ilustrační snímek | foto: ČTK

Vítr na Moravě a ve Slezsku ve čtvrtek zesílí, dosáhne až 90 km/h

  • 0
Meteorologové zpřesnili varování před silným větrem. Během čtvrtka zesílí na Moravě a ve Slezsku na 70 km/h, na horách může foukat rychlostí až 90 km/h. Výstraha potrvá až do půlnoci na pátek. Dál platí i výstraha před silným větrem pro středu a to části Pardubického, Jihomoravského, Olomouckého kraje a Vysočiny.

Čerstvý severozápadní vítr v oblasti Českomoravské vrchoviny sice zvolna slábne, během čtvrtka však opět zesílí. Na Moravě a ve Slezsku bude mít čerstvý jihozápadní až jižní vítr nárazy kolem 55 km/h. 

Více na Počasí iDNES.cz

Zejména v závětří Jeseníků pak meteorologové očekávají padavý vítr, který bude v nárazech dosahovat rychlostí až 70 km/h. Na horách na severu a východě počítají s nárazy větru kolem 90 km/h.  

Ve středu platí podle ČHMÚ výstraha před silným větrem s nízkým stupněm nebezpečí, a to zejména pro kraj Pardubický, Jihomoravský, Olomoucký a kraj Vysočinu. Meteorologové doporučují  dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách radí omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií.

Stejná výstraha platí i pro čtvrtek a pátek s tím rozdílem, že na horách může vítr dosáhnout nárazů až 90 km/h, tedy o 20 km/h víc než ve středu. Výstraha se týká především Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Doporučení meteorologů ohledně omezení pohybu v horských hřebenových partiích zůstávají i nadále platná.

Část Evropy sužovala série bouří téměř dva týdny: 

19. února 2022


Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video