Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Železný: Nenecháme naše lidi ponížit

  1:00
Vladimír Železný začíná další životní etapu: zjevně spokojený, při sklenici bílého vína a míse sýrů mluví o ambicích nové politické strany Nezávislí demokraté, v jejímž čele před dvěma týdny stanul.
Železný si rovná brýle

Železný si rovná brýle - "Vyrovnávám závazek z arbitráže, nemám problém," řekl na tiskové konferenci šéf Novy Vladimír Železný. Závazek dosahuje výšky téměř jedné miliardy korun, 20. února 2001. | foto: Michal RůžičkaMF DNES

Co v roce 2005 v Česku znamená pojmenování "nezávislý demokrat"?
Slovo demokrat asi vysvětlovat nemusím. Nezávislí jsme na dosavadních vztazích, které se za posledních 15 let ustavily na politické scéně. Nezadali jsme si.

Jsme nezávislí na vazbách, které mezi sebou mají politické strany, které v okamžiku, kdy se privatizuje nebo jde o jakýkoliv jiný lukrativní krok, spolu velmi, velmi těsně spolupracují. Přinášíme tudíž svěží, neopotřebovaný pohled z boku.

Ale málokdo z českých podnikatelů měl svého času tak dobré vztahy s tehdejší politickou elitou a dokázal toho využít tak jako vy.
Zaprvé nevím, kdy se mi něco takového povedlo využít. Vztahy byly korektní, ale nebyla to žádná idyla. A je přirozené, že se vedení nejvlivnějšího média stýká s politickými špičkami.

Ano, ale málokdo dokázal, aby ho po odchodu z cely přijal předseda Sněmovny a následně začal mluvit o kriminalizaci podnikatelů, jako jste to dokázal vy s Václavem Klausem v listopadu 2001.
Tehdy jsem si to ani moc neuvědomoval a ocenil jsem to až docela nedávno, když jsem si chystal materiály pro vystoupení před imunitním výborem Evropského parlamentu. S neuvěřitelným překvapením jsem mimořádně ocenil věty Václava Klause: Musel bych se do smrti stydět, kdybych ten krok neudělal. Na případ ale neměl žádný vliv.

Ano, ale jasné gesto to bylo.
Já to pokládal za součást podpory jedněch a odsudku druhých.

Rozhodně jste však dokázal ve stejném roce ovlivnit parlament tak, aby přijal mediální zákon velmi výhodný pro Novu. Ten přitom vznikal v právním oddělení Novy.
Na tom se podíleli třeba i právníci České televize. Ale i to považuju za naprosto standardní, že zákon není tvořen neexpertním způsobem a musí vycházet ze zájmů těch, kteří tím zákonem budou regulováni.

Ale vám zaručil automatické prodloužení licence na dalších 12 let.
Ale to bylo asi přirozené, něco jiného by bylo v Evropě mimořádně nestandardní. Ten zákon byl výhodný pro všechny komerční televize.

Loni poté, co jste se stal europoslancem za hnutí Nezávislí, jste nám řekl: Svou politickou budoucnost spojuji pouze s tímto hnutím. Z něj jste byl vyloučen, teď se s ním soudíte... Co se stalo?
Stalo se to, že si některé kruhy uvědomily, jak nebezpeční jsme a můžeme být. Uvědomila si to sociální demokracie a kruhy, které jí vytvářejí jisté logistické zázemí.

Kdo to je?
Já nevím, kdo konkrétně. A rozhodli se, že použijí Janu Bobošíkovou, která začala hrát roli, která je neuvěřitelná. Pro mě je to zase známka, že si vybírám spolupracovníky podivně. Ale já nechci dopředu kádrovat lidi.

Čím byl Vladimír Železný nebezpečný pro ČSSD?
Železný dokázal, že mu nedělá problém mluvit. Každou sobotu mluvil 26 minut a dívalo se na něj milion lidí. To je velmi nebezpečná vlastnost. Když umí mluvit, pravděpodobně umí i myslet.

Takže někdo ve vedení ČSSD vydal příkaz: Zavolejme našeho mediálního stratéga Andreje Surňaka a zničme Železného?
No vidíte, jak vámta jména najednou jdou.

A bylo to tak?
Já myslím, že to tak nějak bylo.

V onom rozhovoru v červnu 2004 jste také řekl: Nemám vyšší ambice, než je europoslanec. Teď jste předsedou strany a mluvíte o vstupu do vlády. Kdy se vaše ambice zvedly?
Zase tak dramatická změna to není. Do vlády by asi chtělo i původní hnutí Nezávislých. Pokud vámněkdo říká, že nechce vládnout, nebude to pravda.

Jistě. Ale kdy jste přišel na to, že takovou stranu chcete také řídit?
Já ji nechtěl řídit. Založila ji Jana Volfová a měli jsme velmi dlouhý spor, zda máme zůstat v Nezávislých, což jsem prosazoval já, nebo vyhovět neuvěřitelnému tlaku lidí, abychom nečekali na soudní rozhodnutí. Já nebyl zakladatelem.

Jak se stane, že se v jedné straně spojí člověk tvrdící, že má blízko k "liberálnějšímu křídlu britské Konzervativní strany", s bývalou členkou levého křídla ČSSD?
Asi bych Janu Volfovou neumisťoval na levé křídlo, ale na Zemanovo křídlo. A to mohlo být extrémně pravé, stejně jako extrémně levé křídlo ČSSD. Miloš je na to docela zdatný cynik a zdatný politik. Jana Volfová je mimořádně organizačně schopná. A celá řada jejích názorů je slučitelná s naší platformou.

