Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Advokát z kauzy Peroutka získal od stíhaného šéfa Lán milionovou zakázku

  0:01
Advokát Marek Nespala, který hájí Hrad v kauze Peroutka, nyní získal od policií stíhaného šéfa prezidentské obory Miloše Baláka zakázku za 1,5 milionu korun. Souvislost odmítá. Jen od roku 2015 ovšem z Lán za advokátní služby podle zjištění MF DNES putovalo v součtu více než 8 milionů korun. A to i sponzorům Miloše Zemana či advokátům hradního kancléře Vratislava Mynáře.
Prezident Miloš Zeman a Vratislav Mynář (vpravo).

Prezident Miloš Zeman a Vratislav Mynář (vpravo). | foto: ČTK

Už téměř čtyři roky prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček hledá článek, v němž podle Miloše Zemana slavný novinář Ferdinand Peroutka napsal, že Hitler je gentleman. Historici slova prezidenta dávno odmítli a Peroutkova vnučka Terezie Kaslová byla tak pobouřená, že podala kvůli Zemanově výroku žalobu.

Z táhnoucího se procesu, který v květnu po dvou soudem nařízených omluvách vrátil Nejvyšší soud zase na začátek, ale může mít radost advokát, který Hrad ve sporu zastupuje.

Marku Nespalovi navíc za jeho služby nevyplácí statisícové odměny jen prezidentská kancelář. Nyní podle zjištění MF DNES získal bez výběrového řízení další zakázku na právní služby za 1,5 korun milionu korun od Miloše Baláka, šéfa Lesní správy Lány, který je stíhaný za manipulaci veřejných zakázek. Přímým nadřízeným Baláka je prezidentův kancléř Vratislav Mynář.

Právníci v Lánech za 8 milionů

  • AK Jestřáb & Tománek - V roce 2015 a 2016 se lesní správa zavázala vyplatit dvakrát až 1 999 999 korun. Částka tak je těsně pod limitem, který by se musel soutěžit. Firma Mynářovi v minulosti zprostředkovala výhodný nákup jeho pražské vily.
  • Barbora Klouda Jestřábová - Smlouvu na zastupování Lán ve sporu s jedním z dodavatelů za 1900 korun na hodinu získala deset dní předtím, než její otec a advokát Jiří Jestřáb přispěl 900 tisíc na kampaň Zemana. 
  • AK Nespala - V letech 2018 a 2019 dostane celkem až 1,5 milionu. Právník hájil Hrad v kauze Peroutka. Kolik mu platí kancelář prezidenta, tají.
  • AK Halva & Olejár - Získali smlouvu na rok 2017 za 1,8 milionu. Byla tak pod dvoumilionovým zákonným limitem, takže nebylo třeba ji soutěžit. Dodatkem navýšena o dalších 400 tisíc. Advokát Michal Halva v minulosti pomáhal Mynářovi se získáním evropské dotace na stavbu jeho penzionu v Osvětimanech. Sídlí na stejné adrese jako některé Mynářovy firmy.
  • AK Musalová Jansta - Za 2 tisíce korun za hodinu mají zastupovat nejen Lány, ale i jejich stíhaného šéfa Miloše Baláka v případu zpevňování břehů vodní nádrže v Lánech. Balák si tak z veřejných peněz zajistil svou vlastní obhajobu. AK sídlí v Mladé Boleslavi, odkud Balák pochází, a navíc tito právníci v minulosti pracovali pro některé jeho firmy, když podnikal.

Není to přitom první zakázka na právní služby, kterou Balák v prezidentské oboře bez soutěže zadal. Ač má Hrad vlastní právní odbor, podřízená organizace jen od roku 2015 vydala za advokáty na 8 milionů. Putovaly i ke sponzorům Zemanovy kampaně či k právníkům Mynáře.

Advokát: Ani vzdáleně to nesouvisí

Nespala ale vylučuje, že by v jeho případě bylo cokoliv v nepořádku. „Kauzou Peroutka se zabýváme od okamžiku jejího vzniku. Mohu vás ubezpečit, že právní služba poskytovaná příspěvkové organizaci Lesní správa Lány, jejímž zřizovatelem je Kancelář prezidenta republiky, ani vzdáleně s kauzou Peroutka nesouvisí,“ řekl MF DNES Nespala.

