Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ke kojenci po operaci nemohla žena několik dní. Zastal se jí úřad ombudsmana

  14:04
Covid v Česku přinesl i zákaz návštěv v nemocnicích a omezení kontaktu s hospitalizovanými, a to například i v případě dětí. Na úřad ombudsmana se od roku 2020 obrátily desítky rodičů, kterým byl omezen kontakt s jejich dítětem. Podle zástupkyně ombudsmana Moniky Šimůnkové by nicméně nemocnice měly umožnit co nejširší kontakt rodičů s dětmi.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

Byl květen 2020, kdy na jednotku intenzivní a resuscitační péče jedné z pražské nemocnice převezli tříměsíční holčičku po operaci. Její matku k ní zdravotnický personál pustil jen jednou – večer po operaci. Poté od ní pouze odebírali odstříkané mateřské mléko, sama žena k dceři nemohla. Omezení kontaktu nemocnice odůvodňovala situací kvůli covidu-19.

Takových případů se objevilo hned několik. Na problém upozorňovala i bývalá zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková, která napsala dopis na ministerstvo zdravotnictví.

Nemocnice porušují práva dětí, míní Válková. Některé nevpustily rodiče

Přestože v první polovině roku 2020 platil kvůli covidu zákaz návštěv v lůžkových zdravotnických zařízeních, výjimku měli právě rodiče v souvislosti s návštěvami nezletilých pacientů. Ti navíc mají při naplnění zákonných předpokladů právo dokonce na nepřetržitou přítomnost rodiče. Rodič jako zákonný zástupce dítěte totiž není obyčejnou návštěvou.

K případům je nutné postupovat individuálně

S dcerou se matka nakonec opět setkala až po několika dnech, kdy byla přeložena na běžné oddělení. Na postup nemocnice nicméně podala stížnost. U vedení se stížností neuspěla, proto se obrátila na ombudsmana a na pražský magistrát.

Magistrát uvedl, že předmětnou stížnost řádně prošetřil. „Na stížnost jsme nahlíželi jako na individuální záležitost a posuzovali ji jako jedinečnou s ohledem na unikátnost zákroku, který byl u pacienta vykonán. Zohlednit jsme museli taktéž v té době vrcholící epidemii neznámého respiračního onemocnění covid-19. Magistrát posoudil stížnost jako nedůvodnou, kdy poskytovatel upřednostnil nejvyšší zájem dítěte, a svým postupem minimalizoval riziko potencionální nákazy onemocněním covid-19 u pacienta, pro něhož by případná nákaza mohla znamenat fatální následky. Postup poskytovatele jsme se stěžovatelkou průběžně komunikovali,“ uvedl mluvčí úřadu Vít Hofman.

Kritiku zástupkyně ombudsmana považuje za neoprávněnou a nesouhlasí s tvrzením, že se stížností nezabýval, a to zejména proto, že podle Hofmana magistrát jednal o problematice jak s nemocnicí, tak s ministerstvem zdravotnictví.

Právě ten podle zástupkyně ombudsmana Moniky Šimůnkové chyboval, když stížnost matky řádně neprošetřil a nevypořádal se například s námitkou ženy, že při přijetí k hospitalizaci s dcerou měla negativní test. Své závěry předala zástupkyně ombudsmana také ministerstvu zdravotnictví.

„Je třeba si uvědomit, že jádrem stížnosti nebylo neumožnění nepřetržité přítomnosti zákonného zástupce pacienta, ale jakéhokoliv kontaktu (byť v omezeném rozsahu) matky s malým dítětem po několik dnů. Jsem si vědoma toho, že právo hospitalizovaného dítěte na nepřetržitou přítomnost rodiče neplatí absolutně a za jistých okolností může být omezeno, zejména právě na takovém typu oddělení, kde je třeba zajistit bezpečnou péči o výrazně ohrožené pacienty. Pak ale musí být umožněn alespoň krátký kontakt dítěte s rodiči, obzvlášť pokud jde o kojence a jeho matku, jako v tomto případě,“ popsala Šimůnková.

Úřady, které stížnosti ve zdravotnictví vyřizují, by podle ní měly vždy přezkoumávat důvody, proč nemocnice odmítá umožnit přítomnost zákonného zástupce u dítěte, tedy zda sledují legitimní cíl. Právě s ohledem na pobyt rodičů by nemocnice by podle ní měly nastavit rozumné a transparentní podmínky a měly by k situacím přistupovat individuálně.

Dítě má právo na přítomnost rodiče

Samotnou přítomnost rodičů u dětí v nemocnici zakotvuje zákon o zdravotních službách – a je právem dětského pacienta, což by měly nemocnice respektovat a dodržovat. Rodič však nesmí narušit poskytování zdravotních služeb. Úřad ombudsmana zároveň upozornil, že věk dítěte není pro umožnění přítomnosti dalších osob rozhodující. Do 6 let hradí zdravotní pojišťovna pobyt průvodce v nemocnici nebo lázních automaticky, u dětí starších 6 let jen se souhlasem zdravotní pojišťovny.

Podle Šimůnkové by bylo dobré, aby nemocnice umožnily co nejširší kontakt rodičů s dětmi. Každý případ mají posuzovat individuálně a i v případě nepříznivé epidemiologické situace přijmout alespoň jednoho z rodičů jako doprovod.

„Obecně platí, že čím lépe zdravotníci zdůvodní a vysvětlí rozhodnutí, proč v daném případě není přítomnost rodičů možná, tím je pravděpodobnější, že ho rodiče pochopí a přijmou. Každý případ je proto potřeba posuzovat individuálně a přizpůsobit jeho řešení aktuálním podmínkám,“ uvádí úřad ombudsmana.

Stížnostní mechanismus ve zdravotnictví má dva stupně. Zástupkyně se proto stížností zabývá až poté, co ji vyřídí nemocnice a krajský úřad nebo magistrát. Prošetřuje však pouze to, jak stížnost úřad vyřídil.

Kvůli návštěvám rodičů v nemocnicích jednala Šimůnková loni také s ministerstvem zdravotnictví. To by mělo na základě poznatků vytvořit metodický materiál pro zdravotnická zařízení. Sama Šimůnková například navrhuje, aby se upravila pravidla pro přítomnost druhého rodiče, nebo pro situace, kdy chce být rodič při uspání a probuzení dítěte na operačním sále.

„Opět by nemocnice měly vždy jasně zdůvodnit, proč není možné rodiče k uspání a probuzení dítěte přizvat. V budoucnu by měly také na tyto situace myslet při úpravě prostor – například vytvořit místo, kde by přítomnost rodičů při uvedení do anestezie a probouzení neomezovala provoz operačního sálu. Nemocnice by také podle zástupkyně ombudsmana měly pamatovat na výjimky z úplného zákazu přítomnosti dalších osob na operačních sálech například pro rodiče dětí se zdravotním postižením,“ uvádí brněnský úřad.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Na Majálesu zasahovali těžkooděnci. Lidé se bouřili

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

AURES Holdings a.s.
PRACOVNÍK PODPORY PRODEJE (A12500)

AURES Holdings a.s.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 32 000 Kč

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...