ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Pětina českých dětí je zdravotně negramotných, neumí dodržet pokyny lékaře

  • 35
Pětina českých dětí ve věku 13 až 15 let se neorientuje v pokynech lékařů. Často také netuší, co dělat, aby neohrožovaly své zdraví nebo zdraví ostatních. V porovnání s chlapci jsou na tom lépe dívky. Vyplývá to ze Studie zdraví a životního stylu dětí a školáků, která vznikla ve spolupráci se Světovou zdravotnickou organizací.

„U českých dětí s nízkou úrovní zdravotní gramotnosti je až dvojnásobně vyšší šance, že se opakovaně opijí nebo budou experimentovat s marihuanou. Riziko, že se z nich stanou pravidelní kuřáci, je dokonce téměř trojnásobné,“ uvedli autoři studie.

Děti nejvíce věří ve své teoretické znalosti a praktické dovednosti. Více než dvě pětiny z nich uvádějí, že mají dobré informace o zdraví. Stejný podíl dětí je jednoznačně přesvědčen, že zvládne dodržovat pokyny od zdravotnického personálu. 

Školáci naopak nemají ani zdaleka takovou důvěru ve vlastní schopnosti kritického myšlení. Jen necelá pětina z nich je přesvědčena, že umí porovnat informace o zdraví z různých zdrojů a zvládne zjistit zda jsou správné.

„Platí, že čím víc jsou mladí lidé ve všech aspektech zdravého životního stylu zběhlejší, tím lépe se skutečně cítí,“ uvedli autoři studie. Školáci s nižším hodnocením zdravotní gramotnosti vykazují prakticky ve všech porovnávaných kritériích výrazně horší výsledky. Častěji mohou mít například psychosomatické obtíže, je u nich vyšší riziko depresí nebo mají nižší celkovou životní spokojenost.

Klaním se rodičům, že zvládají ještě učit děti, říká ředitel teplické školy

Průzkumu se zúčastnilo přibližně 9 000 školáků z 230 škol ve 14 krajích Česka. Sběr dat se uskutečnil v roce 2018.

„Děti s nižší úrovní zdravotní gramotnosti jsou na chvostu statistik také v dalších aspektech životního stylu. Markantní je vztah mezi nízkou gramotností a stravovacími návyky,“ zjistili vědci. Děti z této skupiny jedí málo ovoce a zeleniny, často vynechávají snídáni a více pijí například energetické nápoje. Jsou rovněž méně pohybově aktivní a více trpí nedostatkem spánku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video