Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ministr Zaorálek odvolal ředitele Národní knihovny. Kvůli řízení a projektům

  11:24aktualizováno  14:33
Ministr kultury Lubomír Zaorálek odvolal ředitele Národní knihovny Martina Kocandu kvůli nesrovnalostem v projektu e-knihovna, který prověřují policie i Bezpečnostní informační služba. Dlouhodobě Zaorálkovi vadí i pomalý postup další fáze rekonstrukce Klementina, pronájmy tam uzavřené či některé neuskutečněné akvizice.
Martin Kocanda, ředitel Národní knihovny (25.července 2018)

Martin Kocanda, ředitel Národní knihovny (25.července 2018) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Zaorálkovi vadí i pomalý postup rekonstrukce Klementina, pronájmy či některé neuskutečněné akvizice. Zaorálek novinářům řekl, že o e-knihovně a dalších zakázkách s Kocandou mluvil několikrát. Ministr zpochybnil, že Kocanda se mohl od projektů „oddělit“, jak mu údajně řekl při pondělním rozhovoru. Hlavní ideou projektu Národní e-knihovna měla být integrace databází, digitálních knihoven a dalších informačních zdrojů knihoven pomocí jednoduchého rozhraní.

Vedle IT zakázek Kocanda podle ministra zklamal i v dalších oblastech. „Vadí mi i to, že nepostupuje třetí fáze revitalizace Klementina, že chybí projektová dokumentace,“ uvedl ministr. Dodal, že výhrady ke komunikaci s vedením knihovny mají památkáři. 

„Vedení NK je do sebe uzavřené, nekomunikuje s námi ani s ostatními lidmi v knihovně, nefunguje řízení,“ uvedl Zaorálek. 

Vedením instituce prozatím ministr pověřil dlouholetého zaměstnance knihovny Víta Richtera. Zaorálek ho ve středu uvede do funkce. Na místo po Kocandovi vypíše ministr výběrové řízení.

Vít Richter je s knihovnou spjat téměř celý život. Působí zde od roku 1971 a prošel řadou pracovních pozic. Při zaměstnání vystudoval knihovnictví na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy; v roce 1980 získal doktorát. Po roce 1989 stal ředitelem odboru služeb NK. Později byl odpovědný za výstavbu centrálního depozitáře v Hostivaři (1995). 

Národní knihovna České republiky

  • Národní knihovna České republiky je jednou z nejstarších českých veřejných knihoven, spravuje největší knihovní fond v zemi. Sídlí v pražském Klementinu, jejím zřizovatelem je ministerstvo kultury.
  • Národní knihovna se v minulosti ocitla ve středu zájmu médií zejména kvůli architektonické soutěži na novou budovu, která měla nahradit nevyhovující prostory Klementina. Na jaře 2007 zvítězil se svým futuristickým projektem architekt Jan Kaplický.
  • Knihovna se s nedostatkem místa pro své fondy potýká řadu desetiletí, ovšem až po změně režimu se kritická situace NK stala věcí veřejnou. V roce 1992 proto vláda rozhodla o přidělení areálu bývalého podniku Výstavnictví v Hostivaři. Stavět se začalo v létě 1994 a po 17 měsících, v listopadu 1995, byl objekt předán knihovně, sloužit začal o rok později. Dostavba, ke které se přikročilo po krachu Kaplického projektu, skončila v roce 2012, depozitář byl zprovozněn v březnu 2014.

V roce 1998 se stal ředitelem odboru knihovnictví (nyní Knihovnického institutu), ve stejné době byl také poprvé zvolen předsedou Svazu knihovníků a informačních pracovníků (SKIP). Zasloužil se mimo jiné o internetizaci českých veřejných knihoven, prosazoval zájmy knihoven při vyjednávání o nové podobě legislativy. Podpořil například vznik ceny Knihovna roku, jeho prostřednictvím také SKIP vstoupil a podílí se na udělování cen Magnesia Litera. V roce 2010 Richter získal cenu českých knihovníků udělovanou SKIP. 

Dosavadní generální ředitel instituce Martin Kocanda řídil nejvýznamnější knihovnu v zemi od roku 2017, kdy ho jmenoval ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Kocandovo jmenování vyvolalo tehdy protesty odborářů, podle nichž neměl nový ředitel náležité odborné zkušenosti. 

Martin Kocanda vystudoval teologii, pedagogiku a práva. Od roku 1996 působil jako duchovní, v roce 1998 přešel do Vězeňské služby ČR , kde prošel různými pozicemi. Pak působil v Českobratrské církvi evangelické, poté byl zástupcem ředitele odboru na Ministerstvu pro místní rozvoj ČR

Odvolaný ředitel Národní knihovny Martin Kocanda v úterý řekl, že projekt e-knihovny, jenž byl jedním z důvodů jeho konce v čele instituce, sám ukončil. Učinil tak na základě doporučení Garanční rady NK, která je poradním orgánem ministerstva kultury. O cíli projektu v hodnotě téměř 150 milionů korun Kocanda nepochyboval, vzbuzoval v něm prý pochybnosti ohledně zvolené technologie a ceny, řekl Kocanda novinářům. 

„Cíle, kterých měl dosáhnout projekt e-knihovny, jsou naprosto zásadní a důležité. Měl přinést možnosti vzdálené registrace, měl umožnit, aby služby, které v dnešní době musí naši uživatelé fyzicky vyřizovat zde v hale služeb, mohly být poskytovány na dálku. To, nad čím jsem měl otazníky, byla otázka ceny za projekt a zvolených technických řešení,“ řekl Kocanda. 

Proto prý požádal Garanční radu NK, aby se na projekt podívala a vyjádřila se k němu. „Já jsem pak na základě doporučení Garanční rady projekt v této podobě zastavil,“ řekl Kocanda. 

Kocanda také uvedl, že stejně jako jeho předchůdci v čele NK čelil ve své funkci nátlakům různých zájmových skupin. „V poslední době čelím výhrůžkám z různých skupin, nátlakům, bylo poškozeno i moje vozidlo a bylo mi naznačeno, že to souvisí s otázkami IT a snahou skupin se do NK dostat,“ uvedl s tím, že kontaktoval orgány činné v trestním řízení.

Kocanda řekl, že žádné právní kroky ohledně svého odvolání nechystá.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...