Ilustrační snímek | foto: Michal Šula, MAFRA

Hrozí opět závěje a sněhové jazyky. Silný vítr se má vrátit v úterý

  • 1
Meteorologové varují před závějemi, které mohou způsobit komplikace na silnicích. Vysoký stupeň nebezpečí sněhových jazyků a závějí platí zejména ve vyšších polohách a na horách. Vysoký stupeň nebezpečí bude hrozit až v devíti krajích. Silný vítr se do České republiky opět vrátí v úterý a neměl by dosahovat takové síly, jako o uplynulém víkendu.

Druhý, vysoký stupeň nebezpečí kvůli závějím hrozí od pondělního poledne do půlnoci následujícího dne ve vyšších polohách u obcí Český Krumlov, Prachatice a Vimperk v Jihočeském kraji, v Plzeňském kraji v Klatovech a v Sušici, v Karlovarském kraji v obcích Kraslice, Ostrov a Karlovy vary a závěje se pravděpodobně také objeví v Chomutově a Kadani na Ústecku.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) rozšířil výstrahu před závějemi také v polohách nad 600 metrů nad mořem v Libereckém, Královéhradeckém, Pardubickém, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Tam by se závěje měly objevit  mezi úterní 15:00 hodinou a středeční devátou hodinou večerní.

Více na Počasí iDNES.cz

Ve stejnou dobu vydali meteorologové i výstrahu před sněhovými jazyky. Ty se objeví ve vyšších polohách nad 600 metry nad mořem v Středočeském, Jihočeském, Plzeňském, Ústeckém, Libereckém, Pardubickém a Královéhradeckém kraji a na Vysočině. Podle meteorologů hrozí nízký stupeň nebezpečí.

Silný vítr se republikou přežene opět v úterý odpoledne. Riziko nízkého stupně nebezpečí bude platit pro Prahu, Středočeský, Jihočeský kraj, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký a Kraj Vysočina až do úterní půlnoci.

Ve středu se výstraha proti větru rozšíří i do Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického a Jihomoravského kraje, kde bude foukat silný vítr až do středeční 21. hodiny.

Radarový snímek srážek

Aktuální radarový snímek srážek nad Českou republikou. Více na Pocasi.iDNES.cz

Vítr by měl v nárazech dosahovat rychlosti 15 až 20 metrů za sekundu (70 kilometrů v hodině).

„Při jízdě autem by řidiči neměli zapomenout na zimní výbavu, sněhové řetězy a nářadí k případnému vyproštění vozidla. Ve vozidle je vhodné mít teplé oblečení a alespoň minimální zásobu nápojů a jídla. Většinu cesty by si řidiči měli naplánovat tak, aby proběhla za denního světla. Orientace a pohyb mohou být kvůli sněhu a větru obtížné a velmi nebezpečné. Na horách je nutné dodržovat pokyny Horské služby,“ upozorňují meteorologové.

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video