Loni v lednu kancelář prezidenta MF DNES řekla, že jen za zastupování v kauze Peroutka do té doby Nespalovi zaplatila zhruba 200 tisíc. Nyní už prozradit cokoliv o platbách advokátovi úředníci odmítají. „Využijte laskavosti zákona číslo 106,“ vyjádřil se mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Ten zároveň odmítl prozradit, kolik od Hradu od nástupu Zemana do funkce na zakázkách dostal. Odmítl prozradit i jen to, kolik mu kancelář prezidenta zaplatila za zastupování přímo v kauze Peroutka. Údajně jde o advokátní tajemství. Tvrdí přitom, že pracuje pro Hrad s třetinovou slevou.

MF DNES si tedy žádost podle zmíněného zákona o svobodném přístupu k informacím podala. Podřízení kancléře Vratislava Mynáře však odpověděli, že výměnou požadují zaplacení 18 tisíc korun za svůj čas, protože jim bude vyhledání údajů trvat celkem 60 hodin.

Přímo autor zákona Oldřich Kužílek takový postup Hradu považuje za účelovou obstrukci. „Něco takového je otázkou vteřin a několika kliků v účetním systému. Jestliže kancelář prezidenta není schopna toto vyhledat, je ostuda, jak to ve vrcholné organizaci státu vedou,“ uvedl Kužílek.

Vlastní obhajoba za veřejné peníze

To samotná Lesní správa Lány už smlouvy ze zákona zveřejňovat musí. MF DNES tak dříve vypátrala, že si z veřejných peněz Balák zaplatil i svou vlastní obhajobu. Advokátní kancelář Musalová Jansta totiž za dva tisíce korun na hodinu má dle smlouvy zastupovat nejen Lány, ale i jejich stíhaného šéfa Baláka přímo v trestních kauzách, v nichž ho policisté viní z manipulace veřejných zakázek v oboře. 

Lány tak fakticky platí i obhajobu toho, kdo je podle policie poškodil. Advokátní kancelář navíc sídlí v Mladé Boleslavi, odkud Balák pochází, tito právníci v minulosti pracovali pro některé jeho firmy, když podnikal.

Bez výběrového řízení Balák zadal i další zakázku na právní služby. Kancelář Halva a Olejár získala smlouvu na rok 2017 za 1,8 milionu. Byla tak pod dvoumilionovým zákonným limitem, takže nebylo třeba ji soutěžit. Dodatkem ji ovšem Balák později navýšil o 400 tisíc.

Ani advokát Michal Halva není bez vazeb na Hrad. V minulosti pomáhal Mynářovi se získáním evropské dotace na stavbu jeho penzionu v Osvětimanech a sídlí na stejné adrese jako některé Mynářovy firmy. 

Kauza Lány

A soutěžení Lesní správa obešla také v případě advokátní kanceláře Jestřáb & Tománek. Za roky 2015 a 2016 se jí lesní správa zavázala vyplatit dvakrát až 1 999 999 korun. Částka je o korunu pod limitem, který by se musel soutěžit.

Firma Mynářovi v minulosti zprostředkovala výhodný nákup jeho pražské vily. Zakládající advokáti zároveň před letošnimi prezidentskými volbami poslali 1,7 milionu na Zemanovu kampaň.

V Lánech bodovala i dcera jednoho z partnerů stejné advokátní kanceláře Barbora Klouda Jestřábová. Smlouvu na zastupování Lán ve sporu s jedním z dodavatelů za 1900 korun na hodinu získala deset dní předtím, než její otec a advokát Jiří Jestřáb přispěl na kampaň Zemana. 

Mynář ovšem už dříve jakékoliv pochybnosti odmítl. Podle něj se se zakázkami v Lánech nekšeftovalo a vše je čisté. Odmítá odvolat i šéfa obory Baláka, kterého sám dříve vybral a dosadil.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Řidič Porsche srazil na chodníku ženu s kočárkem

  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...