Rudý mlok, hovězí je hovězí a jiné „hámotiny“, které letos řekli poslanci

  • 51
Mluviti stříbro, mlčeti zlato, říká známé přísloví. V Poslanecké sněmovně zaznělo i letos mnoho slov, jimiž k sobě řečníci připoutali někdy i takovou pozornost, jakou si možná ani sami nepřáli. Zde je výběr toho, co letos politici v dolní komoře parlamentu řekli.

Berenika Peštová při projednávání návrhu nedůvěry vládě. (18. října 2023)

Pozornost vzbudila poslankyně ANO Berenika Peštová, když se v lednu před hlasováním o nedůvěře vládě ptala vládní poslankyně Lucie Potůčkové z hnutí STAN na rudé mloky.

Rudý „mlok“

„Můžete mi vysvětlit, co to jsou ti rudí mloci? KSČM máte na mysli, ano? Ten komunista, kterého taky tedy budete volit, to je taky rudý mlok, ano?“ ptala se Peštová v narážce na vládní koalicí podporovaného kandidáta na Hrad, nyní prezidenta Petra Pavla.

Potůčková totiž předtím mluvila o tom, že předchozí menšinová vláda ANO a ČSSD se opírala o komunisty, slovy herce Jiřího Kodeta z Pelíšků o rudé noky.

Z jednání o nedůvěře je fraška, zuřila opozice. Neplačte, opáčil premiér

Poslanec SPD Radek Koten

Stanné právo?

Rozruch vzbudil poslanec opoziční SPD Radek Koten, když při jednání bezpečnostního výboru hájil demonstranty, kteří se pokoušeli po březnové demonstraci Česko proti bídě vniknout do Národního muzea, aby strhli ukrajinskou vlajku. Nejprve Koten mluvil o hysterii kolem protivládní demonstrace. Pak ale ve svém vyjádření přitvrdil.

„Já si myslím, že pokud tady nemáme už něco jako protektorát, že je zakázáno vycházení nebo zakázáno se zdržovat někde jinde, než je vymezený prostor, v rámci pohybu po Praze lidé mají možnost se pohybovat, pokud to není vyloženo zakázáno nějakou vyhláškou nebo stanným právem. Myslím si, že tato vláda tady ještě zatím stanné právo nezavedla,“ rozvíjel poslanec SPD své přirovnání současného režimu k Protektorátu Čechy a Morava za druhé světové války.

Z jednání o nedůvěře je fraška, zuřila opozice. Neplačte, opáčil premiér

Lidovec Šimon Heller, autor výroku „hovězí je hovězí“.

Hovězí je hovězí a dítě „podle požadavků“

Pozor na pusu si poslanci moc nedávali, když se v červnu projednával návrh, který by umožnil manželství lidem stejného pohlaví.

„Já jsem z Jihočeského kraje, to je mimochodem zemědělský kraj, prostě u nás na jihu Čech je hovězí hovězí, kuřecí je kuřecí. Všechno má svoje názvy. Pro mě manželství vždycky zůstane svazkem mezi mužem a ženou. Tak to prostě pro mě je,“ použil nepříliš přátelský příměr směrem k LGBT+ komunitě lidovec Šimon Heller.

Hodně nevybíravě se poslanec Jan Síla z SPD vyjádřil o asistované reprodukci. „Asistovaná reprodukce by se měla stát záchranou pro bezdětná manželství, ale také se z ní stal výnosný byznys, který může mít nedozírné negativní následky pro budoucnost lidské populace. Pokud na to budete mít, tak si v blízké budoucnosti koupíte dítě jako domácího mazlíčka podle svých požadavků. Blond klučinu s výškou 190 centimetrů a třeba s IQ 180. No a většina těch, co na to mít nebudou, se stane podřadnou rasou, jejichž IQ bude dále řízeno neúprosnou Gaussovou křivkou,“ tvrdil Síla.

Již jednou zmíněná poslankyně ANO Peštová dala najevo, že jí vadí ti, kdo nemají vyjasněnou sexuální identitu. „Moje dcera před třemi lety byla v deváté třídě a studovala v Kanadě. Před třemi lety, když jsme si spolu volaly, tak mi vysvětlovala, že se v Kanadě zvedl takový fenomén, že máme tři pohlaví. Nebo respektive máme muže, ženu a to. Před třemi lety. Já říkám, to než k nám dojde. A už je to tady! Takže my nemáme ‚to‘, my máme ještě sedmdesát nebo kolik pohlaví. Já už jsem se v tom ztratila, já se omlouvám,“ řekla Peštová.

Manželství párů stejného pohlaví má šanci, odpůrci ho nedokázali potopit

Andrej Babiš (ANO) na schůzi Poslanecké sněmovny. (16. listopadu 2023)

Slyšeli jste slovo totality. Nula, parazit…

Bývalý premiér, předseda ANO Andrej Babiš si letos oblíbil slovní spojení o „nové totalitě“, které na adresu vlády používal v průběhu roku ve Sněmovně opakovaně.

