Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Novináři škodí, ale mají vliv a je dobré s nimi vycházet, míní politici

  14:09
O práci novinářů velké mínění nemají, ale vztahy s nimi mají celkem harmonické. Nejspíš proto, že práci médií považují za vlivnou. Tak dopadl výzkum mezi českými politiky, který se zaobíral jejich postojem k novinářům a kvalitě žurnalistiky. Vypracoval ho Institut komunikačních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze.

Premiér v obložení novinářů.Jeho předchůdci občas novinářům nadávali nebo strčili do novináře či kameramana. | foto:  Dan Materna, MAFRA

Podle autorů průzkumu se téměř polovina členů parlamentu domnívá, že média mají negativní vliv na fungování demokracie, čtyři pětiny zákonodárců si pak myslí, že přispívají ke snížení důvěry lidí v politiky. Navzdory tomu však politici považují své vztahy s novináři vesměs za harmonické či neutrální.

Jak uvádí tisková zpráva institutu, téměř čtyři pětiny oslovených politiků si myslí, že média rozhodují o tom, jaká témata jsou v politice důležitá. Tři čtvrtiny jsou přesvědčeny, že média vytvářejí politiky, tedy že se podílejí na tom, kdo se do politiky dostane, a kdo naopak nikoli.

Výzkum mezi 110 politiky

Politiků se na novináře a práci médií akademici ptali na konci roku 2014 a začátku roku 2015. První data z výzkumu s názvem Postoje českých politiků vůči médiím a kvalitě žurnalistiky zveřejnili nyní.

Dotazníky vyplnilo celkem 82 poslanců a 28 senátorů. „U většiny stran se podařilo provést rozhovory se zhruba polovinou jejich zástupců v parlamentu, mírně podreprezentované byly strany, které jsou součástí vládní koalice,“ uvedli autoři výzkumu Institutu komunikačních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Hlavním cílem výzkumu bylo podle jeho autorů zjistit, jakou moc přisuzují politici médiím, jak posuzují jejich fungování s ohledem na jejich roli v demokratické společnosti a jaké jsou jejich vztahy s novináři.

Mít povědomí o tom, jak politici chápou média a práci novinářů, je důležité. Ovlivňuje to totiž způsob, jakým politici k médiím přistupují a zprostředkovaně i to, jak se k politikům chovají novináři. A v konečném důsledku to může mít dopady na důvěru lidí v politiku,“ vysvětlil význam výzkumu jeho koordinátor Roman Hájek.

Téměř polovina poslanců a senátorů se domnívá, že média mají negativní dopad na fungování demokracie. Opačný názor zastává jen 13 procent dotázaných. Podle čtyř pětin média podrývají důvěru v osobnosti politiků, 72 procent si myslí, že narušují i důvěru v politický systém.

Největší vliv má Česká televize

Největší vliv na politiku přisuzují její aktéři veřejnoprávní televizi. Za výrazný jej považuje tři čtvrtiny dotázaných. Druhým nejvlivnějším typem média jsou podle poslanců a senátorů komerční televize (60 procent), dále seriózní tisk (52 procent), bulvární tisk (49 procent) a on-line média (41 procent). 

Až za zpravodajskými weby skončil vliv Facebooku a Twitteru. Výrazný vliv jim přisuzuje 34 procent dotázaných. Devadesát procent z nich je ale považuje za nezbytnou součást kampaní a víc jak tři pětiny za součást každodenní práce. 

Politická žurnalistika se podle 77 procent dotázaných řídí požadavky na rychlost zprostředkování informací, 91 procent politiků také zmiňuje potřebu oslovit co největší publikum. Téměř tři pětiny politiků si myslí, že novináře motivuje k psaní o politice snaha vyjádřit své osobní názory na politické dění.

V posledních letech podle 85 procent dotázaných roste negativní referování o politice v médiích. Podobně velká skupina se domnívá, že se v médiích stále častěji referuje o různých politických taktikách, tedy například kdo s kým bude hlasovat či kdo se proti komu vymezil. Takové informace jsou ale podle politiků na úkor informací o skutečné podstatě věci. S tím souvisí i názor dvou třetin poslanců a senátorů, že v médiích klesá zastoupení složitých, komplexních témat.

Harmonický vztah většinou bez kamarádství

Navzdory těmto výtkám vnímají politici své vztahy s novináři převážně jako harmonické a spíše pracovní. Za spíše či velmi harmonický jej označilo 53 procent dotázaných, za neutrální 41 procent, podle pěti procent je vztah s novináři spíše konfliktní. Nikdo z dotázaných podle autorů výzkumu nepovažuje vztahy s novináři za velmi konfliktní.

Pro politiky nebývá zvykem mít mezi novináři výraznější množství přátel. Novináře mezi přáteli nemá 45 procent dotázaných, 43 procent za své přátele považuje jednoho až pěti novinářů. Pokud se mezi novináři a politiky objeví nějaký konflikt, je podle politiků jeho nejčastější příčinou nesprávné zacházení s informacemi.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Řidič Porsche srazil na chodníku ženu s kočárkem

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Při požáru ve Frýdku-Místku se zranilo 13 lidí, hasiči dali první pomoc i kočce

5. května 2024  10:08

Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se v noci na neděli zranilo 13 lidí, většinou se...

Byla to pecka, poprvé jsem oddával snoubence, pochlubil se Babiš

5. května 2024  10:04

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš se na sociální síti pochlubil, že poprvé oddával. „Byla to pecka,“...

Senátorský mandát chce v září obhájit většina členů, včetně Hilšera či Drahoše

5. května 2024  9:48

Senátorský mandát hodlá v zářijových volbách obhajovat většina z 27 členů horní parlamentní komory,...

Bohoslužba před bitvou. Ukrajinští kaplani kážou, i válčí s puškou v ruce

5. května 2024  9:32

Záporoží (Od zpravodajů iDNES.cz) Reportéři iDNES.cz se vypravili na Ukrajinu za vojáky, kteří bojují proti Rusku. Stres a strach jim...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....