Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rozčílený Babiš. Nula, zbytečný ministr, parazit, urážel Dvořáka

  6:03aktualizováno  7. září
Hádka se strhla ve Sněmovně mezi politiky koalice a šéfem ANO Andrejem Babišem. Rozlítil ho ministr pro evropské záležitosti z hnutí STAN Martin Dvořák, který odmítl jeho tvrzení o nové totalitě. „A tahle nula, co tam sedí na konci. Kdo ho zvolil? Proč tu vystupuje tenhle zbytečný ministr? Nač tam je tenhle parazit?“ zuřil Babiš.

„Musím jako ten, kdo prožil totalitu, zásadně protestovat proti brutálnímu, sprostému zneužívání tohoto výrazu ve snaze kritizovat současnou vládu,“ ohradil se před tím Dvořák proti slovům šéfa ANO o nové totalitě.

„Chtěl bych konstatovat, že pokud někdo lže, krade, podvádí a dělá špinavou práci a média o něm napíší, že lže, krade, podvádí a dělá špinavou práci, tak to není projev totality,“ prohlásil také ministr.

Babiš podle místopředsedy Sněmovny Jana Bartoška svými vyjádřeními poškozuje Českou republiku, rozděluje společnost a štve lidi proti sobě. „Jediný, kdo tady budoval totalitu, byli estébáci a komunisti,“ prohlásil lidovec. „Pokud nastane totalita, tak až se dostanete k moci,“ řekl šéfovi ANO.

„Jak jste směšný. Ani sám tomu nevěříte,“ opáčil mu šéf hnutí ANO. „Nevykládejte o estébácích. Jste nová totalita,“ rozčiloval se. „Já jsem byl pasivní člen KSČ, tak jako 1,6 milionu lidí,“ řekl Babiš.

„Ani jednou jsem vás neoznačil za estébáka,“ odvětil mu Bartošek. Dodal, že lidé nejsou hloupí, což prokázali tím, že ho nezvolili prezidentem. „Nejsme nová totalita, žijeme ve svobodné zemi, představitel klientelismu jste vy,“ prohlásil místopředseda Sněmovny.

Jste nemocní, běžte se léčit, vztekal se Babiš. Rakušan mu poděkoval za morální striptýz

„Vy jste všichni nemocní, běžte se léčit. A pošlete pana premiéra do Bruselu,“ doporučoval bývalý předseda vlády Babiš.

Ministr vnitra a šéf STAN Vít Rakušan ocenil, že lidé mohli ve Sněmovně pravou tvář Andreje Babiše,, když ho někdo rozčílí. „My vám moc děkujeme, pane předsedo, za tento morální striptýz, který jste tu předvedl,“ řekl Rakušan. Šéf ANO ho na oplátku označil za „zástupce organizovaného zločinu“.

Babišovo vystoupení znechutilo premiéra Petra Fialu. „Vystoupení Andreje Babiše možná vyvolává otazníky, zda si je vůbec vědom toho, co říká. Ten soubor urážek, lží, útoků na jednotlivé poslance či členy vlády, tvrzení o nové totalitě, to zdaleka přesahuje rámec nějaké standardní, věcné, slušné politické diskuse,“ uvedl po jednání vlády Petr Fiala.

Vláda prosazuje úsporný balíček. Jaký to celé má smysl? ptal se jí Janulík

Koalice teprve po více než 26 hodinách od začátku schůze Sněmovny dokázala schválit její program. Prvním bodem bude jednání o vládním úsporném balíčku, navržená opatření mají zlepšit bilanci rozpočtu o 97,7 miliardy korun, v příštích dvou letech o 150,7 miliardy. Koalice také prosadila, že poslanci mohou jednat ve středu do půlnoci.

Babiš před tím ve Sněmovně neprosadil jednání o zrušení poplatků veřejnoprávní České televizi a Českému rozhlasu.

„Korumpujete Českou televizi. Proč bychom měli platit vyšší poplatky? Nevidím důvod, proč bychom měli navyšovat poplatky,“ prohlásil. Reagoval tak na návrh, který v úterý představil ministr kultury Martin Baxa.

