Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Žádné daně mladým a dotované cestování. Nápady ODS kritizují i straníci

  0:01
Měla to být jedna z vlajkových lodí programu nazvaného Země, která vítězí. Když ho občanští demokraté v polovině října představovali, vzbudil téměř největší pozornost návrh první místopředsedkyně Alexandry Udženiji, aby byli mladí lidé do šestadvaceti let osvobozeni od daní.
Předseda ODS Petr Fiala představuji vizi strany pro Českou republiku. (16....

Předseda ODS Petr Fiala představuji vizi strany pro Českou republiku. (16. března 2019) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Je to teprve šest týdnů, co občanští demokraté představili své nové programové priority, které sepsali do brožurky s názvem Země, která vítězí. Jenže už nyní se proti některým nejviditelnějším tezím zvedá vlna odporu. Kupodivu z řad ODS.

Po pár týdnech tak vůbec není jisté, zda bude ODS toto opatření prosazovat. Návrh se totiž nelíbí ani některým z jejích řad. Tvrdě ho kritizuje například Martin Kuba. Bývalý ministr průmyslu a první místopředseda strany, jenž ji po pádu Petra Nečase krátce vedl. Dnes člen výkonné rady ODS.

„Když nedávno ODS představovala nový program, musím se vám přiznat, že jsem v některých chvílích trochu trpěl,“ napsal Kuba na Facebook. 

Udženija se na Twitteru jeho výhradám vysmála. Podle šéfa poslanců Zbyňka Stanjury však jde pouze o nápad, o kterém ještě budou diskutovat.

Kromě příklonu k zelené politice občanští demokraté v novém programu zaujali především návrhem na plošné odpuštění daní mladým lidem do šestadvaceti let. Autorka návrhu – první místopředsedkyně Alexandra Udženija – by navíc čerstvě osmnáctiletým chtěla umožnit až měsíc cestování po Evropě zdarma. Jízdenky by za ně platil stát.

Při nápadu snížit daně mladým lidem se občanští demokraté inspirovali v Polsku. Tamní vláda toto opatření zavedla letos v létě s tím, že daňová úleva platí jen pro mladé do šestadvaceti let, kteří si ročně vydělají méně než v přepočtu půl milionu korun. Občanští demokraté ve svém programu ale žádnou takovou hranici nemají.

Místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija

Mladí se mohou zamilovat

Že by stát mohl platit čerstvě osmnáctiletým lidem jízdné po Evropě, před časem zase navrhovala Evropská unie. ODS byla tehdy proti. Nyní v tom Udženija ale žádný rozpor nevidí. 

„Tehdy nebylo jasné, kdo má na jízdenku nárok. Systém byl komplikovaný,“ vysvětlila před časem Hospodářským novinám. Stejně tak první místopředsedkyně neviděla rozpor ani v tom, že občanští demokraté kritizovali vládu Andreje Babiše za 75procentní dotování jízdného ve vlacích a autobusech pro studenty a seniory. 

ODS slibuje daňové prázdniny rodičům s malým dítětem i lidem do 26 let

„Měsíční plně hrazená jízdenka pro všechny osmnáctileté v jednom roce by rozpočet stála maximálně 1,67 miliardy korun. Nejde tedy o závratnou částku. Nenabízíme dárek zdarma. Kdo chce, měl by mít možnost jet do Evropy, poznat její rozmanitost a jak se žije jinde, seznámit se tam s lidmi, nabrat pracovní kontakty nebo se třeba zamilovat,“ poznamenala Udženija s tím, že i oni by jízdenky chtěli dotovat z pětasedmdesáti procent.

Především do návrhu na osvobození od daní pro lidi pod šestadvacet let, který by podle Udženiji byl pro „mladou generaci usnadněním startu do života“, se teď na sociální síti tvrdě pustil Martin Kuba. Bývalý první místopředseda a po pádu Petra Nečase také krátce faktický šéf ODS, který je členem výkonné rady, tedy širšího vedení ODS.

Bývalý krizový předseda ODS Martin Kuba

Kuba: Trpím jako za Nečase

„Když nedávno ODS představovala nový program, musím se vám přiznat, že jsem v některých chvílích trochu… jak to říct... trpěl,“ napsal Kuba na Facebook. „Vybavily se mi doby Petra Nečase, kdy jsme dělali kroky, o kterých hodně z nás nebylo úplně přesvědčeno, že do programu ODS patří, ale mlčeli jsme, abychom neoslabovali předsedu a nenarušovali stranickou jednotu atd. Což bylo nakonec k ničemu a podle mě to byl i jeden z důvodů, proč se ODS dostala na samou hranici volitelnosti a bojovala o přežití,“ dodal s tím, že teď se cítí stejně.

Ve svém příspěvku pak návrh Udženiji na osvobození mladých do šestadvaceti let od daní úplně ztrhal.

„Považuji tenhle návrh za špatný, a má-li být ODS liberálně konzervativní stranou s ekonomickou kompetencí, tak takový bod do programu samozřejmě nepatří,“ uvedl Martin Kuba. 

„Jsem pravičák a myslím si, že žádná společnost nemá připustit, aby se mladí, zdraví, pracující lidé, nepodíleli na jejím společném fungování. Vždyť je to šílená myšlenka. Těžko si představit, že by v nějaké pravěké tlupě připustili, že mladí muži a ženy nemusí pracovat a starat se o přežití všech,“ doplnil s tím, že to považuje za „nespravedlivé vůči starší generaci“.

Člen výkonné rady ODS a bývalý ministr průmyslu a obchodu Kuba přidal i další argument proti návrhu první místopředsedkyně Udženiji. „Pokud by se týkal i podnikatelů, může se stát, že řada firem se bude přepisovat na mladé, protože ti nebudou muset danit nic. Myslím, že je tu řada nedořešených otázek na to, abychom to představovali jako jedno z hlavních hesel kampaně,“ poznamenal s tím, že v tom nevidí „nic konzervativního ani nic pravicového“ a on je pravičák.

„Je to jen nápad“

Právě za tuto poznámku se mu na svém twitterovém účtu Udženija vysmála. „Jsem pravičák, a proto chci, aby lidi platili daně. Strop,“ napsala v reakci na Kubův příspěvek. Přidala ještě symbol se šipkou vzhůru a slovem „top“, smajlíka a hashtag #HlavneZnatSveHodnoty.

Faktem ale je, že smát se nakonec může Kuba. Po vývoji posledních dní totiž vůbec není jasné, zda před měsícem a půl zveřejněný program ODS Země, která vítězí platí ve všech bodech. Včetně zproštění od daní pro mladé do šestadvaceti let.

Pro Seznam.cz ho totiž zpochybnil i šéf poslaneckého klubu a jeden z hlavních ekonomických expertů strany Zbyněk Stanjura. „To je nápad, který vzešel z našeho programového týmu pro sociální a prorodinnou politiku. Já to ještě nepovažuji za definitivní, ještě o tom budeme diskutovat,“ řekl s tím, že se mu návrh také nelíbí.

A nijak zvlášť nadšen z návrhu podle informací z ODS není ani předseda Petr Fiala.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

PŘEHLEDNĚ: Češi vyberou 21 europoslanců. Kandiduje i Mourek s mimozemšťany

26. dubna 2024  10:37

O křesla v Evropském parlamentu se na začátku června utká třicet uskupení. Podle průzkumu agentury...

Řecko Kyjevu PVO nedodá, potřebujeme ji sami, říká. Španělé pošlou jen rakety

26. dubna 2024  10:35

Španělsko ani Řecko nedodají Ukrajině systémy protivzdušné obrany, které Kyjev žádá k obraně před...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...