Slyšeli jste slovo totality. Ne slovo boží. Totality! Ale možná tato totalita bude víc než slovo boží!“ reagoval Babiš v létě na stanovení pevného času hlasování při schvalování vládního návrhu zpřísňujícího pravidla odchodu do předčasného důchodu a zpomalující řádné valorizace penzí.

Babiše také rozlítil ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák z hnutí STAN, který odmítl jeho tvrzení o nové totalitě. „Tahle nula, co tam sedí na konci. Kdo ho zvolil, proč tady vystupuje tenhle zbytečný ministr, tenhle parazit, co tam dělá? Kdo ho zvolil? Nikdo ho nezvolil, nikdo,“ zuřil Babiš.

Rozčílený Babiš. Nula, zbytečný ministr, parazit, urážel Dvořáka

Tomio Okamura (SPD) na schůzi Poslanecké sněmovny. (13. října 2023)

Okamura, „zvací dopis“ a urážení ministryně

Oblíbeným terčem předsedy hnutí SPD Tomia Okamury byla letos ministryně obrany Jana Černochová, která vyjednala česko-americkou smlouvu o obranné spolupráci.

„V roce 1968 zvací dopis podepisoval Vasil Biľak, v roce 2023 zvací dopis podepisuje ministryně obrany Jana Černochová,“ přirovnával Okamura ministryni k představiteli ortodoxního křídla KSČ Vasilovi Biľakovi, který spolu s několika kumpány předal do Sovětského svazu prosbu o vojenskou intervenci do Československa, po níž následovala i sovětská okupace.

Do Černochové se Okamura znovu pustil na podzim. Napsala totiž, že by Česko mělo uvažovat o odchodu z OSN. Česká republika jako jedna ze 14 zemí - vedle USA, Izraele, Rakouska, Chorvatska, Maďarska a dalších - hlasovala proti propalestinské rezoluci kritizující Izrael za jeho vojenskou reakci na útok teroristů z Hamasu.

„Vy jste normálně odporný člověk a jste opravdu bezpečnostním rizikem pro Českou republiku! Vy nás tady zatahujete do války. Vy jste nekompetentní osoba, která by měla okamžitě odstoupit! Vy jste se tady úplně zbláznila. Vy jste blázen,“ vztekal se Okamura.

„Vaše chování k paní ministryni Černochové není vhodné ani jako k poslankyni, natož jako k ženě. A já vám tedy odpovím klasicky českým příslovím: na hrubý pytel hrubá záplata. Vy jste taky odporný člověk,“ zastal se ministryně obrany místopředseda Sněmovny Jan Bartošek z KDU-ČSL.

Vít Rakušan a Andrej Babiš

Spor o mafiánskou nálepku

Jiskřilo to také mezi Babišem a ministrem vnitra Vítem Rakušanem.

Ministra Rakušana označil expremiér za součást organizovaného zločinu. „Předvádí dlouhodobě mafiánské praktiky,“ prohlásil o šéfovi hnutí STAN.

„Mně přijde absolutně absurdní, že člověk, který s Krejčířem chtěl ovládnout ČEPRO, se teď diví tomu, že někdo používal stejnou mobilní aplikaci jako Krejčířův podržtaška,“ oplatil Babišovi stejnou mincí ministr vnitra a spojil šéfa ANO se zločincem, který je nyní v kriminálu v Jihoafrické republice.

Rakušana spojil Babiš s organizovaným zločinem. ANO chystá hlasování o vládě

Karel Havlíček na výjezdu stínové vlády hnutí ANO v Brně (7. 12. 2023)

Kosmonaut, který si zabouchl klíčky v raketě

Stínový premiér ANO Karel Havlíček se téměř celý rok snažil zahajovat tiskové konference stínové vlády různými neobvyklými příměry.

„Premiérova bezradnost mi začíná připomínat kosmonauta na Měsíci, který si zabouchnul klíčky v raketě,“ tvrdil třeba 29. června po jednání stínové vlády ANO.

Vít Vomáčka (ODS)

Sněmovní hámotiny

A nakonec pro odlehčení jedna noční diskuse před hlasováním o nedůvěře vládě, jejímiž aktéry byli poslanec ODS Vít Vomáčka a exministr životního prostředí Richard Brabec z ANO.

„Opravdu považuju takto svítit, a ještě tady budeme několik hodin, za naprosto zbytečné,“ řekl Vomáčka.

„Určitě se rozpočítejme a řekněme si, kdo si osvojí jakou žárovku. Na některé hámotiny, které tady zazněly, by bylo lepší vypnout zvuk, a nejenom ten obraz,“ opáčil mu Brabec.

Byla to jedna z řídkých chvil, když šli poslanci „do sebe“ a sebekriticky přiznali, že se na to, co letos předváděli, někdy ani nešlo dívat.

Rakušan vrací úder. Dal Babiše dohromady s Krejčířem, Kočnerem i s Pitrem

Kterou ze sněmovních „hámotin“ považujete letos za nejlepší?

celkem hlasů: 437
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 středa 31. ledna 2024. Anketa je uzavřena.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video