Metro

Metro - Pražské metro | foto: Martin Štěrba

Závada řídícího systému zastavila celé pražské metro

  • 90
Všechny tři linky pražského metra se odpoledne na více než půl hodiny zastavily. Podle pracovníka dispečinku dopravního podniku to způsobila v historii české podzemní dráhy ojedinělá porucha centrálního řídícího systému.

Výpadek nastal v 17:15. "Tak velký výpadek pokud vím nikdy nebyl, sloužím 37 let," řekl iDNES.cz vedoucí směny dispečinku Tomáš Dvořák.

Dodal, že se nedá určit, jak dlouho porucha potrvá. "Minutu, hodinu, den, týden?" ptal se sám sebe napůl v žertu.

Připomněl, že čas od času vypadne část trasy nebo celá jedna trasa, ale tři najednou, to prý nezažil.

"Nemáme informace o tom, že by některý vlak zůstal v tunelu," doplnil Dvořákův kolega. Metro funguje tak, že i v případě velké poruchy by všechny soupravy měly dojet do nejbližší stanice.

Nakonec minuta na zprovoznění nestačila, ale hodina také nebyla potřeba. Od 17:48 se provoz podařilo obnovit na trasách A, B i C.

Dopravní podnik později upřesnil, že bezprostřední příčinou byl výpadek přívodu elektřiny pro hlavní počítač. Proč elektřina přestala přitékat, se zjišťuje.

Ještě, že je sobota
Podle Dvořáka je štěstí, že je sobota, takže metrem nejezdí mnoho lidí. Ve všední den v tuto hodinu vrcholí návrat lidí z práce a výpadek metra by značně přitížil ostatním spojům MHD.

Dopravní podnik byl připraven prodloužit autobusové linky z jihu města až do centra a v okrajových částech, kde jsou v dosahu tramvaje, k nejbližší z nich.

"Řidiči tramvaje před vstupem do podzemí upozorňovali cestující, že metro nefunguje. Ale jen v češtině," hlásil redakci z ulic zpravodaj iDNES.cz.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video