Ústřední vojenská nemocnice ÚVN

Ústřední vojenská nemocnice ÚVN | foto: Profimedia.cz

Zemana přeloží z akutního lůžka na standardní. Bude přijímat návštěvy

  • 67
Prezident Miloš Zeman bude přeložen v pondělí z akutního lůžka na lůžko standardní na standardním oddělení. Tam bude moci omezeně přijímat návštěvy, informoval ve středu mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Zeman je již měsíc hospitalizován v pražské Ústřední vojenské nemocnici.

„Prezident republiky Miloš Zeman bude podle sdělení ÚVN Kanceláři prezidenta republiky přeložen v pondělí dne 15. listopadu 2021 z akutního lůžka na lůžko standardní na standardním oddělení. Prezident republiky bude moci na standardním oddělení omezeně přijímat návštěvy,“ informoval Ovčáček.

Týkat se to nebude aspoň v nejbližší době končícího premiéra Andreje Babiše, který v přístích hodinách předá Zemanovi demisi vlády písemně, a to po skončení ustavující schůze Poslanecké sněmovny. Dolní komora volí právě své vedení, pokud se poslanci domluví, mohla by schůze skončit ještě ve středu.

Babiš plánuje další jednání kabinetu v pátek, ministři by na něm měli probírat protiepidemická opatření. Vláda hnutí ANO a ČSSD by tak poprvé po říjnových volbách zasedala v demisi.

Prezident Miloš Zeman, který se od 10. října léčí v Ústřední vojenské nemocnici, v úterý pověřil lídra koalice Spolu a PirSTAN Petra Fialu jednáním o složení nového kabinetu. Představitelé koalice v pondělí podepsali smlouvu o fungování v době vládního mandátu a o společném programu.

Fiala předpokládá, že by se jeho vláda mohla ujmout mandátu do vánočních svátků. Do té doby by měl řídit stát končící kabinet v demisi.

Zeman pověřil Fialu již započatým jednáním o sestavení nové vlády

Jednáním o sestavení nové vlády Zeman pověřil Fialu v úterý. I když mu to neukládá ústava a i když už tato jednání mezi pěti sněmovními stranami dávno začala a jsou fakticky skoro u konce.

Podobně formální, i když prakticky už zbytečné, bylo Zemanovo svolání nové Sněmovny po volbách. Učinil tak totiž na den, kdy by se už bez jeho iniciativy obešla a sešla se sama.

Vzhledem k protahující se Zemanově hospitalizaci v Ústřední vojenské nemocnici v Praze, která trvá již měsíc, začalo se v Senátu i ve Sněmovně uvažovat o možném odebrání pravomocí prezidentovi kvůli jeho možné neschopnosti vykonávat úřad.

Jeho medializovaná činnost na dálku tuto možnost zatím odvrátila.

Aby Hrad dosvědčil, že je prezident „aktivní“ i jinak, informoval v úterý, že Zeman udělil mimořádnému a zplnomocněnému velvyslanci Jaroslavu Sirovi v Kataru plnou moc k podpisu smlouvy s místní vládou o zamezení dvojímu zdanění v oboru daní z příjmu a o zabránění daňovému úniku a vyhýbání se daňové povinnosti.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video