do 13. ledna a do té doby se jí pokusí vyjednat důvěru. Zatím ale o toleranci kabinetu uvažují jen komunisté, což nestačí. ANO má 78 poslanců, komunisté mohou Babišovi nabídnout jen 15 hlasů.

Zeman avizoval, že vládu jmenuje poté, co se setká s nováčky ve vládě. S pokračujícími ministry Richardem Brabcem, Robertem Pelikánem, Danem Ťokem, Martinem Stropnickým a Karlou Šlechtovou nikoli, zná je, je s jejich prací spokojen a kvůli termínu jmenování vlády není ani čas, aby přijal všechny. Půjde ale podpořit vládu osobně do Sněmovny, což se jemu osobně bude hodit před obhajobou funkce hlavy státu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video