Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Polský prezident se se Zemanem i Fialou shodl jak na plynu, tak Ukrajině

  6:00aktualizováno  15:39
Prezident Miloš Zeman ve středu přijal na Pražském hradě polského prezidenta Andrzeje Dudu. Vyjádřil mu plnou podporu v problematice dodávek ruského plynu. Rusové jejich zastavením porušili existující smlouvy, řekl Zeman. Jednali také zejména o aktuální situaci na Ukrajině. Duda se poté v Kramářově vile setkal i s premiérem Petrem Fialou.

Podle videa sdíleného polskou prezidentskou kanceláří na sociálních sítích vítal Zeman polskou hlavu státu z invalidního křesla rozjařeně a s otevřenou náručí.

Prezidenti hovořili o bilaterálních vztazích, situaci na Ukrajině a dalších otázkách zahraniční politiky. Zeman se následně nechal slyšet, že Polsko se stalo hlavním obráncem evropských hodnot a profilující zemí v odporu proti ruské agresi na Ukrajině.

„Řekl jsem panu prezidentovi, že v době, kdy Brusel kritizoval Polsko, jsem tuto kritiku označil jako vměšování se do vnitřních polských záležitostí,“ dodal. EU vede s Polskem a Maďarskem několik sporů o porušování unijních hodnot.

Zeman v otázce plynu řekl, že Rusové porušili existující smlouvy jak z hlediska termínu, tak z hlediska formy placení. Ruská plynárenská společnost Gazprom ve středu ráno zcela zastavila dodávky plynu do Polska a Bulharska. Své rozhodnutí zdůvodnila tím, že místní plynárenské podniky PGNiG a Bulgargaz odmítly za plyn platit v rublech, jak Moskva požaduje.

Rusko zastavilo plyn pro Polsko a Bulharsko, dokud nezaplatí v rublech

Duda ocenil Zemana a českou vládu za jednoznačně odsuzující postoj vůči ruské agresi a také za humanitární pomoc Ukrajině, kterou Česko organizuje. Odběratelé v Polsku podle Dudy nepocítí zastavení dodávek plynu z Ruska. S problémem si Polsko poradí i v rámci spolupráce v Evropě, řekl. „Mohu ujistit mé krajany, kteří využívají plyn na topení, vaření nebo na ohřívání vody, že nenastane taková situace, že nebudou mít plyn,“ poznamenal Duda.

Zeman nazval bilaterální vztahy ČR s Polskem za skvělé. „Myslím si, že až překonáme společným úsilím tuto krizi, která zahrnuje i společnou pomoc ukrajinským uprchlíkům, tak si oddechneme a budeme říkat, že svět je jiný, než byl před touto válkou. A chci věřit, že bude lepší, protože dokážeme společným úsilím, aby agrese nebyla úspěšná,“ dodal český prezident.

Duda poznamenal, že Polsko, ČR i další země přijímající uprchlíky z Ukrajiny by měly obdržet finanční podporu z Evropské unie. „Je pro mě nepochopitelné, že našim zemím není poskytovaná pomoc evropskými institucemi,“ kritizoval. Se Zemanem hovořili také o blížícím se summitu NATO v Madridu. Podle Dudy by měla být posílena alianční vojenská přítomnost v Polsku.

Prezidenti mluvili také o kanálu Dunaj-Odra-Labe, který Zeman dlouhodobě podporuje, zatímco vláda Spolu a Pirátů se STAN avizovala zastavení prací na projektu. Podle Dudy by propojení vodních toků umožňovalo především dopravování zboží.

Duda navštívil Zemana na Hradě předloni v prosinci. V prvním roce epidemie covidu-19 v Česku šlo o jednu z mála návštěv zahraničních představitelů v Praze. Jednání se týkalo především evropských záležitostí, ale také tehdejší pandemické situace a bilaterálních vztahů.

Jednání s Fialou v Kramářově vile

Polský prezident zamířil z Hradu do Kramářovy vily, kde se setkal s českým premiérem Petrem Fialou. Shodli se, že prioritou je zajištění energetické bezpečnosti. Potvrdili odhodlání pokračovat v podpoře Ukrajiny.

„Shodli jsme se na nutnosti reagovat na dopady války, se kterými se potýká celá Evropa. Naší prioritou je zajištění energetické bezpečnosti. V tomto ohledu existuje řada projektů, které mají šanci posunout česko-polské vztahy na ještě vyšší úroveň a zároveň zajistit bezpečné dodávky energie pro ČR,“ napsal Fiala.

Kdyby nám Rusko zastavilo plyn, byla by nutná pomoc EU, řekl Fiala

Politici probírali aktuální ruské rozhodnutí zastavit dodávky plynu do Polska a Bulharska. Fiala v úterý krok označil za vyhrocování situace a porušení smluv ze strany Ruska. Kabinet podle něj nyní nemá signály, že by hrozilo zastavení dodávek ruského plynu i v ČR.

Fiala bude v v jednání s polskými představiteli pokračovat v pátek ve Varšavě, kde se setká se svým protějškem Mateuszem Morawieckým. Budou mluvit o tématech spjatých s konfliktem na Ukrajině, uprchlické vlně či o přechodu Evropy na nový energetický model.

Spolu s Morawieckým se Fiala v polovině března vypravil do obléhaného Kyjeva, počátkem února v Praze spolu uzavřeli smlouvu o podmínkách pokračování těžby v dole Turów poblíž českých hranic.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...