Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hrad zastavil v Lánech práce za 40 milionů. Podle Mynáře už nejsou potřeba

  0:01
Kancléř Vratislav Mynář stamilionové práce na vodní nádrži v Lánech označoval za nezbytné. Šéfa obory Miloše Baláka však vloni za manipulaci zakázky obvinila policie. Nyní podle zjištění MF DNES Hrad další utrácení v zakázce, která je pod drobnohledem policie, zastavil. Prostavět dalších 40 milionů podle Mynáře prý není potřeba.

Kancléř prezidenta Vratislav Mynář (20. února 2018). | foto:  Michal Šula, MAFRA

Břehy vodní nádrže Klíčava v Lánech potřebují nutně opravit. S tímto argumentem v posledních letech hradní kancléř Vratislav Mynář lobboval u poslanců, když je žádal o mimořádné navyšování rozpočtu Hradu, pod které lánská obora i s nádrží spadá. 

Zakázka totiž měla přijít na 360 milionů korun. Mynář uspěl. Navzdor tomu, že geologičtí experti práce na nádrži ve veřejnosti nepřístupné oboře hodnotí jako zbytečný luxus.

Jenže vloni policie za manipulaci zakázky obvinila přímo šéfa Lán Miloše Baláka, kterého Mynář do funkce osobně dosadil. Od té doby zakázku elitní vyšetřovatelé z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) bedlivě sledují.

A Mynář otočil. Hrad práce nechává přerušit. Částku 40 milionů korun, tedy celou pětinu peněz vymezených na druhou etapu opravy, najednou podle kancléře není nutné utrácet. 

Navzdory tomu, že na to Balák už podepsal smlouvu s firmami Energie a Syner. I manažer Energie je stíhaný. Firma zároveň má blízko k Balákovi. Sponzorovala basketbalový klub ve Strakonicích, jemuž Balák v minulosti šéfoval.

Oficiálně došly peníze

Podle Mynáře byla nevyužitá čtyřicetimilionová částka pouhou rezervou pro případ, že by najatá firma při opravách něco poničila. „Řekli jsme, když dojde k poničení přístupových komunikací nebo objízdných tras, tak po vás chceme, abyste nám to opravili. To se ale nestalo,“ vysvětluje Mynář, proč podle něj část peněz Hrad neutratí.

Kancléřovo tvrzení ale nemá oporu v dodatku, který ředitel Lán Balák podepsal s dodavateli zakázky a který má MF DNES k dispozici. Dle něj Hradu oficiálně došly peníze.

„Vzhledem k tomu, že se objednateli nepodařilo zajistit dostatečný objem finančních prostředků ze státního rozpočtu pro realizaci celého díla, dohodly se smluvní strany na přerušení provádění do doby, než budou finanční prostředky zajištěny,“ píše se v něm. Balák ale popírá, že by stopka narušila zpevňování svahů, která doteď Hrad vykresloval jako kriticky důležité.

„V žádném případě to neovlivňuje funkčnost sanovaných svahových deformací,“ zdůrazňuje Balák. Lány prý dočasně škrtly třeba opravy cest.

Konkrétní přehled nedodělků nechal Mynářův podřízený v dokumentu začernit. To se ale MF DNES podařilo odstranit. Vychází tak najevo, že Balák škrtl i věci, které jsou důležité proto, aby celá stamilionová investice dávala smysl.

Nejvíc Lány dodavatelům nezaplatí za rozpočtovou položku označenou jako „Návrh definitivního zabezpečení svahových deformací“. Celkem jde o 24 milionů korun. Z toho skoro 16 milionů korun nezbylo dokonce na základy sanovaných svahů. A dalších 5 milionů na na vybudování opěrných nábřežních zdí. 

Spor o tlející listí

To, že by Hrad stamiliony neprostavěl, přitom za nijak tragické nepovažovali geologové. V minulosti o horentní investici měly pochybnosti hned dvě mimořádně respektované geologické kapacity. Zpracovaly posudky, podle nichž nákladné práce vůbec nebylo třeba dělat.

Mynářovi podřízení se snažili argumentovat tím, že při sesypávání zeminy, padání a tlení listí se zhoršuje kvalita vody v nádrži Klíčava, která je rezervoárem vody pro Kladno. 

Martin Hrubeš z Odboru geologie ministerstva životního prostředí ale namítal, že takové procesy jsou v přírodě zcela běžné a vodu neohrožují, naopak se s nimi počítá. A podobně dopadl i posudek České geologické služby.

Celá úprava svahů u nádrže Klíčava byla rozdělena na dvě etapy. Výdaje na tu druhou, dražší, se teď snižují. U první, která se odehrála ještě před policejní akcí, ale Lány zdaleka tak spořivé nebyly. I tady pracovala kladenská firma Energie, která nabídla, že vše provede zhruba za 83 milionů.

Sponzoři dostávali zakázky

V průběhu stavby však ředitel Balák se sponzorem „svého“ basketbalového klubu uzavřel několik dodatků k původní smlouvě. Díky vícepracím tak dle oficiálního zakázkového webu Lán výsledná cena zakázky vyskočila na 130 milionů. To je více, než v původním tendru nabídla nejdražší konkurenční firma, která kvůli tomu zakázku s Energií prohrála.

Právě vylepšování cest ve veřejnosti nepřístupném areálu přitom bylo oblíbenou činností sponzorů Balákova klubu. Například pracovníci strakonické firmy Znakon v roce 2014 a 2016 dojížděli 150 kilometrů spravovat lánské polňačky. V součtu tu odvedli práce téměř za 9 milionů.

Právě i propojení sponzorů strakonického basketbalu se zakázkami v Lánech policie podle informací MF DNES prověřuje. V rámci nedávné analýzy přišla redakce na to, že sponzoři strakonického basketbalu, kampaně Miloše Zemana či Mynářovi bývalí obchodní partneři v Lánech během posledních let dostali zakázky za 440 milionů. Velkou část z nich bez řádného výběrového řízení (Analýzu MF DNES čtěte zde).

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Slovenská sbírka na munici pro Ukrajinu splnila finanční cíl za necelé dva dny

18. dubna 2024  14:40,  aktualizováno  20:53

Zatímco slovenská vláda se pomoci svému ukrajinskému sousedovi zdráhá, slovenští občané už na...

Gruzínci nedovolí proruské vládě zůstat u moci, míní prezidentka po protestech

18. dubna 2024  20:52

Gruzínci nikdy nesnesou vládu, která je zjevně proruská, protože se staví proti základní...

Kdo zaplatí Green Deal? Bruselská kasa vysychá, potřeba budou biliony eur

18. dubna 2024

Premium Příklon k zelené ekonomice a uhlíkové neutralitě je jedním z pilířů politiky Evropské unie pro...

Kolem migračního paktu se objevují lži, žádné povinné kvóty nebudou, řekl Fiala

18. dubna 2024  18:35,  aktualizováno  19:53

Kolem migračního paktu se objevila celá řada nesprávných informací i lží, řekl premiér Petr Fiala....

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...