Ledaskoho napadne, že by vám Jana Volfová mohla pomoci Zemana získat pro vaše hnutí. Měli byste o něj zájem?
Ne. Je to značka, která je mimořádně cenná, ale patří jinam.

Už jste také řekl, že budete kandidovat do Sněmovny, ale v případě zvolení přepustíte místo někomu jinému. Co to má za smysl?
Předseda strany musí vést kandidátku. Musí.

A když se nechá zvolit, neměl by pak také své voliče reprezentovat?
To je pak otázka volby, zvlášť když to přizná předem, kde bude platnější: jestli v Evropském parlamentu, nebo ve Sněmovně. To se pak musí rozhodnout strana.

Pokud byste byl zvolen do Sněmovny, získáte znovu imunitu před svým stále probíhajícím trestním stíháním. Přejete si to?
Já čekal, kdy s tím přijdete. V době voleb za rok už bude navíc stejně jasné, jestli mě Evropský parlament vydá, či ne.

I tak by se vám pak "česká" imunita mohla hodit.
Ne. A víc k tomu neřeknu.

Jedním z bodů vašeho programu je zavedení víz pro občany USA. Myslíte, že by to nějak významně prospělo česko-americkým vztahům?
Ne, ale ani by je to příliš nepoškodilo. Ale vyměnit nebo směnit ponížení našich lidí za to, že sem přijde nějaký investor nebo sem přijede nějaký americký turista, to ani náhodou. Ani náhodou!

Pracuje snad v Česku načerno tolik Američanů, jako ilegálně pracuje Čechů v USA?
Nevím, kolik Čechů načerno pracuje v USA. Ale uvědomte si, že v roce 1994 tady pracovalo 28 tisíc Američanů. To je disproporční číslo oproti Čechům, kteří pracují v USA. A my jsme s tím tehdy neměli problém, protože jsme byli klub pravdy a lásky a přijímali jsme naprosto všechny a všechno.

Stejně jako Česko jsou na tom s vízy do USA s výjimkou Slovinska všechny nové členské země EU. Udělala už nějaká země stejný krok, jaký navrhujete vy?
Já to nevím a vůbec mě to nezajímá. My nebudeme prosazovat kroky, které se budou ohlížet na to, jestli zrovna chce Estonsko udělat totéž. To je jejich vnitřní věc.

Takže od nás by to bylo gesto, které by Čechům ukázalo, že si i my umíme na Američany dupnout.
Ne, ne, ne, to je vaše interpretace. Smysl je jiný: odstranit šikanu našeho občana. A odstranit rozpor s našimi zákony. Vy si nemůžete vyžádat výpis z účtu kohokoliv. Americká ambasáda na tom trvá. To je v zásadním rozporu s českým zákonem o ochraně osobních dat.

Svět, a hlavně Spojené státy se po 11. září změnily.
Mě 11. září nezajímá. To byl samozřejmě zlomový moment, ale nikoliv vůči České republice. Ti piloti byli přece částečně vyškoleni na území USA.

Ano, ale jde o vztah Ameriky vůči celému světu a asi se není co divit.
Není se co divit, ale musí vědět, že když budou požadovat takové údaje, musí čekat sebevědomou reakci na obranu českého občana. Stejně jako oni brání své občany.

Řekl jste také, že dáte lidem odpověď na otázku, proč jíme horší potraviny než před listopadem 1989. To jste myslel vážně, když všechny průzkumy ukazují, že Češi jedí mnohem zdravěji než tehdy a jejich průměrná délka života se od roku 1989 prodloužila o sedm let?
Ano, máme mnohem lepší skladbu potravin, ale mnohem horší jednotlivé potraviny. Ty jsou díky tlaku obchodních řetězců, které jsme si pustili zcela neregulovaně na náš trh, mnohem horší.

Z čeho vycházíte?
Z dlouhodobých rozborů a závěrů obchodní inspekce. A z toho, že ani přesně nevíme, co jíme. Ve Francii například musí potravinový řetězec přislíbit, že minimálně 50 procent potravin nabízených na regálech budou potraviny francouzské.

Kdežto u nás jsme nechali ustavovat bezejmenné značky, za nimiž nestojí žádný výrobce. Myslím, že kampaň "jezte hezky česky" je zásadní věc, která může velmi pomoci našemu velmi ohroženému zemědělství.

Mimochodem, sýry, které jsou před námi na stole, jsou výhradně české?
Ne, ne, ne, to je směs. Dva ano, třetí nevím a jeden není náš.

Chtěli byste, aby čeští řidiči měli možnost vypít před jízdou jedno pivo nebo skleničku vína. Považujete to za dobrý nápad, když i tak mají Češi pověst jedněch z nejagresivnějších řidičů Evropy?
Pokud vypijí 0,5 promile alkoholu, tak o tom ani nevědí. Výzkumy v západní Evropě prokazují, že tamní limity byly stanoveny velmi racionálně. Problémem našich silnic jsou kamiony. Zaznamenal jsem u nás mimořádně ohleduplné a mimořádně dobré řidiče, ale nezaznamenal jsem ohleduplné kamiony.

Argumentujete tím, že na organismus mohou mít při řízení vliv různé další látky, třeba léky, které přitom nelze zjistit a oproti jednomu pivu je ten vliv téměř nulový. Ale i po jednom pivu prostě řídíte hůř.
Zkuste si dát jednu desítku a řídit. A policii když tak řekněte, že to je experiment Nezávislých demokratů.

Autoři:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...