Lidé by si měli podle vlády připlatit za veřejnoprávní média. Poplatek České televizi se má zvýšit na 160 Kč, Českému rozhlasu na 55 korun, oznámil. Nově by se měl platit i v případě, že člověk nemá televizi, ale vlastní jiné zařízení, která může přijímat televizní signál, třeba mobilní telefon, který to umožňuje.

Černochová zve šéfa ANO k jednání kvůli F-35

Naopak Babiše ve středu ve Sněmovně vyzvala k jednání ministryně obrany Jana Černochová, kterou rozlítilo vystoupení poslance ANO Pavla Růžičky. Navrhl totiž jednat o úmyslu vlády koupit americké nadzvukové letouny F-35, které mají nahradit dosluhující pronajaté gripeny.

„Nechci vám nic zatajovat. Přestaňte šířit dezinformace a lži,“ pustila se do Růžičky Černochová. Řekla, že se poslanec účastnil pondělního jednání s prezentací ohledně možného pořízení F-35. A požádala Babiše o osobní jednání s tím, aby příště poslal na jednání na obranu někoho jiného.

„Já s tím souhlasím,“ opáčil ministryni Babiš. Mluvil pak o tom, že se na ANO obracejí lidé kvůli tomu, že se objevují titulky typu, že gripeny nám Švédové nabízejí zdarma, a požadují vysvětlení.

„Vy si všechno vykřičíte, zkuste dělat ministryni zdravotnictví,“ vybídl také Babiš ministryni obrany Janu Černochovou.

Jednat o chystané akvizici F-35 navrhovali i další poslanci ANO - exministr obrany Lubomír Metnar, Roman Kubíček i Jiří Mašek. „Nemáme vysvětlení pro akvizici takového rozsahu,“ řekl Metnar.

Koalice smetla návrhy na změny programu

Exministryně pro místní rozvoj za ANO Klára Dostálová neprosadila jednání o čerpání evropských peněz. „Unikají nám miliardy z evropských fondů,“ řekla.

Koalice smetla i všechny Babišovy návrhy. Chtěl, aby poslanci jednali i o korupční kauze Dozimetr, hospodářské politice vlády, ekonomické diplomacii vlády, rozpočtu školství a platech učitelů, klientelismu ve sportu a rozpočtu ve sportu, výdajích vlády ve prospěch médií, programovém prohlášení vlády pro roky 2024 a 2025 i odvolání ministra zdravotnictví Vlastimila Válka pro neschopnost zajistit léky pro obyvatelstvo a platech zdravotníků.

Předseda SPD Tomio Okamura neprosadil, aby se Sněmovna přednostně zabývala devíti novelami, které předložili poslanci SPD. Chtěl místo vládních úspor projednávat třeba zestátnění exekutorů. „Nechceme, aby na programu schůze bylo zvyšování daní všem českým občanům a všem firmám,“ řekl. Chtěl projednávat i zdanění dividend převáděných do ciziny, rozšíření práva bránit se zbraní, zvýšení minimálního důchodu, snížení zdanění menších firem či ústavní zakotvení práva platit v hotovosti.

Koalice pak postupně odmítla jednat i o dalších návrzích opozice. Třeba Marek Novák z ANO neprosadil projednávání střetu zájmů ministra Rakušana v pražské korupční kauze Dozimetr nebo jednání o volném prodeji kratomu. Jeho kolegyně Andrea Babišová chtěla řešit okolnosti odchodu ředitele Institutu klinické a experimentální medicíny Michala Stiborka. Také neuspěla.

Pod stůl spadl i návrh poslance ANO Jiřího Maška. Chtěl jednat o Ukrajincích, kteří jsou v Česku a nebrání svou zemi proti ruské agresi, i když se na ně na Ukrajině vztahuje branná povinnost. Jednat o tom chtělo jen ANO a SPD.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Budeme radikální. Pro zachování důchodového věku uděláme všechno, řekl Havlíček

28. dubna 2024  13:28

Hnutí ANO udělá vše pro to, aby se nezvyšoval důchodový věk, řekl v pořadu Za pět dvanáct Karel...

Malostranský zápisník: Ze tří žen zbyla ve vládě jedna, ale ta zase vydá za tři

28. dubna 2024

Premium Proč se opět nepovedla feminizace české vlády? Kdo je poslední vládní květinka, která když mluví,...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...