Prezident Miloš Zeman s ředitelem TV Barrandov Jaromírem Soukupem při natáčení pořadu Týden s prezidentem (září 2018) | foto: Kancelář prezidenta republiky

Zeman se pustil do Ištvana kvůli zásahu v antimonopolním úřadu

  • 453
Do šéfa Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Iva Ištvana se kvůli razii v Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže pustil prezident Miloš Zeman. „Pokud se ukáže, že i toto byla kachna, je čas na jeho odvolání,“ řekl prezident v pořadu Týden s prezidentem v televizi Barrandov. O možném nedobrovolném konci Ištvana mluvil v pořadu dvakrát.

„Obávám se, že se chce rehabilitovat za své selhání,“ prohlásil na adresu Ištvana v narážce na zásah na Úřadu vlády v červnu 2013, který sice záhy vedl k pádu tehdejšího premiéra Petra Nečase z ODS, ale z trestněprávního hlediska měl nepatrné výsledky.

Když to nyní bude stejné, má prezident Zeman na Ištvana jednoznačný názor. „V tom případě by bylo na místě, aby byl ze své funkce odvolán,“ řekl televizi Barrandov.

„Myslím si, že tady k soudu nic nepůjde,“ prohlásil také Miloš Zeman. Zastal se také znovu šéfa antimonopolního úřadu a bývalého poslance za sociální demokracii Petra Rafaje. „Nevidím nic špatného, když se s panem Rafajem lidé setkávají. Něco jiného by bylo, kdyby měli v kapse obálku,“ domnívá se hlava státu.

Šéf poslanců  a první místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek  jednal v brněnském hotelu s šéfem antimonopolního úřadu Rafajem kvůli zakázce na mýto krátce poté, co se sešel s představitelem firmy Kapsch, která měla zájem pokračovat ve výběru mýta. „Nemyslím si, že je úkolem kohokoli v politice jednat s účastníky soutěže,“ kritizoval za to nedávno Faltýnka ministr dopravy za hnutí ANO Dan Ťok.

Faltýnek před poslanci hájil své jednání s Rafajem v době rozhodování o mýtu tak, že měl jako poslanec právo požadovat od něj informace. „Jsem také poslanec a podle zákona 90/1995 Sbírky o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, paragrafu 11, je poslanec oprávněn požadovat od členů vlády a vedoucích správních úřadů informace a vysvětlení potřebná pro výkon funkce. Pokud se týká mé komunikace se zástupci Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, tak ta byla podle mého názoru v souladu s tímto ustanovením zákona,“ řekl doslova poslancům Faltýnek.

Právě Rafajem vedený antimonopolní úřad mohl vrátit v tendru o další výběr mýta neúspěšnou firmu Kapsch do hry. Vyšetřovatelé podezírají ředitele české pobočky Kapsche Karla Feixe i šéfa ÚOHS Rafaje z korupce kolem tendru na pokračování výběru mýta. V něm zvítězilo konsorcium CzechToll/SkyToll. Kapsch výsledky tendru napadl, ÚOHS nejdříve loni v květnu výběr vítěze tendru zrušil, v záři však platnost smlouvy potvrdil.

Policie zasahovala v sídle firmy Kapsch 7. března:

7. března 2019


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video